ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Ντριστελιάρης, ένα ξεχασμένο επάγγελμα στην περιοχή μας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

«Ήρθε ο Ντιστελιάρης. Ελάτε στου Χριστοδούλου (ή του Σωτήρχου)» διαλαλούσε ο τυφλός τελάλης ο μπαρμπά-Σταμάτης ο Περικλής. Καλούσε λοιπόν τις γυναίκες του χωριού σε συγκεκριμένο μέρος για να φέρουν τις φλοκάτες τους, τα χράμια τους, τις κουρελούδες κλπ.

Ο Ντριστελιάρης ως επάγγελμα συνδέθηκε με την βιοτεχνική άνθιση των υφαντών και των χραμιών και παλαιότερα, κυρίως της φλοκάτης. Η νεροτριβή ή ντριστέλα ήταν η πιο απλή από όλες τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις. Ήταν υπαίθρια ή στεγασμένη και χρησίμευε για την επεξεργασία των μάλλινων υφαντών στο στάδιο κατασκευής τους (για να αφρατέψουν και να δέουν μεταξύ τους τα μάλλινα νήματα) ή στο ετήσιο πλύσιμό τους.

Η Ντριστέλα (νεροτριβή) αποτελούταν από ένα μεγάλο κάδο σε σχήμα κώνου. Το μεγαλύτερο μέρος της ντριστέλας βρισκόταν χωμένο βαθιά στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν τα τοιχώματα από την πίεση του νερού. Στη νεροτριβή πλένονταν μάλλινα υφαντά και σκεπάσματα (φλοκάτες, χράμια, κουρελούδες, κάπες κλπ.).

Κινητήρια δύναμη των βιοτεχνιών αυτών ήταν το νερό, για αυτό και βρισκόταν κυρίως κοντά σε ρεματιές. Η πτώση του νερού στον κάδο προκαλούσε τη δημιουργία στροβίλων, οι οποίοι συμπαρέσυραν τα υφαντά στη δίνη τους. Με την τριβή του νερού, τα υφαντά «αναμαλλιάζουν», χνουδιάζουν, γίνονται αφράτα και τα στημόνια με τα υφάδια δημιουργούν ένα σώμα (κλείνουν τα μεταξύ τους κενά) και καθαρίζουν από τη σκόνη, που εισχωρεί σε αυτό.

Ο σωστός υπολογισμός του χρόνου παραμονής του κάθε υφαντού στον κάδο αποδείκνυε την τέχνη του νεροτριβιάρη ή ντριστελιάρη Αν έμενε λιγότερο χρόνο, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, ενώ, αν έμενε περισσότερο, μπορούσε να καταστραφεί.

Στην Κερατέα η μεταφορά των υφαντών και των χραμιών κλπ γινόταν κάθε 2-3 μήνες. Ειδικότερα οι γυναίκες της περιοχής κατά το αναφερόμενο διάστημα, έδιναν ή έπαιρναν τα υφαντά τους. Η μεταφορά γινόταν με καρά και οι ντριστέλες που γινόταν η ανωτέρω εργασία ήταν στην Λιβαδειά και άλλα μέρη που υπήρχε άφθονο νερό.

Σ.Π. (αναγνώστης)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

ΤΑ-ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ!-ΕΓΙΝΕ-και-σεισμός-στο-Λαύριο…
ΕΚΤΑΚΤΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!!!
Έκτακτες-διακοπές-ρεύματος-σήμερα-σε-9-περιοχές-της-Αττικής
780588
Τρεις-φίλοι-του-τον-κρατούσαν-όμηρο-και-απαιτούσαν-να-τους-δώσει-περίπου-8.000-ευρώ
Κακοκαιρία-elias-/-Έκλεισε-η-λεωφόρος-Αναβύσσου-από-υπερχείλιση-…-–-Η-ΑΥΓΗ
Κινηματογραφική-καταδίωξη!-Ξεκίνησε-από-το-Κορωπί,-τους-συνέλαβαν-στην-Γλυφάδα!
Απόφαση-Κοινοτικού-Συμβουλίου-Κερατέας-στο-αίτημα-του-Δήμου-Λαυρεωτικής-για-Υποβολή-προτάσεων-στον…
Φωτογραφία-χωρίς-μαγιό:-Το-αντίο-της-Μίνας-Αρναούτη-στο-καλοκαίρι-του-2023

Διαβάστε επίσης...

Την-ταχεία-προώθηση-1-2-πιλοτικών-πλωτών-offshore-αιολικών-σχεδιάζει-το-ΥΠΕΝ-–-Επίσπευση-όλων-των-διαδικασιών-για-τα-υπεράκτια-πάρκα

Την ταχεία προώθηση 1-2 πιλοτικών πλωτών offshore αιολικών σχεδιάζει το ΥΠΕΝ – Επίσπευση όλων των διαδικασιών για τα υπεράκτια πάρκα

Με την μέθοδο του «έργου-πιλότου» εξετάζει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να στηρίξει την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών στις ελληνικές θάλασσες έως ότου

Κορωπί:-Συναγερμός-τα-ξημερώματα-για-φωτιά-σε-κοντέινερ-–-Πληροφορίες-για-εμπρησμό-(φωτό-&-βίντεο)

Κορωπί: Συναγερμός τα ξημερώματα για φωτιά σε κοντέινερ – Πληροφορίες για εμπρησμό (φωτό & βίντεο)

Κορωπί: Συναγερμός τα ξημερώματα για φωτιά σε κοντέινερ – Πληροφορίες για εμπρησμό (φωτό & βίντεο) 22 Σεπτεμβρίου, 2023 , 8:21 πμ Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα

Scroll to Top