19.2 C
Keratea
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Αφήνουμε ο καθένας μας το δικό του προσωπικό στίγμα μέσα στο χρόνο, όμως κατά τη διάρκεια της ζωής μας η φυσική μας παρουσία οριοθετείται σε έναν περιβάλλοντα χώρο.

Αυτός ο χώρος αναλόγως τη χρονική στιγμή – και χωρίς να αναιρεί το όλο οικοδόμημα – μπορεί να είναι ο χώρος του σπιτιού μας , του γραφείου, του σχολείου, της αίθουσας ενός κινηματογράφου ή ακόμα μιας καφετέριας, αλλά και ενός κοινόχρηστου χώρου.

Αξίζει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, ξεκινώντας με κάποιες ερωτήσεις, όπως:

  • έχουμε άραγε σκεφτεί ποτέ πόσο πολύτιμη είναι αυτή η διαδικασία εναπόθεσης άχρηστων υλικών στους πράσινους η μπλε κάδους η σε διάφορα γύρο μας που έχουν ως σκοπό την αποστολή αυτών προς ανακύκλωσης?, και πόσο σημαντική είναι άραγε τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για το περιβάλλον? 

Σήμερα υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ανακυκλωθούν σχεδόν όλα τα υλικά που μας περιτριγυρίζουν στην καθημερινότητα μας, πολλά αντικείμενα είναι σε μεγάλο βαθμό η εξολοκλήρου ανακυκλώσιμα για παράδειγμα το γυαλί είναι ένα υλικό που είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμο αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα όταν χρησιμοποιήσουμε μια γυάλινη συσκευασία και όταν δεν μας είναι πλέον χρήσιμη απορρίπτοντας την σε έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης μετά από κάποιες επεξεργασίες μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητα μας ακόμα και με την πρότερη μορφή της, υλικά που δεν είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμα μετά από διαλογή και επεξεργασία διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται.

Από αυτή την διαδικασία επίσης μπορούμε να εξοικονομούμε αρκετά μεγάλα ποσά ενέργειας για τον πλανήτη μας αποφεύγουμε πολλά στάδια που αφορούν άλλοτε π.χ. εξόρυξη κάποιων υλικών η την επεξεργασία τους από αρχικά στάδια, άλλα πάλι υλικά μπορούν να αποβούν πολύ επιβλαβή για το περιβάλλον αν απορριφθούν χωρίς να ανακυκλωθούν μερικά τέτοια για παράδειγμα είναι οι μπαταριές που ένα μεγάλο μέρος τους από αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα, και τέλος φτάνουμε στο ηθικό σκέλος που αφορά το αίσθημα ευφορίας που νιώθουμε ξέροντας πως έχουμε συνεισφέρει και εμείς σε ένα τόσο σημαντικό σκοπό και την διατήρηση ενός υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος, και πως ανταποκριθήκαμε υπεύθυνα έχοντας ανταποδώσει στο έπακρον στο περιβάλλον το σεβασμό που του αρμόζει και που μας προσφέρει και αυτό.

Σημαντικό επίσης είναι να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα πιο μεγάλα αντικείμενα – κλαδιά –μπάζα κ.α. που θέλουμε να απορρίψουμε μετά από κάποιες εργασίες που έχουμε πραγματοποιήσει η λύση δεν είναι να τα απορρίπτουμε στους συνοικιακούς κάδους γιατί δημιουργούμε πρόβλημα στα σκουπιδιάρικα και στους μηχανισμούς τους που δεν είναι κατασκευασμένοι να υποστηρίξουν τέτοιου είδους υλικά ούτε εναποθέτοντας τα δεξιά και αριστερά σε πεζοδρόμια, οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους δημιουργώντας προβλήματα όπως εστίες μόλυνσης, δυσοσμία και μια γενική εικόνα χάους στους χώρους γύρο μας που αποτελούν την δημόσια εικόνα μας, ιδικά όταν η λύση είναι τόσο απλή οι περισσότεροι δήμοι μας δίνουν την δυνατότητα εφόσον συνεννοηθούμε μαζί τους τηλεφωνικά και κλείνοντας κάποιο να περάσουν να τα παραλάβουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να τα μεταφέρουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αν ο δήμο μας δεν μας δίνει αυτή την δυνατότητα μπορούμε να απευθυνθούμε σε εταιρίες με ενοικιάσεις κάδων γι’ αυτό τον σκοπό.

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν αυτό το αξιακό σύστημα, προσφέροντας στο περιβάλλον την τάξη, την αρμονία, την ισορροπία και την οργανωτική δομή που μας διδάσκει. Αρκεί να καταλάβουμε ότι ακόμα και η διαδικασία εναπόθεσης των απορριμμάτων ανάλογα με την σύστασή τους στους αντίστοιχους κάδους είναι μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που μπορούν να γίνουν από τον άνθρωπο προς όφελος του περιβάλλοντος στο οποίο, φυσικά, ζει και μεγαλώνει.

Αν μπορούσαμε να δούμε φωτογραφικά και αποστασιοποιημένα κάποιες εικόνες που μας προσφέρει η φύση, θα διαπιστώναμε τη μαγεία και τον απαράμιλλο συνδυασμό των χρωμάτων, την ποικιλία των ειδών που αποτελούν το ζωικό και φυτικό βασίλειο και τότε μόνο θα καταλαβαίναμε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τον άνθρωπο, όταν με τις ενέργειές του καταστρέφει αυτόν τον παράδεισο, είμαστε υπεύθυνοι για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και έχουμε την υποχρέωση να τον διατηρούμε υγείες χρειάζεται απλά να αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπευθυνότητα και ως εξαιρετικά σοβαρό για να προσβλέπουμε σ΄ ένα καλύτερο αύριο.

Εν-ημερωμένος Πολίτης

εστάλη από αναγνώστη

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ