Ομόφωνο «ΟΧΙ» στην κατασκευή Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων από το Δ. Σ Φυλής

Πρόσφατα Άρθρα


MPOYRAIMHS«Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων στη Φυλή, δεν πρόκειται να έχουν τύχη, τόσο για τους λόγους που εκθέτουμε σε προγενέστερες μας όσο και για τους λόγους που θα αναφέρουμε πιο κάτω», ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη κατά την εισήγησή του, στο σχετικό θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, 19 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την όλη διαδικασία «προβληματική»…
Ο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στο «γαϊτανάκι» της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Φυλής και όπως τόνισε ο κ. Μπουραΐμης «ο Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα και άλλα μέσα, με ότι αυτό συνεπάγεται»… 

Fanis 450Του Φάνη Κυριόπουλου
Ο κ. Μπουραΐμης ζήτησε το της διαχείρισης των απορριμμάτων να αποτελέσει κοινό τόπο για όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως, του Δήμου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει στη Φυλή να αναπτυχθεί ένας τοπικισμός με θετικά χαρακτηριστικά, «καθώς κανένας δήμος δεν θέλει την διαχείριση απορριμμάτων στα όριά του»…
Αναφορικά με την Αναθέτουσα Αρχή, τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που σύμφωνα με την προκήρυξη θα αναλάβει «τη διάθεση κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση των υποδομών», σημείωσε πως ο Δήμος Φυλής δεν διαθέτει την ιδιοκτησία του για τον σκοπό αυτό και επιτέθηκε κατά του Συνδέσμου λέγοντας πως αυτός «αδυνατεί να προσφέρει λύση στο της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα».

Σε μια ολομέτωπη επίθεση, κ. Μπουραΐμης στηλίτευσε την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης και του αρμόδιου φορέα (ΕΣΔΚΝΑ) και ήδη (ΕΔΣΝΑ) καθώς «δεν έλαβαν μέχρι τώρα ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοτών από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:Χαρακτήρισε «νεκρό» τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, αφού «οι θέσεις για την κατασκευή των Μονάδων έχουν προσδιοριστεί με το άρθρο 33 του Ν. 3164/2003» και επεσήμανε πως τόσο η Κεντρική Διοίκηση όσο και ο αρμόδιος φορέας (ΕΣΔΚΝΑ), «στο μακρύ χρονικό διάστημα (2003-2012) δεν έδωσαν λύση, είτε από έλλειψη βούλησης, είτε από ανικανότητα, παρά τις κατ’ επανάληψη του Δήμου σε όλους τους αρμόδιους φορείς»…
APOTEFROTHRAS-ANO LIOSIA
Ο αποτεφρωτήρας αποτελεί εγκατάσταση παλιάς τεχνολογίας που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού…
Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης λειτουργεί παράνομα...

Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης λειτουργεί παράνομα…
Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης, πέραν του ότι λειτουργεί παράνομα, διότι στερείται των απαραίτητων αδειών, είναι εστία μόλυνσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, λόγω παραβιάσεων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων…
Έχει διαπιστωθεί από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ότι από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ υπάρχει μεγάλη διαρροή στραγγισμάτων τα οποία έχουν δημιουργήσει λίμνη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του «Ιερού Δέματος», ενώ σημαντικές ποσότητες διαφεύγουν μέσω του Ρέματος «Μαύρη Ώρα». Επίσης, διαπιστώθηκε μέσω των αναλύσεων ότι υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στα στραγγίσματα, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα…
Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος, καταφέρθηκε, εκ νέου, κατά της πολιτείας για την εμμονή της να κατασκευάσει στην περιοχή του δήμου Φυλής τις δύο «Μονάδες» με χρονικό ορίζοντα τα 25 χρόνια, γεγονός που θα καταδικάσει οριστικά τον τόπο και όπως είπε «αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γι’ αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή των εν λόγω μονάδων και θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα (Προεδρικό Διάταγμα και ότι άλλο), ώστε να την αποτρέψουμε, ακόμα, ακόμα να φτάσουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εν κατακλείδι, ο κ. Μπουραΐμης εισηγήθηκε την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης και μέχρι να συντελεστούν αυτά, ο Δήμος αξιώνει την συμμετοχή εκπροσώπων του στα όργανα που είναι αρμόδια κατά νόμο να τα ελέγχουν (επιθεωρητές περιβάλλοντος κτλ).
Σε ότι αφορά την οριστική λύση του θέματος της διαχείρισης, η πρόταση του Δήμου είναι:  
1. Ο κάθε δήμος ή ομάδες Δήμων πρέπει να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής  διαχείρισης, σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φυλής θα είναι μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα ενταγμένη βέβαια σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ενός εθνικού σχεδιασμού, με τον οποίο θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των, για κάθε είδος και τύπο αποβλήτων ξεχωριστά (αστικά στερεά απόβλητα, βιομηχανικά, βιοτεχνικά, επικίνδυνα κ.ά.)  έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τους και τις διαδικασίες επεξεργασίας των αποβλήτων. Αυτό, με την υπάρχουσα σήμερα τεχνολογία, είναι απολύτως εφικτό.
2. Ο Δήμος μας, ως αυτόνομη Διαχειριστική Ενότητα, θα μπορούσε, για εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα ως έσχατη λύση και υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί άμεσα από την Πολιτεία εκ των προτέρων σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, που έχουν σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων  εντός των υφιστάμενων συνθηκών  και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ πέραν του θεσμοθετημένου ήδη  χώρου, εξασφαλίζοντας, κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, τον περιορισμό των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και δίνοντας το χρονικό περιθώριο στους άλλους Δήμους να προγραμματίσουν τη δική του Διαχειριστική  Ενότητα.
3. Ο Δήμος Φυλής να αναλάβει, κατόπιν αναθέσεως από την πολιτεία, την των έργων «μεταφροντίδας» δηλαδή των έργων αποκατάστασης των χώρων που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στην πρότερη μορφή τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν εγκαταλειφθεί τα έργα αυτά.
PAPPOYSΧρήστος  ( Εποχή)
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χωματερή πρέπει να πάψει να λειτουργεί και δεν πρέπει να δημιουργηθεί κανένα νέο εργοστάσιο. Πατώντας ένα κουμπί δεν φεύγει η χωματερή, ούτε ανοίγει άλλη. Και αν πούμε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Η πολιτεία μας χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η Πολιτεία μας έχει ξεχάσει. Είμαστε τα μαύρα πρόβατα και τα χρήματα που μας δίνουν είναι ελάχιστα. Το θέμα, πλέον έχει μπει στη σωστή βάση. Οι Δήμοι να φροντίσουν να αναλάβουν τα απορρίμματά τους. Να μας διδάξει το παρελθόν, για να μην την πατήσουμε στο μέλλον».
SABBASΣάββας Σάββας (Ενότητα Πολιτών)
«Αυτό που συμβαίνει εδώ, δεν υπάρχει όμοιό του σε όλη την Ελλάδα. Μας καταδικάζει ο Σγουρός, ως δερβέναγας, και η παρέα του. Θέλω να πιστεύω ότι αλλάζουμε σελίδα. Οι διαδικασίες τρέχουν. Να προχωρήσουμε σε αίτηση αναστολής, σε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας. Θέλω να πιστεύω πως πνέει καινούριος άνεμος στην περιοχή μας. Να πιέσουμε άμεσα προς κάθε κατεύθυνση γιατί διαφορετικά κάποιοι θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμείς τις δικές μας».
TSOYMPRHSΔημήτρης Τσιουμπρής (Λαϊκή Συσπείρωση)
«Στη περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες έχει συντελεστεί ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις παρατάξεις και τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ. Τις συνέπειες τις δέχεται το Θριάσιο στο σύνολό του. Θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες».
Κώστας Βάβουλας (Ανεξάρτητος)
BABOYLAS«Με προσφυγές δεν γίνεται τίποτα. Μόνο με αντίσταση από όλους τους κατοίκους της περιοχής θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χαίρομαι πραγματικά διότι δεν μπήκε το θλιβερό δίλλημα για πως θα επιβιώσει ο Δήμος.Ειλικρινά χαίρομαι που το δεν μπήκε σε αυτό το επίπεδο. Να ορίσουμε το μεταβατικό διάστημα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στον ενάμιση χρόνο, περίπου. Οι δήμοι να βρουν τρόπο να κάνουν τη δική τους διαχείριση. Θα ψηφίσω την πρόταση της Διοίκησης».

Πηγή: http://www.otyposnews.gr/archives/47628#ixzz2FokC5iSw

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ