10.4 C
Keratea
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

“ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ” Ενα ρεπορτάζ με ανάλυση των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Αξίζει να διαβάσετε

 
 
Το “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ“,
δεν είναι το σλόγκαν ενός Σοσιαλιστικού κόμματος, Κύριε Ραγκούση και κυρία Μπιρμπίλη..

Γράφει η Πόπη Σουφλή

Διαβάζοντας καθημερινά τον ημερήσιο τύπο, μέσα από το διαδίκτυο, διαπιστώνω όλο και πιο πολύ, πόσο “στρογγυλεύουν” τα θέματα και ιδίως εκείνα που “καίνε” οι φυλλάδες της “ενημέρωσης”- ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Δεν μπορώ να επιρρίψω πάντα τις ευθύνες στους δημοσιογράφους, καθώς είναι υπάλληλοι σε μια εφημερίδα και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη γραμμή των ιδιοκτητών – επιχειρηματιών των εφημερίδων. Και οι ιδιοκτήτες στην πλειοψηφία τους,  καθώς και οι εκδότες (αυτά τα δύο μπορεί να ταυτίζονται ή και να είναι διαφορετικά), δεν είναι τίποτα περισσότερο από επιχειρηματίες που διαπλέκονται με τις πολιτικές εξουσίες.
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της – κατά τα άλλα πολύ καλής δημοσιογρα΄φου των ΝΕΩΝ Νικολέττας Μουτούση, με τίτλο “Αγώνας δρόμου για τα σκουπίδια”, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο …. “δημοσιογραφικό ταλέντο”, κάποια πράγματα να “ωραιοποιούνται για να απαλύνουν τις εικόνες, και  να σχολιάσω κάποια κομμάτια του.
Αναφέρει το ρεπορτάζ της συναδέλφου:

                                                   ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

“Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, μαζί με τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική (ΕΣΔΚΝΑ), προκειμένου να προχωρήσει σύντομα ο περιφερειακός σχεδιασμός και να αρχίσει η κατασκευή των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας.
Με καθυστέρηση σχεδόν 6 ετών- από τα τέλη του 2003 οπότε ψηφίστηκε επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου ο σχετικός νόμος- η… αντίστροφη μέτρηση για την ορθολογική διαχείριση των 7.000 τόνων απορριμμάτων που παράγει το Λεκανοπέδιο αρχίζει”.

Δηλαδή, σ΄ ένα τραπέζι, κάθονται από κοινού, τα δυο υπουργεία με τον ΕΣΔΚΝΑ, του οποίου οι παρανομίες έχουν γίνει πολλάκις πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.
Του παράνομου ΕΣΔΚΝΑ, που με φασιστική νοοτροπία, απαγορεύει σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής, να είναι μέλη του και να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στην “νόμιμη χωματερή” της Φυλής.

Η Κερατέα, ο Κάλαμος και το Γραμματικό, βρίσκουν “κλειστές τις πόρτες”  του ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς κανέναν αιτιολογημένο λόγο άρνησης.
Τις “πόρτες” του ΕΣΔΚΝΑ, αντιθέτως, βρίσκουν ανοικτές ή μάλλον ορθάνοιχτες, κάποιοι “αετονύχιδες” Δήμων, που δεν ανήκουν στον Νομό Αττικής.
Ανοιτές πόρτες, για την … ψυχή της μανούλας τους, δεν νομίζω να τις αφήνουν εκεί, οι μάγκες του ΕΣΔΚΝΑ.
Βρώμα και δυσωδία, αλλά η Δικαιοσύνη στην … καρα-κοσμάρα της.

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ:

 “Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει γίνει η δημοπράτησή τους, καθώς τότε εκπνέει η παράταση που έχουμε πάρει από την Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με την άρση της ένταξης των έργων. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή ο ΕΣΔΚΝΑ έστειλε τις περιβαλλοντικές μελέτες για αδειοδότηση στο αρμόδιο υπουργείο και εντός διμήνου αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες. Το επόμενο βήμα είναι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν εξασφαλίσει τα έργα καθώς και οι διαδικασίες με τις οποίες θα προχωρήσει η δημοπράτησή τους και οι προγραμματικές συμφωνίες με τους αναδόχους”.

Θα εκδοθούν λοιπόν, οι περιβαλλοντικές άδειες. Δεν μας λές, κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Ραγκούση, ένας “αιθαιροβάμων” Έλληνας, που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό (Λονδίνο), σας έχει στείλει δεκάδες e-mails που σας εξηγεί τις παρανομίες του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Άλλος ένας “αιθαιροβάμων” Έλληνας (αυτός, δεν ξεσπιτώθηκε, αλλά προσωπικά, πολύ θα το χαρώ με τις επιστημονικές του μελέτες να ξεσπιτώσει εσάς από τις θεσούλες σας), έχει κατ’ επανάληψη υποβάλει αιτήματα και ζητεί στοιχεία για τα οποία μέχρι σήμερα, δεν έχετε δώσει ως υπηρεσίες, σαφείς απαντήσεις. “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”, είναι οι απαντήσεις….
Επιπλέον, προσφάτως, υπεβλήθησαν στα υπουργεία σας, καταγγελίες από τον Κυριάκο Γκίκα, που αφορούν συγκεκριμένα την μεγάλη οικολογική – και όχι μόνο – καταστροφή που υπέστη το Σέσι, από την νεροποντή, καθώς χιλιάδες τόνοι χώματος και φερτών υλικών, μεταφέρθηκαν από τον ΧΥΤΑ στην πανέμορφη παραλία.
Για ποιές περιβαλλοντικές μελέτες μιλάτε λοιπόν; ΄Εχετε αντιληφθεί, ότι ο ΧΥΤΑ σας, δεν έχει ούτε αντιπλημμυρικά έργα; Τι θα δημοπρατήσετε;; Ένα έργο που βρύθει παρανομιών;

                                                      «Πλήρης διαφάνεια»
«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να δώσει σε δημόσια διαβούλευση ακόμη και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας πως με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τις τελικές επιλογές.
Εκτός από τους δύο χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που έχουν δρομολογηθεί να κατασκευαστούν σε Κερατέα και Γραμματικό, ανοίγει δηλαδή τώρα το κεφάλαιο δημιουργίας τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 1,4 εκατ. τόνων τον χρόνο, καθώς και τριών εργοστασίων κομποστοποίησης. 400 εκατ. ευρώ Δυτική Αττική (Φυλή και Ανω Λιόσια), Κερατέα και Γραμματικό θα φιλοξενήσουν αντιστοίχως αυτούς τους χώρους Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ).
«Η Αυτοδιοίκηση περιμένει από την κυβέρνηση να αποφασίσει το ποσό που θα διατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Νίκος Χιωτάκης, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει το κόστος εκτιμάται γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ’.

Άρα, παραδέχεστε ότι κατασκευάζετε ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ, όπως δηλώνατε μέχρι προσφάτως, κυρία Μπιρμπίλη, κοροϊδεύοντας τους κατοίκους της περιοχής.
Προφανώς, υποτιμάτε τη νοημοσύνη τους.  Βασικά, τους υποτιμάτε και μας υποτιμάτε όλους, ως ανθρώπους.
Μας θεωρείτε πολίτες για τα …. σκουπίδια.
Όσο για την …. “διαφάνεια” την οποία ευαγγελίζεστε, την έχουμε δει, την διαφάνειά σας, στα opengov που ξεκινήσατε με σημαία την αξιοκρατία και τα κάνατε…. σύμμεικτα απορρίμματα, σαν αυτά που θέλετε να φέρετε στο Γραμματικό. Γιατί στην Κερατέα…..

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”:
 “Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει ο ΧΥΤΑ Κερατέας, καθώς είναι ο μοναδικός στην Αττική που δεν έχουν αρχίσει τα έργα λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του”.

Πότε το ΠΑΣΟΚ, έκανε διάλογο, γιατί εμείς εδώ μένουμε και αυτόν τον διάλογο, δεν τον είδαμε ποτέ.  

                                         Νέα όργανα φέρνει ο «Καλλικράτης»

“ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΑ φέρνει ο «Καλλικράτης» για τη διαχείριση των σκουπιδιών και όπως προβλέπει ο νόμος, ο αρμόδιος πλέον φορέας θα υπάγεται στη νέα μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ και η συγκρότηση νέου ειδικού διαβαθμικού συνδέσμου ως ΝΠΔΔ, στο οποίο θα συμμετέχει η μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι.
Αρμοδιότητες του νέου συνδέσμου θα είναι η αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στα όρια της περιφέρειας Αττικής.
Ο νέος σύνδεσμος θα έχει 60μελές διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται από 24 μέλη από το περιφερειακό συμβούλιο και 36 μέλη που θα ορίζονται από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και θα εκπροσωπούν τους δήμους. Πρόεδρος του συνδέσμου θα είναι ο περιφερειάρχης Αττικής ή κάποιος αντιπεριφερειάρχης που θα οριστεί”.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το “μεγάλο φαγοπότι”, διευρύνεται. Και εκεί που στο “τραπέζι” καθόταν μόνο ο ΕΣΔΚΝΑ, ΄τώρα, θα κάθονται και οι Δήμαρχοι.
Και ο νοών, νοείτο……… 

 
 
http://attikanea.blogspot.com

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα