ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

ΑΝΑΒΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

 
 
Kαύση απορριμμάτων από το παράθυρο, μυρίζει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα βιολογικής ξήρανσης στην Φυλή.

Τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Φυλής δυναμικότητας 700.000 τόνων εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκρίνοντας σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την Greenpeace και την WWF Ελλάς «την πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης και της συνοδού θερμικής επεξεργασίας που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον»…


Η έγκριση της κας. Τίνας Μπιρμπίλη για τη μονάδα της Φυλής έρχεται την ώρα που στην Κερατέα η βία μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας μαίνεται για δεύτερο μήνα και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, επιδιώκει να επιταχύνει τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Και επίσης έρχεται  λίγες μέρες πριν η υπουργός μεταβεί  στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση  με τον αρμόδιο για περιβαλλοντικά θέματα Επίτροπο κ. Ποτόσνικ, με την  χώρα μας να βρίσκεται μονίμως  στο στόχαστρο της Κομισιόν με επίκεντρο το ζήτημα των χωματερών.

Χθες μετά από  προσπάθεια τριών εβδομάδων, υπογράφτηκε  η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ (έως σήμερα υπεύθυνου για τα απορρίμματα της Αθήνας) και της Περιφέρειας με την οποία η τελευταία αναλαμβάνει την ευθύνη για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην Αττική.

Η υπογραφή της  σύμβασης «διευκολύνθηκε» μετά από  γνωμοδότηση του Συνδέσμου ότι  αρκεί για την σύμβαση η  έγκριση της διοικούσας Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ είχε αποτύχει δύο φορές να πάρει απόφαση λόγω σφοδρών αντιδράσεων των εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ οι οποίοι ζητούσαν να μην δοθούν σε ιδιώτες οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα εμπόδια  και οι αντιδράσεις

Σε αυτό το κλίμα της αυξανόμενης κινητικότητας, γύρω από τα σκουπίδια ήρθε και η είδηση για την μονάδα της Φυλής, όταν οι τεχνολογίες της βιολογικής ξήρανσης συναντούν πολλά εμπόδια από τις τοπικές κοινωνίες και τις οικολογικές οργανώσεις καθώς θεωρούνται υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους, σε σχέση με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων –ΧΥΤΥ, υπεύθυνες για έκλυση στην ατμόσφαιρα επικίνδυνων αερίων και τοξικής τέφρας αλλά και επειδή δεσμεύουν τους ΟΤΑ για παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων, σε βάρος της ανακύκλωσης.

Στις μονάδες  βιοξήρανσης γίνεται μηχανική επεξεργασία  των σύμμεικτων απορριμμάτων, κατά την οποία ανακτώνται μέταλλα  και γυαλί και τα υπόλοιπα (κυρίως χαρτί, πλαστικά και οργανικά) μετατρέπονται σε καύσιμο υλικό, το λεγόμενο SRF, το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης, πυρόλυσης ή αεριοποίησης. Άρα μιλάμε για δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις που εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν το κόστος διαχείρισης ανά τόνου αποβλήτου σε 80 έως 120 ευρώ. Όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς απορριμμάτων, εάν επιλέγαμε απευθείας την καύση μετά την ανακύκλωση, τότε το κόστος θα έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ τον τόνο.

Βιοξήρανση =καύση

Όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η βιοξήρανση απαιτεί μονάδα καύσης για να καίει το παραγόμενο υλικό (SRF) που όμως στην περιβαλλοντική μελέτη του εργοστασίου στην Φυλή περνά στα ψηλά με μια απλή αναφορά. Υπολογίζεται ότι με την βιολογική ξήρανση 700.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων θα οδηγούνται για ταφή στη Φυλή 140.000 τόνοι και το βασικό προϊόν που θα παράγεται (SRF) θα είναι 385.000 τόνοι ετησίως. Η καύση αυτού του υλικού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην παραγωγή τέφρας που επίσης θα θάβεται σε ειδικό χώρο για επικίνδυνα απόβλητα.

Η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ, δίνει την δυνατότητα της χρηματοδότησης σε μονάδες καύσης σύμμεικτων αποβλήτων ή SRF από βιολογική ξήρανση που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Χωρίς όμως να προσδιορίζεται το κλάσμα της ενέργειας που επιδοτείται καθώς και ζητήματα τιμολόγησης και απορρόφησης της ενέργειας που παράγεται. Ήδη η ΡΑΕ έχει εγκρίνει αντίστοιχη μονάδα στο Βόλο ισχύος 100 MW από την ENGAL, μετεξέλιξη μιας παλιάς κρητικής εταιρείας. 

thiva-hellas.blogspot.com
protothema.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Γκάζι:-Πώς-η-ΕΛΑΣ-βρήκε-μετά-από-9-μήνες-τον-δολοφόνο-50χρονου-Τον-έπιασε-στην-έξοδο-από-μοναστήρι

Γκάζι: Πώς η ΕΛΑΣ βρήκε μετά από 9 μήνες τον δολοφόνο 50χρονου-Τον έπιασε στην έξοδο από μοναστήρι

Απίστευτες είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον 29χρονο που μετά την δολοφονία ενός 50χρονου, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Γκάζι,

Πας-σε-58-λεπτά,-με-8e-βενζίνη:-Το-χωριό-με-τα-γαλαζοπράσινα-νερά-και-τις-φθηνές-τιμές-που-θυμίζει-νησί

Πας σε 58 λεπτά, με 8€ βενζίνη: Το χωριό με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις φθηνές τιμές που θυμίζει νησί

Μια πηγή όασης για τους καλοκαιρινούς μήνες δεσπόζει εντός Αττικής, ένας προορισμός με άμεση πρόσβαση από τους Αθηναίους. To Δασκαλειό Κερατέας είναι ένας μικρός οικισμός

Scroll to Top