10.4 C
Keratea
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

ΧΥΤΑ και τσουβαλάτα

Αξίζει να διαβάσετε

«Γαία πυρί μιχθήτω» με τα σκουπίδια της Αττικής. Μέσα σε ένα 24ωρο, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα «θα πραγματοποιηθεί» παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, υπεγράφη «εν κρυπτώ» προγραμματική σύμβαση για τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ το σωματείο των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Φυλής απέκτησε διορισμένη μονοπαραταξιακή διοίκηση χωρίς τον επί 17 χρόνια πρόεδρο Γ. Χάρδα. 
Οι συνδυασμένες κινήσεις, που αφορούν συγκεκριμένα έργα στην Αττική και πρόσφατα φούντωσαν τη συζήτηση για ευνόηση «εθνικών εργολάβων», συνδυάζονται και με το ραντεβού που έχουν την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών μαζί με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Η συνάντηση αφορά τα πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές με τα οποία η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα (34.000 ευρώ την ημέρα ανά χωματερή). Οπως είπε χθες μιλώντας στον «Σκάι» ο κ. Ραγκούσης, θα «ζητήσουμε περαιτέρω παράταση» επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «την ολοκλήρωση έναρξης υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής».
Από ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ 
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός αυτός που εκκρεμεί από το 2003 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 
– Χώρους Υγειονομικής Ταφής σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα. 
– Εργοστάσια επεξεργασίας δίπλα σε κάθε ΧΥΤΥ (χωρίς τα οποία ο ΧΥΤΥ είναι απλώς ΧΥΤΑ). 
-Σταθμούς μεταφόρτωσης σε διάφορα σημεία της Αττικής. 
Μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) επιχείρησε τρεις φορές να συνεδριάσει για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής. Συνεδρίαση δεν επετεύχθη λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ και την Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ. 
Η σύμβαση 
Ετσι, ο πρόεδρος του (υπό κατάργηση) ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης υπέγραψε προχθές τη σύμβαση με τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Η. Λιακόπουλο, που σήμερα είναι επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε την παραπάνω ενέργεια ως «πραξικοπηματική» και «ουσιαστική εκχώρηση της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες». Ο κ. Χιωτάκης δηλώνει ότι εφήρμοσε απλώς απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και είχε δικαίωμα να το κάνει «βάσει γνωμοδότησης του νομικού Ευ. Χατζηγιαννάκη». 
Η ΠΟΕ αντιτείνει ότι η κυβέρνηση επιλέγει την ακριβότερη και πιο επικίνδυνη λύση της βιοξήρανσης και θερμικής επεξεργασίας, μιλά για «εφιάλτες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Για το θέμα της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί, πάντως, ο κ. Ραγκούσης δεν πήρε χθες θέση. Το θέμα αυτό είναι πολύ κρίσιμο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι προκρίνουν διαφορετικές μεθόδους. Ο υπουργός είπε μόνο ότι δεν θα γίνει κάτι που θα απαγορεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ότι θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. 
«Πραξικόπημα» 
Αναβρασμός επικρατεί πάντως στο χώρο των εργαζομένων του ΧΥΤΑ Φυλής μετά και τη χθεσινή απόφαση, με την οποία το δικαστήριο διορίζει διοίκηση στο σωματείο τους «με μέλη από μία μόνο παράταξη που κανονικά θα εξέλεγε δύο συμβούλους εκ των επτά». Ο Γ. Χάρδας, πρόεδρος έως τώρα, μιλά για πραξικόπημα και μεθόδευση που σκοπό έχει να καταπνίξει τις αντιδράσεις. Η απόφαση, όπως λέει, ήρθε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεων στην προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού ώστε να γίνονται μέλη του σωματείου και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. * 
 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=240206
Με ανακοίνωση τους οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αναφέρουν :
«Απαράδεκτο βήμα προς την επιβολή της καύσης των σκουπιδιών θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για κατασκευή μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυναμικότητας 700.000 τόνων.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προκαταλάβει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που μόλις ανέλαβε καθήκοντα και, με βάση τον «Καλλικράτη», είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Αττική

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ριζικά αντίθετοι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας βιοξήρανσης. Είναι πανάκριβη και αφήνει άλυτο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών καθώς τα μετατρέπει απλώς σε δευτερογενές καύσιμο (SRF), που οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αποκλείουν την ταφή του σε μεγάλη έκταση. Όπως παραδέχονται λοιπόν και οι Περιβαλλοντικοί Όροι, θα απαιτήσει οπωσδήποτε και Μονάδα Καύσης, επίσης πανάκριβη, αλλά και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ έχει μάλιστα ήδη ψηφίσει το νόμο 3851/2010, για γενναία επιδότηση της καύσης από ολόκληρο τον Ελληνικό λαό μέσω τέλους ΑΠΕ, ως παραγωγή… «ανανεώσιμης ενέργειας».

    Κι όμως, υπάρχει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για διαχείριση πολύ μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών με πολύ χαμηλότερο κόστος και τρόπους ασύγκριτα φιλικότερους για το περιβάλλον, πιο συμβατούς με τα πορίσματα των επιστημόνων για βέλτιστη διαχείριση, και αποτελεσματικότερους στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα εξηγήσεις για τους λόγους που την αποκλείει». 

Επίσης με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
«Με πραξικοπηματικές διαδικασίες, δηλαδή με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προέδρου του, ενώ αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρά σε υπογραφή με την ανύπαρκτη πλέον Κρατική Περιφέρεια Αττικής για να εκχωρήσει ουσιαστικά την κατασκευή των εργοστασίων και τη συνολική διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, με την έγκριση από την Υπουργό ΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης 700.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής .

    Αυτή η φερόμενη ως «λύση» για τη διαχείριση των σκουπιδιών έχει απορριφθεί επιστημονικά, πρώτα απ’ όλα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της μεθόδου, καθώς το παραγόμενο καύσιμο οδηγείται σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης και απαιτεί κατόπιν και την λειτουργία ΧΥΤΑ τοξικών αποβλήτων».

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα