ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την αποχώρηση των ΜΑΤ στην Κερατέα (18 Απριλίου 2011) κι εκτός από τον αγώνα των κατοίκων γνωστό στο Πανελλήνιο, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σύμβολο της εποχής του μνημονίου, ένας άλλος παράλληλος αγώνας, λιγότερο ορατός είχε ξεκινήσει πολύ πριν την εισβολή των ΜΑΤ (11 Δεκεμβρίου 2010) και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σήμερα… Είναι ο δικαστικός μας αγώνας.


Σύντομα κυρίως για την ενημέρωση όλων μας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία του δικαστικού μας αγώνα,που είτε τελείωσαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1. Η τελεσίδικη εφετειακή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 2983/24-06-2011 που εκδικάστηκε στις 24-05-2011 είναι η μεγαλύτερη δικαστική για τον αγώνα της Κερατέας. Υποχρεώνει την κατασκευαστική κοινοπραξία να σταματήσει κάθε είδους εργασία στον επίμαχο χώρο. Επιβάλλει μάλιστα χρηματικό πρόστιμο για κάθε παραβίαση. Στην ουσία κρίνει παράνομο το έργο και ιδιαίτερα την εισβολή στις 4 το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου 2010.
Είχαν προηγηθεί τρεις νίκες μας στην ίδια δικαστική διαμάχη , η προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Λαυρίου 13/12/2010, τα ασφαλιστικά 199/28-12-2010 Ειρηνοδικείου Λαυρίου, η Εφετειακή Απόφαση από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου 30/2011 που εκδικάστηκε 2/2/2011.

2. Μετά την αρνητική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) 10/10/2007 ύστερα από προσφυγή του Δήμου Κερατέας, αλλά και 300 κατοίκων στις 15/12/2003 της ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ είχαμε άλλη 1 αρνητική απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα του Σ.τ.Ε. για την “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” . Επίσης σε δύο ακόμα προσφυγές προς το Σ.τ.Ε. και συγκεκριμένα για την δημοπράτηση και το Περιφερειακό σχεδιασμό( προσφυγές που έγιναν από τον Στ. Ιατρού σαν ιδιώτη).Είχε προηγηθεί και 1 θετική απόφαση (του Ελεγκτικού Συνεδρίου) ύστερα από προσφυγή του Δήμου Κερατέας το 2007, η οποία σε επόμενη δίκη ακυρώθηκε.

3. Στα ασφαλιστικά του Δήμου Κερατέας κατά του ΕΣΔΚΝΑ για να δεχθούν τα απορρίμματά μας (υπόθεση που έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων), είχαμε κατ’ αρχήν αρνητική απόφαση και στη συνέχεια στην αγωγή κατά του ίδιου φορέα (27/5/2010) δηλώθηκε παραίτηση (6/2/2012) αφού εξέλιπαν οι λόγοι και δέχθηκαν τα απορρίμματά μας στο νόμιμο χώρο. Η αγωγή αυτή ήταν και η αιτία να αποδεχθούν το 2010 τα απορρίμματά της περιοχής μας στη Φυλή.

4. Η επιστολή 13-2-2008 του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη για το βιβλίο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ» (έκδοση Δήμου Κερατέας, Νομαρχίας Αν.Αττικής) που προκάλεσε προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και Εφετών αργότερα. Η υπόθεση αυτή τελικά οδηγήθηκε στο αρχείο.

5. Δύο προσφυγές, στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια του τ. Δήμου Κερατέας που απορρίφθηκαν.

6. Νομικές ενέργειες για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ προς το ΥΠ.ΠΟ. που δεν έγιναν δεκτές από την κ. Μενδώνη και τον κ. Σαμαρά.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ

7. Απόφαση ύστερα από τη προσβολή μας κατά της “Άρσης Αναδασωτέου χαρακτήρα της εκτάσεως που προορίζεται για ΧΥΤΑ” που έχει εκδικαστεί 6/6/2011.

8. Απόφαση του Σ.τ.Ε. για την προσβολή κατά της “Πράξης Απαλλοτρίωσης” που θα εκδικαστεί την Δευτέρα 23/4/2012 μετά από προσφυγή του τέως Δήμου Κερατέας.

9. Για την απαλλοτρίωση, αναγνώριση τίτλων, νομή και κυριότητα και τις σχετικές αγωγές δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, γιατί υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δικαστικής δράσης από ομάδα συμπολιτών μας που το χειρίζονται. Αρκούμαστε να σημειώσουμε ότι, όταν αυτή η χρονοβόρα διαδικασία τελειώσει, επειδή γνωρίζαμε τις κινήσεις, αξίζει να γράψουμε κάτι που θα μείνει, αφού η υπόθεση αυτή όπως εξελίσσεται διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός εξαιρετικού αστυνομικού μυθιστορήματος (με τακτικές, στρατηγική, προσποιήσεις, αιφνιδιασμούς κ.α.)

10. Προσφυγή του Δήμου Λαυρεωτικής στην UNESCO.

11. Μηνυτήριες αναφορές προς το Υπουργείο Πολιτισμού για παράβαση καθήκοντος (ποινικά εκκρεμούν) γιατί ουδέποτε συνεδρίασε για το του Οβριόκαστρου σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο (Ν. 3028/02 άρθρο 10 παραγρ. 3). Αξίζει να σημειωθεί ότι Υπουργοί Πολιτισμού που αγνόησαν τον νόμο ήσαν στις αντίστοιχες περιόδους οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς.
Η μήνυση αυτή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010, και υπεγράφη τελικά από τον Δήμο Λαυρεωτικής τον Ιανουάριο του 2011 με την αφιλοκερδή της δικηγόρου από την Κερατέα Σωτηρίας Χαραλάμπους.
Επίσης εκκρεμούν μηνύσεις Κρατικών φορέων κατά του δημάρχου Κερατέας 2007-2010 Στ. Ιατρού. :

12. Για παρακώληση συγκοινωνιών, για την εγκατάσταση Δημοτικής βάσης( τα σπιτάκια που κάηκαν από τα ΜΑΤ) και παραβίαση δασικής νομοθεσίας (για το πρώτο φυλάκιο) στο Οβριόκαστρο.
Η δίκη θα γίνει 26 Ιουλίου 2012.

13. Για παρακώληση συγκοινωνιών τόσο για το Οβριόκαστρο όσο και για τα γεγονότα του 2010 από την Τροχαία.

14. Δικαστική δίκη για το φυλάκιο-παρατηρητήριο στο Οβριόκαστρο και την αναγκαστική χρήση χωματερής στις Φοβόλες που αναμένεται θα εκδικαστεί 28-2-2013.

15. Αγωγή – αποζημίωση 300.000€ του τ. Περιφερειάρχη Κυριακίδη για συκοφαντική δυσφήμιση ύστερα από ομιλία του Στ. Ιατρού σε εκδήλωση της ΤΕΔΚΝΑ στην Αθήνα.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ 128 ΗΜΕΡΩΝ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

16. Οι αναμενόμενες 5 δίκες των 37 συλληφθέντων νεαρών κυρίως στην διάρκεια του αγώνα. Όλα τα ήταν Κερατέας, Λαυρίου, Καλυβίων, Αναβύσσου.

17. Η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για όσα πραγματοποιήθηκαν στην Κερατέα, τις τρεις πρώτες ημέρες (11,12,13/12/2010) με αποδέκτες τον τότε Δήμαρχο Στ. Ιατρού, τους επικεφαλείς τότε της Αντιπολίτευσης Κ. Λεβαντή, Αντ. Αντωνίου, τους Αντιδημάρχους Σ. Παπαγιάννη, Π. Κατσίκη και του Γ. Ιατρού οι οποίοι βαρύνονται με απίστευτες κατηγορίες (συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού-απόπειρα επικίνδυνης βλάβης κατά συρροή ενώπιων αστυνομικών –εμπρησμό από πρόθεση και συναυτουργία-οπλοχρησία-οπλοφορία-προμήθεια κατοχή εκρηκτικών υλικών- έκρηξη κατά την οποία μπορούσε να προκύψει για άνθρωπο-αντίσταση από κοινού κ.α.)

Για όλες τις παραπάνω διώξεις όλοι οι κατηγορούμενοι πέρασαν την διαδικασία της κρίσης ανακριτού-εισαγγελέα για πιθανή προφυλάκιση. Αποφασιστικό ρόλο στην κρίση των δικαστών για προφυλάκιση ή όχι έπαιξαν οι δικαστικές νίκες που αναφέραμε.

18. Μήνυση κατά του Στ. Ιατρού από δύο άνδρες των ΜΑΤ ως υποκινητή – αυτουργό για τα γεγονότα της 8ης Φεβρουαρίου 2011 με την εισβολή των ΜΑΤ στη πόλη.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

19. Μήνυση κατά των ΜΑΤ για την εισβολή στη πόλη 8/2/2011 από τον Ιατρό Τάκη Φώτη και τον υπογράφοντα Γιώργο Ιατρού.

20. Μηνυτήρια αναφορά για τα γεγονότα της 30-3-2011 κατά των ΜΑΤ μετά την εισβολή τους στο μπλόκο του Λαυρίου από τους Δ. Κεβρικοσαίο, Ευθύμιο Σφήκα,Κων/νο Παπαδόπουλο, Νικόλαο Ζαγλάρα κατοίκους Κερατέας – Λαυρίου.

21. Μηνυτήρια αναφορά για καταστροφή οχημάτων στη διάρκεια του αγώνα.

22. Μήνυση κατά των αστυνομικών Μπόμπου, Λαντζανάκη.

23. Μήνυση κατά δύο αστυνομικών των ΜΑΤ για ψευδείς καταθέσεις .

24. Αγωγή κατά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου για δηλώσεις του μετά τα γεγονότα στα Καλύβια (ταβέρνα «Τρίγωνο»).

Οι μηνύσεις 21,22,23, 24 έγιναν από τον Στ. Ιατρού.

25. Ολοκλήρωση τελικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου για μείωση αξιών , και ταλαιπωριών, οικονομικών ζημιών.

Αυτά τα ολίγα… Ευχαριστούμε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που έκαναν το καθήκον τους και τους αρκετούς συνηγόρους που υπερασπίζονται τον δίκαιο αγώνα μας.
Και όπως λέει η επετειακή –ενωτική αφίσα μας ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και για αγώνα και για ενημέρωση.

Γιώργος Ιατρού
Μαθηματικός

• Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε τη Πέμπτη 19 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Χρυσής Τομής» στο πλαίσιο της εκδήλωσης
«Οβριόκαστρο : Ένας χρόνος μετάτην αποχώρηση των ΜΑΤ.»

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ