Η άνοδος και η πτώση του Παπακωνσταντίνου

Πρόσφατα Άρθρα

%CE%97+(%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE)+%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85

Στους συγγενείς οφείλει την άνοδό του, στους συγγενείς οφείλει και την πτώση του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος οδεύει ολοταχώς προς το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, μπόρεσε να μπει στην πολιτική, επειδή ήταν ανιψιός και είχε τις πλάτες του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Τώρα οδηγείται ατιμωτικά στην έξοδο, επειδή απάλειψε, όπως κατηγορείται, τα ονόματα των θυγατέρων του θείου του (και δικών του εξαδέλφων) από την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ»…

Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε από την Κοζάνη και, όπως έχει αποκαλύψει ο ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας στο βιβλίο του «Μια οικογένεια για όλες τις εποχές», ευεργετήθηκε από την κυβέρνηση Τσολάκογλου επί Κατοχής όταν με μια υπογραφή απέκτησε το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου τα επόμενα χρόνια πολιτεύτηκε με το Κέντρο και το 1964 έγινε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Μετά τη Μεταπολίτευση, μεταπήδησε στη ΝΔ και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την περίοδο 1990 – 1993, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Οι δύο κόρες του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (ο οποίος πέθανε το 2010 σε ηλικία 91 ετών) δεν θέλησαν να ασχοληθούν με την πολιτική. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για τον γιο του αδελφού του Στέργιου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, μια άγνωστη μέχρι σήμερα λεπτομέρεια είναι ότι η οικογένεια έκανε την πρώτη κρούση -για τον φέρελπι νεαρό- στη Ν.Δ., όταν πρόεδρός της ήταν μετά το 1993 ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ομως εκείνος απάντησε αρνητικά, καθώς δεν πίστευε ότι συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά για το νέο τεχνοκρατών και πολιτικών που ήθελε να εμπλουτίσουν τη Ν.Δ. Επίσης, ούτε με τις νεοφιλελευθερίζουσες καταβολές του ήταν ικανοποιημένος.

Αλλωστε, το βιογραφικό του νεαρού Παπακωνσταντίνου δεν περιείχε κάτι αξιοζήλευτο. Σπούδασε μεν στο εξωτερικό, αλλά στον ΟΟΣΑ εργάστηκε ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος χωρίς κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, αναζητώντας συνεχώς δίοδο επανόδου στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν είχε και καμιά αξιόλογη και ευδιάκριτη επαγγελματική δραστηριότητα. Μετά την άρνηση αποδοχής του από τη Ν.Δ., η μητέρα του Κλεόπα στράφηκε προς το ΠΑΣΟΚ, όπου στο μεταξύ είχε αναλάβει την ηγεσία και την πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης.

Γνωρίζοντας τον Νίκο Θέμελη, δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, του ζήτησε «να βοηθήσει τον Γιώργο» που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Κ. Σημίτης, λόγω της φιλικής σχέσης με τον θείο του, απάντησε θετικά και το 1998 ο 37χρονος ανιψιός ορίστηκε σε θέση πρωθυπουργικού συμβούλου και μέλους του δ.σ. του κρατικού τότε ΟΤΕ, ενώ μετά τις του 2 κατάφερε να αναβαθμιστεί. Χρίστηκε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας. Μάλιστα, αποτελούσε έναν από τους πιο σκληρούς σημιτικούς και συχνά οι «νεοφιλελεύθερες» απόψεις του επισκίαζαν κάθε άλλη γνώμη. Μολονότι, πάντως, πολλοί άλλοι σημιτικοί, υπουργοί και στελέχη, μετέφεραν στον τότε πρωθυπουργό παράπονα περί ανικανότητας και ανεπάρκειάς του, εκείνος συνέχιζε να τον καλύπτει και να του παρέχει «ασυλία».

Θέλοντας να πολιτευθεί στην Κοζάνη, διασυνδέθηκε και με τους εσωκομματικούς μηχανισμούς των «εκσυγχρονιστών». Προσεγγίζοντας -μέσω της επίσης καταγόμενης από την Κοζάνη Αννας Διαμαντοπούλου– τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε γίνει στο μεταξύ γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 διευθυντής του κόμματος. Και όταν το 2004 πήρε το δαχτυλίδι ο Γ. Παπανδρέου, εκείνος ακολούθησε την Α. Διαμαντοπούλου η οποία «μετέγραψε» στον νέο αρχηγό όλες τις εσωκομματικές επιρροές της. Ομως ο φιλόδοξος κ. Παπακωνσταντίνου στις που ακολούθησαν ατύχησε, αφού «πάτωσε» στον νομό Κοζάνης παρά τη βοήθεια της φίλης του Αννας, η οποία είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Το διάστημα 2004 – 2007 αυτονομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την «προστάτιδά» του, προσκολλήθηκε πλήρως στον Γ. Παπανδρέου, ανέλαβε οικονομικός σύμβουλός του και με αυτό το αξίωμα μπόρεσε επιτέλους να εκλεγεί -για πρώτη φορά- βουλευτής το 2007 στην Κοζάνη. Ακολούθως έγινε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του, έμπιστος της οικογένειας Παπανδρέου -και κυρίως των αδελφών του πρώην πρωθυπουργού- και μετά τις του 2009 κατάφερε να παραγκωνίσει τη Λούκα Κατσέλη στη μάχη για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από τις γνωστές δηλώσεις του περί «Τιτανικού» και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έπαψε ούτε στιγμή να συμπεριφέρεται με (διαρκώς μεγαλύτερη) οίηση και αλαζονεία. Αυτό το έδειχνε και προς τους άλλους υπουργούς-κηπουρούς του Γ. Παπανδρέου, με αρκετούς εκ των οποίων διατηρούσε εύθραυστες, αν όχι εχθρικές, σχέσεις. Το έδειχνε και με τις προσωπικές ενέργειές του, όταν π.χ. έκανε χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Εμπραέρ για να παραστεί στην κηδεία του Τ. Σκιόπα στη Ρώμη επιβαρύνοντας με περίπου 30. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, την ώρα που είχε αρχίσει να επιβάλλει τα σφαγιαστικά μέτρα στην ελληνική κοινωνία. Το έδειξε και με την εξοχική έπαυλή του στη Σέριφο, την πισίνα της οποίας -όπως αποκαλύφθηκε- δεν είχε δηλώσει. Το έδειξε και όταν (διασωζώμενος) ως υπουργός Περιβάλλοντος προέβαινε σε τακτοποιήσεις για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ η μητέρα του είχε αυθαίρετο μέσα σε αναδασωτέα περιοχή στη Αττικής.

Στην Περιφέρεια Αττικής πολιτεύτηκε και στις τελευταίες εκλογές, αλλά απέτυχε. Δηλώνοντας αόριστα, στη συνέχεια, ότι για να ζήσει δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και κινείται «στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών» (!) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθησε ταυτόχρονα να κρατήσει επαφή και με τις πολιτικές κινήσεις των άλλων «ορφανών της παπανδρεϊκής οικογένειας», αλλά χωρίς πολλές προοπτικές. Και η αποκάλυψη για την απάλειψη μελών της δικής του οικογένειας από τη λίστα των εκατομμυριούχων έκανε την πτώση του πιο απότομη και ίσως πολύ οδυνηρή για τον ίδιο…

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τις κάθε λογής «δραστηριότητες» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί τη λίστα Λαγκάρντ, όμως κανείς δεν θυμάται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δοκιμάσει την πολιτική τύχη του στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής στις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.


Και μάλιστα υπήρξε ένας ολόκληρος μηχανισμός που είχε στηρίξει τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 6.085 σταυρούς και να έρθει τρίτος πίσω από την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Παντελή Ασπραδάκη.
Το notioanatolika.gr έψαξε και βρήκε τις… άκρες του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Αττική για να εξηγηθεί το γεγονός ότι περισσότεροι από έξι χιλιάδες συμπολίτες μας τον «σταύρωσαν».

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός «κατέβηκε» στη συγκεκριμένη περιφέρεια ύστερα από σύσταση του Γιώργου Παπανδρέου και αφού υπήρξε σχετική συμφωνία με τον… Αττικάρχη Θεόδωρο Πάγκαλο. 
Ο τελευταίος μάλιστα είχε σταθεί δίπλα στον Παπακωνσταντίνου όχι εμφανώς αλλά με θετικά προεκλογικά σχόλια προς τους πολιτικούς φίλους του σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε μαζί τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιοχές των Μεσογείων για παράδειγμα άλλοτε παγκαλικοί«σταύρωσαν» τον Γ. Παπακωνσταντίνου αφού μάλιστα είχαν αποδεσμευθεί από τη στήριξη του Θ. Πάγκαλου ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος.
Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Πάγκαλος δεν έχει κάνει καμία απολύτως σχετική αναφορά από τη στιγμή που «έσκασε» το της ενδεχόμενης εμπλοκής του κ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση παραποίησης της λίστας Λαγκάρντ.

Πέραν όμως της στήριξης Παγκάλου στον πρώην υπουργό Οικονομικών υπήρξε και μία ακόμη μεθόδευση ώστε ο τελευταίος να αποκτήσει εκλογικά ερείσματα στη βάση της Αττικής.

Όπως ανέφεραν στο notioanatolika.gr άνθρωποι που γνωρίζουν, ήταν η του νόμου για τα αυθαίρετα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ταλανίζει ανατολική και δυτική Αττική επί δεκαετίες. Έτσι οι σύμβουλοι του κ. Παπακωνσταντίνου του επεσήμαναν ότι αν δείξει πρόσωπο προς τους αυθαιρετούχους, θα καταφέρει να ξεπεράσει το γεγονός ότι κανείς δεν τον γνώριζε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Έτσι κι έγινε. 
Το νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους όμως η περιπλοκότητά του και το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα για τις οικονομικές δυνατότητές τους ποσά, μάλλον κακό έκανε παρά ωφέλησε τον υποψήφιο του νομού Αττικής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει έστω και πρόσκαιρο δέσιμο με τους πολίτες της εκλογικής περιφέρειας Αττικής αφού προεκλογικά έκανε κάποιες επαφές με αυτοδιοικητικούς αλλά τίποτα περισσότερο.

Λέγεται μάλιστα ότι ακόμη και για αυτά τα ραντεβού είχε μεσολαβήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 

Σημειώνουμε οτι έπρεπε να περάσουν έξι ολόκληρες ημέρες από τη στιγμή της εμπλοκής του ονόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο θέμα της παραποίησης της λίστας Λαγκάρντ για να αντιδράσει ο… Αττικάρχης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην, πλέον, βουλευτής Αττικής που στήριξε όσο μπορούσε την υποψηφιότητα Παπακωνσταντίνου στην εκλογική περιφέρεια, άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και… πολιτευτή Αττικής, λέγοντας ότι ο υπουργός ο οποίος πήρε στα χέρια του τη λίστα έπρεπε να πάει στον πρωθυπουργό και να του δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν του επιτραπεί να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Αναφερόμενος στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί δίκη, διότι -όπως είπε- υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε ονόματα συγγενών του από τη λίστα. «Αυτό είναι ποινικό αδίκημα» τόνισε. «Νομίζω ότι θα πάμε σε δίκη και νομίζω ότι γι’ αυτά θα αποδειχθεί αν ο κ. Παπακωνσταντίνου το έκανε ή δεν το έκανε. Αν δεν το έκανε, πρέπει να μας πει ποιος το έκανε» δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

Πηγές ενημέρωσης:
http://www.dimokratianews.gr/
http://notioanatolika.gr/

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ