15.2 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Ψηφίσματα Καραβανιού Αλληλεγγύης & Ενημέρωσης από Χαλκιδική

Πρόσφατα Άρθρα

Προς Ελληνικό Κοινοβούλιο:

25.11.2013
Προς
Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα 25.11.2013 στην προκειμένου να διαδηλώσουμε για άλλη μια φορά ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής. Οι εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της καναδικής Eldorado Gold Corp. απειλούν να καταστρέψουν το περιβάλλον μας, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας, να εξαφανίσουν τις οικονομικές μας δραστηριότητες και να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας.

Στη Χαλκιδική σχεδιάζεται και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, ένα τεραστίων διαστάσεων, εξορυκτικό σχέδιο. Στα 317.00 στρέμματα δασικής έκτασης που παραχώρησε στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. το Ελληνικό σχεδιάζεται, αποψίλωση 2500 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, εξόρυξη ανοιχτού τύπου (open pit) στον υδροφορέα της περιοχής, χωροθέτηση τελμάτων εξορυκτικών αποβλήτων σε ρέματα, εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας.

Όλα αυτά προκειμένου η ιδιωτική εταιρεία να εξορύξει 380 εκατ. τόνους ορύγματος (όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 33 εκατ. τόνοι.) και να εκμεταλλευτεί ορυκτό πλούτο η αξία του οποίου εκτιμάται σε πάνω από 15.5 δις ευρώ. Για το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπονται κανενός είδους δικαιώματα και το “κέρδος” περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Την ίδια στιγμή το κόστος μια τέτοιας δραστηριότητας μετακυλύεται στις τοπικές κοινωνίες. 

Καταστροφή ενός σημαντικότατου, οικολογικά και οικονομικά, οικοσυστήματος. Ρύπανση υπογείων και επιφανειακών νερών, ατμόσφαιρας και εδάφους, με τοξικά βαρέα μέταλλα. όλων των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμός. Άμεση απειλή της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών.

Το Κράτος, χωρίς να κάνει καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς να ενημερώσει εμπεριστατωμένα τους κατοίκους, προχώρησε στην αδειοδότηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική.

Εμείς, οι της περιοχής, μπροστά στην απειλή μιας τέτοιας, μη αναστρέψιμης, καταστροφής αυτοοργανωθήκαμε και ενημερωθήκαμε από ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα και επιστήμονες. Ο κοινωνικός αγώνας μας για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και την αστυνομίας με λυσσαλέα καταστολή και απίστευτη βία. Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητά, ξυλοδαρμοί, αναίτιες και συλλήψεις, εξαφανίσεις πολιτών, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια, παράνομη και δια της βίας λήψη γενετικού υλικού (γεγονότα που καταγγέλλονται από τη Διεθνή Αμνηστία και Δικηγορικούς Συλλόγους).

Την ίδια στιγμή η Ελληνικός Χρυσός προβαίνει σε σωρεία παρανομιών απολαμβάνοντας ασυλία και προστασία από την ΕΛ.ΑΣ (της οποίας είναι και χορηγός), τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη.

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες η Ελληνικός Χρυσός σχετίζεται με σειρά ατυχημάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία: αποκαλύφθηκε ότι το νερό του Νεοχωρίου είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού, υπήρξε διαρροή από φορτηγό επικίνδυνων μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων στη Ρεντίνα, αποκαλύφθηκε η παράνομη μεταφορά τοξικών μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ατύχημα σε φορτηγό που μετέφερε θειούχο μόλυβδο από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δηλώνουμε ότι:

Παρότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως η πλειονότητα των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα, διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας, δεν ξεπουλάμε τον τόπο μας και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι τις επόμενες γενιές.

Δε θα επιτρέψουμε αποικιακού τύπου «επενδύσεις» που εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη σε μεγάλες εταιρείες και αποφέρουν μόνο καταστροφή στις τοπικές κοινωνίες.

Δε θα ανεχτούμε την καταπάτηση των ανθρωπίνων, πολιτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων μας.

Δεν θα ανεχτούμε τη στοχοποίηση και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Τέλος, δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, την κατασυκοφάντηση και την ποινικοποίηση του αγώνα μας. Του Αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας. Του Αγώνα μας για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως εμείς επιλέγουμε να την ορίζουμε. Του Αγώνα μας για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Του Αγώνα μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης
ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Προς την Ελληνικός Χρυσός:
25 Νοεμβρίου 2013


Προς
Eldorado Gold Corp.
Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Εμείς, κάτοικοι της Χαλκιδικής, δηλώνουμε για πολλοστή φορά προς την εταιρεία σας ότι:
Επειδή, το εξορυκτικό σας σχέδιο υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής,
Επειδή, οι συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες,
Επειδή, παρανομείτε κατ΄εξακολούθηση αδιαφορώντας ακόμη και για τη δημόσια υγεία
Επειδή, η τεχνολογία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο και μας εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους,
Επειδή, η ρύπανση του νερού, της ατμόσφαιρας και του εδάφους, θα διαταράξει όλες τις, ζωτικής σημασίας, λειτουργίες του οικοσυστήματος και θα σημάνει το τέλος κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή,
Επειδή, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μετατροπή του χαρακτήρα της περιοχής μας από αργοτοτουριστικό σε βιομηχανικό,
Επειδή, δεν έχετε την κοινωνική συναίνεση γι αυτό το εξορυκτικό σχέδιο,
Επειδή, σας θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού
Επειδή, για την προάσπιση των συμφερόντων σας, ποινικοποιείται ο αγώνας μας, καταπατούνται ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα και βιάζεται η δημοκρατία
Σας δηλώνουμε
ότι είστε ανεπιθύμητοι στην περιοχή μας
και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του τόπου μας.
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης
ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ