ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Ιστορικό ταξίδι στο Λαύριο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος
Ό,τι είναι κοντά μας, συνήθως, δεν το εκτιμάμε και γι αυτό για τους περισσότερους απ εμάς το Λαύριο είναι μια άχρωμη εργατούπολη, κοντά στην Αθήνα. Το Λαύριο, όμως, είναι γνωστό παγκοσμίως ως μία από τις τρεις  περιοχές του πλανήτη με τα αρχαιότερα μεταλλεία,οι άλλες δύο βρίσκονται:  στην Ινδία και στην Ισπανια (Rio Tinto).
Η λέξη λαύρα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει  στοά, πέρασμα και άρα το Λαύρειον από την αρχαιότητα ήταν ο τόπος των μεταλλευτικών στοών. Πριν από το 1000 π.Χ. ονομαζόταν Θορικό, ενώ κατά τον Μεσαίωνα ήταν γνωστό με το όνομα Εργαστήρι.
Το Λαύριο, σήμερα, είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αττικής (πληθυσμός: 10.000 κατ., 7χλμ από το Σούνιο και 52 χλμ, οδικώς,  από την Αθήνα). Από την αρχαιότητα ήταν γνωστά και πολύτιμα (για τους Αθηναίους) τα μεταλλεία ασημιού.  Με την έναρξη των Περσικών Πολέμων, καθιερώθηκε ο «ναυτικός νόμος» του Θεμιστοκλή, δηλαδή  οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τα έσοδα των μεταλλείων για τη ναυπήγηση του στόλου που νίκησε τους Πέρσες στη Σαλαμίνα (480 π.Χ), μέσα σε 2 μόνο χρόνια κατάφεραν να κατασκευάσουν 200 τριήρεις!!!
Το 1861, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για νέα εκμετάλλευση του λαυρεωτικού πλούτου από την εταιρεία ιταλο-γαλλικών συμφερόντων Roux-Serpieri-Fressynet C.E., η οποία λειτούργησε μέχρι το 1977. Η εταιρεία, αρχικά,  επεξεργαζόταν τις αρχαίες σκουριές (δηλαδή, «έπλεναν» το μετάλλευμα που πέταγαν οι αρχαίοι για να πάρουν το ασήμι.  Οι σωροί των σκουριών σε όλη την Λαυρεωτική ανέρχονταν σε 1.500.000 τόννους με 10% μόλυβδο και 50 γραμ. άργυρο στον τόννο σκουριάς. 
Η εταιρεία έδωσε ζωή στους φτωχούς εργάτες της εποχής, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο λειτουργούσε με αυθαίρετους, αυταρχικούς, αποικιοκρατικούς όρους. Πολλά έχουν ειπωθεί για το εργατικό ζήτημα του Λαυρίου (υπήρξε ο πρώτος εργατικός οικισμόςπου οικοδομήθηκε απ’ αρχής στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το πρότυπο μιας «company town») αλλά η πιο ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μου, είναι μια απίστευτη (αγγίζει τα όρια του μύθου) φάρσα που ετοίμασαν οι εργάτες στο αφεντικό τους: Ο Ιταλός Ιωάννης Βαπτιστης Σερπιέρη (Ρίμινι, 1832- Λαύριο, 1887) ήταν γνωστός για την σκληρότητα του απέναντι στους μεταλλωρύχους. Όμως, οι διάδοχοι του ανάγκασαν τους φτωχούς εργάτες να φτιάξουν ένα αγάλμα (με δικά τους έξοδα ή με έξοδα του δημοσίου) στο αφεντικό τους.
Οι μεταλλωρύχοι ζήτησαν, στα κρυφά, τη βοήθεια του ποιητή Σουρή (1853-1919) και εκείνος τους έγραψε ένα ποίημα για να το σκαλίσουν στη βάση του αγάλματος. Όλα έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και την ημέρα των εγκαινίων οι επίσημοι τράβηξαν το σεντόνι και διάβασαν εκπληκτοι:
Τι μας θωρείς ακίνητος   
και δεν μας κατουράς
αφού και ανδριάντα
σε αξίωσε η Ελλάς…
Για το αν χαράκτηκε στη βάση του αγάλματος αμφισβητείται. Το σίγουρο είναι ότι ο Σουρής το δημοσίευσε, καυτηριάζοντας την υποκρισία της εποχής του. Για να μη νομίζετε ότι η ελευθεροτυπια είναι αποκλειστικό προνόμιο της εποχής μας!!!
Το Λαύριο ήταν η πρώτη Ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε τηλέφωνο (1882) και η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκεμε λάμπες βολταικού τόξου (1887). Σήμερα, το υπερσύγχρονο λιμάνι του Λαυριου πρωτοπορεί και πάλι, αφου φιλοξενεί την πρώτη βάση υδροπλάνων στη Ν. Ελλάδα (από την εταιρεία Airsea Lines). Η ένταξη υδροπλάνων, στο συγκοινωνιακό σύστημα της χώρας αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοπορία και καθιστά την Ελλάδα επικεφαλής του νέου μεταφορικού μέσου.
Το Λαύριο, επίσης, πρωτοπορεί και στον τομέα του σύγχρονου ελλιμενισμού. Η Olympic Marine είναι η μεγαλύτερη μαρίνα ελλιμενισμού και υποστήριξης σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα – και μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες σκάφων αναψυχής στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μαρίνα μπορεί να εξυπηρετεί τον ελλιμενισμό 680 σκαφών και τη διαχείμαση 1000 μεγάλων σκαφών και περίπου 300 μικρών σκαφών και φουσκωτών.
Και αν έχετε, ήδη, αρχίσει να σιγοτραγουδάτε το αγαπημένο τραγούδι του Μ. Χατζιδάκι (σε ποίηση του Ν. Γκάτσου) «…Ποιος είναι απόψε ο τυχερός στο Λαύριο γίνεται χορός…», καλό είναι να γνωρίζετε ότι αναφέρεται στο Λαύριο, γιατί εκεί δινόταν ο πιο σημαντικός προπολεμικός χορός της κοσμικής Αθήνας (μετά, βέβαια, τον χορό των Ανακτόρων και της σχολής Ευελπίδων)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Μπαράζ-σεισμικών-δονήσεων-ανατολικά-της-Κερατέας!
Σεισμός-3,2-Ρίχτερ-στο-Λαύριο
Δοκιμαστική-ενεργοποίηση-του-συνόλου-των-σειρήνων-συναγερμού-Πολιτικής-Άμυνας-στις-2-10-2023
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες-–-anatolika24-–-anatolika24.gr

Διαβάστε επίσης...

Ολοκληρώθηκαν-για-το-μήνα-Σεπτέμβρη,-τα-Ανοιχτά-Δημιουργικά-Εργαστήρια-του-Προγράμματος-«Αθλητισμός-και-Πολιτισμός-για-Όλους»,-στον-Παλαιό-Σιδηροδρομικό-Σταθμό-Μαρκοπούλου

Ολοκληρώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβρη, τα Ανοιχτά Δημιουργικά Εργαστήρια του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου

Αρχική » Αρχική » Ολοκληρώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβρη, τα Ανοιχτά Δημιουργικά Εργαστήρια του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ-:-ΨΗΦΙΑΚΗ-ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-–-ΤΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΔΗΜΟ-ΜΑΣ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ζει και εργάζεται στο Λαύριο, είναι Ιδιωτικός υπάλληλος και έχει σπουδές Τεχνικού Δικτύων. Είναι υποψήφιος Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Λαυρίου. ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΚΑΙ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ:-Εμφάνιση-του-επιβλαβούς-οργανισμού-καραντίνας-spodoptera-frugiperda,-για-πρώτη-φορά-στον-ελληνικό-χώρο-(αφορά-και-περιοχή-της-Ανατολικής-Αττικής)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο (αφορά και περιοχή της Ανατολικής Αττικής)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

Scroll to Top