ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Ανακοίνωση – θέση της δημοτικής παράταξης “Νέα Εποχή”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Πρόσφατα άρθρα


Νωρίτερα λάβαμε με την μορφή σχολίου την ακόλουθη ανακοίνωση εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Νέα Εποχη”.

Η πόλη της Κερατέας, αποτελεί έδρα Δήμου ή Κοινότητας από την ίδρυση των πρώτων Ο.Τ.Α. στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος το 1835 μέχρι σήμερα (1835 – Έδρα Δήμου Λαυρεωτικής, 1890 – Έδρα Δήμου Θορικίων, 1912 – Έδρα Κοινότητας Κερατέας, 1950 – Έδρα Δήμου Κερατέας).
Ο Δήμος Κερατέας είναι σήμερα ο τρίτος σε εμβαδό Ο.Τ.Α. στην Αττική (μετά τις Αχαρνές και τα Μέγαρα) με έκταση 129 τετρ. χλμ. Τα όρια του Δήμου Κερατέας παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα από το 1952, όταν η περιοχή Λεγραινών αποσπάστηκε στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Ο συνολικός πληθυσμός παρουσίασε αλματώδη αύξηση μεταξύ 1981 – 2001 σε ποσοστό που υπερβαίνει το 77% (από 7.511 κατοίκους το 1981 σε 13.246 κατοίκους το 2001), σύμφωνα με τις απογραφές της ΕΣΥΕ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 20.000 μόνιμους κατοίκους το 2011, καθώς την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Πόλης και των οικισμών, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της Κερατέας αυξάνει με ρυθμό 10% ετησίως και ο αριθμός των παροχών ύδρευσης έχει ξεπεράσει τις 18.500.

Την περίοδο 1981 – 2001 ο αριθμός των οικισμών που καταγράφηκαν από την ΕΣΥΕ αυξήθηκε από 16 σε 57.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν πιστοποιηθεί ως διαχειριστικά επαρκείς. Η οικονομική Υπηρεσία λειτουργεί με το Διπλογραφικό Σύστημα από το 2001, επί δημαρχίας μου, και δημοσιεύει Ισολογισμούς από το 2004. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι στελεχωμένη με πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τοπογράφους. Το ΚΕΠ Κερατέας κατατάχτηκε το 2006, στην 33η θέση πανελλαδικά από πλευράς αποδοτικότητας. Όλα αυτά αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Κερατέας διαθέτει την κατάλληλη στελέχωση και οργάνωση που απαιτεί το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Η ίδρυση και λειτουργία από το 2006 και επί δημαρχίας μου, ΒΙΟΠΑ εκτάσεως 1.200 στρεμμάτων με τη μορφή Β.Ε.ΠΕ. με ολοκληρωμένο σχέδιο και υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο κλπ) και η προώθηση της ένταξης στο σχέδιο εκτάσεων συνολικού εμβαδού 12.000 στρεμμάτων, δημιουργούν ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάπτυξης και βιωσιμότητας του υπάρχοντος Δήμου Κερατέας.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, ο Δήμος Κερατέας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 370 ΟΤΑ του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είτε χωρίς αλλαγή ορίων, είτε μαζί με την όμορη Κοινότητα Κουβαρά, όπως προτείνει και η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση ότι οι περιοχές κάτω από την Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου (Μεγάλα Πεύκα έως και Χάρακα), θα παραμείνουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατέας, ώστε τελικά να διασφαλιστεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του Δήμου Κερατέας. Ταυτόχρονα, η διατήρηση της υπόστασης του Δήμου Κερατέας εγγυάται την κοινωνική συνοχή, την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση, αλλά και την διαχείριση και την ισόρροπη ανάπτυξη των οικισμών που τον αποτελούν. Η δημιουργία Ο.Τ.Α. – μαμούθ, υποκατάστατα των υπό κατάργηση νομαρχιών, που θα διοικούνται από πολυπλόκαμα διαχειριστικά σχήματα και θα αναπαράγουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην περιοχή των Μεσογείων – Λαυρεωτικής, όπου αναμένεται – σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες – πληθυσμιακή έκρηξη μέχρι το 2020, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα στη διαχείριση των ετερόκλητων προβλημάτων περιοχών που παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Για τη Δημοτική Παράταξη
Κερατέα – Νέα Εποχή
Κωνσταντίνος Λεβαντής
Δήμαρχος 1999 – 2006

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Scroll to Top