16.9 C
Keratea
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Πρόταση του ΕΚΤ&Π για τη δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ σιδηροδρομικών σταθμών της παλιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου.

Πρόσφατα ΆρθραΔελτίο 

Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στο Κάτω Μηχανουργείο, αίθουσα Μουσείου εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου, η αίθουσα είναι γεμάτη  από κόσμο, εκπροσώπους συλλόγων-φορέων αλλά και εραστών του σιδηρόδρομου. 
Εκτός από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου είναι μαζί μας. Ο κ Σπύρος Φασούλας ,εξαιρετικός ομιλητής, μας παρουσιάζει την παγκόσμια ιστορία του σιδηροδρόμου, περνά στην “Ελληνική” και καταλήγει στο Λαύριο ενώ ο Αντώνης Φιλιππουπολίτης μας παρουσιάζει το ηχόραμά του, ταξιδεύοντάς μας στις διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου ο σιδηρόδρομος έχει επηρεάσει την τέχνη (μουσική- ζωγραφική-κινηματογράφο-λογοτεχνία).
Στη συνέχεια ο του συλλόγου “Μαρώνεια” της Καμάριζας κ.Τσιμπογιάννης μας δείχνει ένα βιντεάκι με το πρώτο τρενάκι και το τούνελ της Καμάριζας.
Η εκδήλωση κατέληξε σε μια μικρή ημερίδα για το τραίνο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γι΄αυτό και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού προτείνει
 
Προς
1. το σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου
2. τους Δήμους (Γέρακα – Παιανίας – Κορωπίου – Μαρκοπούλου –Σαρωνικού – Λαυρεωτικής)
Πρόταση του &Π για τη δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ σιδηροδρομικών σταθμών της παλιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου.
Το τρένο αποτελεί σύμβολο πολιτισμού και τρόπου ζωής.

Παρακολούθησε τη ζωή και την εξέλιξη της χώρας, τους εθνικούς μας αγώνες, την ίδια την ιστορία μας.

 Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν είναι χώροι τυχαίοι ή απλώς στάθμευσης, αλλά υπήρξαν:
  • Σηματοδότες της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της χώρας
  • Οι  πύλες προς μια νέα εποχή, του ατμού, της μηχανής και του βιομηχανικού κόσμου
  • Κομβικό σημείο ανθρώπινης επικοινωνίας
  • Ζωτικό κύτταρο της εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής
  • Κρίκος σύνδεσης της περιφέρειας με τα μεγάλα αστικά κέντρα
  • Χώρος αναμονής, ελπίδας, προσδοκιών και ονειροπολήσεων
Οι σταθμοί είναι μοναδικά κοσμήματα  αρχιτεκτονικής, λειτουργούν ως κέντρα της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου.

Κάθε σταθμός έχει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και τη δική του ιστορία, εξυπηρετεί διαχρονικά τις λειτουργικές ανάγκες ιδιαίτερα του τόπου και των ανθρώπων. Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΓΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Ο σύγχρονος άνθρωπος επιχειρεί να υπερβεί την απλή χρηστική λειτουργία του σιδηρόδρομου ως μεταφορικού μέσου
  • Διερευνώντας τις οικολογικές και κοινωνικές διαστάσεις του καθώς και την επιρροή που έχει ασκήσει στο έργο μεγάλων δημιουργών της τέχνης και του λόγου
  • Και κυρίως αναδεικνύοντας τη μαγεία του ταξιδιού, για το οποίο κατεξοχήν προσφέρεται
Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στη διαμόρφωση της ιδέας που σας καταθέτει το &Π για τη δημιουργία ενός
ΔΙΚΤΥΟΥ των σιδηροδρομικών σταθμών της παλιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου, στο οποίο να συμμετέχουν ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου, οι  Δήμοι  όπου βρίσκονται τα κτίσματα των σταθμών  της παλιάς γραμμής και όσοι άλλοι φορείς και  ενδιαφέρονται να αναδειχθούν στην περιοχή μας αυτοί οι ιδιαίτεροι χώροι. 
Κάθε Δήμος μπορεί να εξασφαλίσει την προβολή του σταθμού του μέσα από διάφορες  για τις οποίες θα μπορεί να αξιοποιήσει τους εθελοντές του.
Κάθε σταθμός μπορεί να γίνει «ζωντανό μουσείο» να προβάλλει  κάτι διαφορετικό απ’ τον άλλο ή και να γίνονται ανταλλαγές υλικού εφόσον θα λειτουργεί μέσα στο ΔΙΚΤΥΟ. 
Υπάρχουν στην περιοχή μας κάποιοι «ρομαντικοί εραστές του τρένου» που ήδη έχουν στη διάθεσή τους βαγόνια τρένου. Το μεράκι όλων αυτών των ανθρώπων και φορέων μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στο όλο εγχείρημα.
Το &Π έχει ήδη έτοιμο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να αξιοποιηθεί από σχολεία α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης
Οι χώροι αυτοί μπορούν να εξελιχθούν σε  Εκπαιδευτικά Κέντρα κάθε Δήμου που θα συνδέονται και μεταξύ τους, θα παρουσιάζουν την ιστορία του τρένου, την ιστορία της γραμμής Αθηνών-Λαυρίου και θα αναδεικνύουν το ρόλο της στην ανάπτυξη της περιοχής και στην τοπική ιστορία.
«Στις ράγες του τρένου» της παλιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου, οι πόλεις μας θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της περιοχής των Μεσογείων (που σήμερα γειτνιάζουν με το Αεροδρόμιο) το στόχο της προβολής του τόπου τους ώστε να  αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και εκπαιδευτικού τουρισμού από όλη την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι σταθμοί μας μπορούν να αξιοποιηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Αρκεί να το τολμήσουμε!

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εκτός από την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια πρέπει να διασώσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη… γιατί λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να έχει μέλλον…

          
   Βάσω Κιούση 
διευθύντρια του &Π                       
 
 

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ