15.6 C
Keratea
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Αιρετοί των ΟΤΑ και εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων δημοτικών υπαλλήλων.

Πρόσφατα Άρθρα

%CE%91%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%AF+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%9F%CE%A4%CE%91+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9+%CF%83%CE%B5+%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C+%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF

Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι Δήμοι μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων δημοτικών υπαλλήλων.
Ανάστατοι και οι εργαζόμενοι που βλέπουν ότι θα βρεθούν στο δρόμο, άνεργοι αναζητώντας τρόπο επιβίωσης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ζήτησε μέχρι σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου να έχει στα χέρια του τις καταστάσεις με τα ονόματα των εργαζόμενων στους Δήμους, που είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απασχολούνται σε διοικητικές – οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από τους δήμους.

Στα πλαίσια αυτά οι Δήμοι όλης της Ανατ. Αττικής κινητοποιήθηκαν και συναντήθηκαν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Μαρκοπούλου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη.
Παρόντες Δήμαρχοι Αντιδήμαρχοι οκτώ από τους 13 Δήμους, Σωματεία Εργαζομένων και πολλοί εργαζόμενοι.
Συμμετείχαν οι Δήμοι: Μαρκοπούλου με δήμαρχο το Σωτήρη Μεθενίτη, Σπάτων – Αρτέμιδας με δήμαρχο τον Χρ. Μάρκου, Σαρωνικού με δήμαρχο τον Π. Φιλίππου, Κορωπίου με δήμαρχο τον Δημ. Κιούση, Ωρωπού με δήμαρχο τον Γ. Οικονομάκο, ο Δήμος Μαραθώνα με τον αντιδήμαρχο Πέτρο Στάμου, η Λαυρεωτική με τον αντιδήμαρχο Στ. Ρόζη, η Ραφήνα –  με τον αντιδήμαρχο Σπανόπουλο. Ο Δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών ωσεί παρών, γιατί είχε δημοτική συνεδρίαση.
Αίσθηση έκανε η απουσία του Δήμου Παλλήνης από πλευράς αιρετών. Βέβαια απουσίαζε και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.Οχι μόνο οι αιρετοί, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων ή απλοί εργαζόμενοι!
Παρόντες και οι βουλευτές της Περιφέρειας Γ. Μαρτίνου, Αλ. Μητρόπουλος, Γ. Πάντζας, Ν. Αθανασίου και εκπρόσωπος του Παύλου Χαϊκάλη.
Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτ. Μεθενίτης, εισηγούμενος το θέμα περιέγραψε την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι με την αποστέρηση των πόρων από την κεντρική διοίκηση και έθεσε το θέμα των απολύσεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κατάσταση.
Σάκοι του μποξ οι Δήμοι

Μετά την ψήφιση των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016, οι ρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίνονται τουλάχιστον ως απαράδεκτες, αντισυνταγματικές και προσβλητικές! Πρόκειται για την τελευταία, χαριστική βολή κατά του εξιλαστήριου θύματος, που ονομάζεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ήδη για πολύ καιρό επωμίζεται τις ευθύνες του κράτους, τα βάρη των ατελείωτων περικοπών, σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση των αρμοδιοτήτων της.
Τώρα, για λόγους οικονομίας, που δεν ξεπερνούν στις τελευταίες ρυθμίσεις, τα πέντε εκατομμύρια (5..000) ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκησηείναι αναγκασμένη να υποστεί τεράστιες περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει κρίσιμους και κομβικούς τομείς. Αυτή τη στιγμή, η Κεντρική Διοίκηση αποφασίζει να σπρώξει άκριτα, έναν αξιόλογο και απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των Δήμων, αριθμό εργαζομένων, προς την αναγκαστική έξοδο από την εργασία τους.
Μέχρι σήμερα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο ο Δήμος Μαρκοπούλου, εξαιτίας της επεκτεινόμενης υποστελέχωσής του, όσο και οι άλλοι Δήμοι της περιοχής μας, υπερσκελίζονταν χάρη στην υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο που έδειχνε και δείχνει μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων και υπαλλήλων του. Το σενάριο πολλών νέων απολύσεων, μόνο σε εφιάλτη θα μπορούσαμε πλέον να το συναντήσουμε.
Η σημερινή κατάσταση, είναι απόρροια των αναποτελεσματικών και καταστροφικών σχεδιασμών του πρώην Υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, που παρά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των Δημάρχων, εφάρμοσε τον «Καλλικράτη», μεταβιβάζοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητες, δίχως την απαραίτητη και ανάλογη ενίσχυσή της mε πόρους και προσωπικό!

Λογικό είναι λοιπόν, «να λυγίσει» κάποια στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τα δυσβάσταχτα βάρη που έχει επωμιστεί, χωρίς κανένα σοβαρό υποστηρικτικό μηχανισμό.
Έκθετος όμως, απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκεται πλέον και ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του, τόσο στο Συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, όσο και στις συναντήσεις του με την Κ.Ε.Δ.Ε., όχι μόνο δεν προχώρησε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αποδεχόμενος τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πλέον την συνειδητή επιλογή, να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε σάκο του μποξ, για την εκτόνωση της οργής των πολιτών, μεταφέροντας σ’ αυτήν δικές της αρμοδιότητες, χωρίς πόρους και προσωπικό!
4 δισεκατομμύρια θα έπρεπε να εισπράξουν οι ΟΤΑ και θα εισπράξουν μόλις 2,35 δις. Μείωση 50%. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να δίνονται πόροι. Είναι μια συνειδητή πράξη.
200 νέες αρμοδιότητες χωρίς κονδύλια!

Σε δύο μήνες έρχονται 200 νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, χωρίς να δοθεί κανένα κονδύλι. Ουσιαστικά καταδικάζουν σε αργό θάνατο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε λίγο οι ΟΤΑ, με το μεσοπρόθεσμο, αποκτούν “Παρατηρητήριο”. θα έχουν άτυπους Γερμανούς γκαουλάιτερ που θα ελέγχουν τους Δήμους!
panel-ota-2012Την ανικανότητα της Κυβέρνησης, δεν πρέπει να την πληρώσουν οι δημότες μας, ούτε εμείς να παρακολουθήσουμε την καταβαράθρωση των Δήμων μας, χωρίς σοβαρές αντιδράσεις, λειτουργώντας ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» στους σχεδιασμούς ανίκανων κυβερνητικών παραγόντων.
Πρόταση να μην υπογράψει κανένας δήμαρχος λίστες εργαζομένων και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις οργανωμένες.
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, κατηγόρησε τα κόμματα ότι δεν έχουν αναφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση· την έχουν απαξιωμένη.
«Δεν θα στείλουν οι Δήμαρχοι καταστάσεις, αλλά η Τ.Α. έχει καταρρεύσει. Από που θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Η Τ.Α. χτυπιέται τόσο πολύ, γιατί θέλουν να μεταφέρουν την αγανάκτηση στο Δήμαρχο. Γινόμαστε με επιτροπεία», είπε και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα ανώτερα όργανα την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ «γιατί κουκούλωσαν καταστάσεις», τόνισε. Πρότεινε δε να γίνει μαζική κινητοποίηση πριν το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όμοι μαζί· αιρετοί και εργαζόμενοι.


Ο λόγος στους εργαζόμενους

Ο Νίκος Κρέτσης εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, τόνισε ότι «εδώ και δυόμισυ χρόνια βρισκόμαστε στους δρόμους, αλλά πολλοί δήμαρχοι δεν ήταν μαζί μας· μας κορόιδευαν. Δεν έχουμε υποκύψει, έχουμε καταλήψεις δηαμρχείων και πάλι οι δήμαρχοι δεν είναι μαζί μας. Εδώ και ένα χρόνο λέμε τί θα έρθει στην Τ.Α. Ποιός όμως μας άκουσε;» Κλείνοντας δε, ζήτησε να ακούσει τη Γ. Μαρτίνου, γιατί ψήφισε το μνημόνιο.
Στ. Ρόζης: «Ληξιαρχικά γραφεία θα καταλήξουν οι Δήμοι», πρότεινε δε άμεσο κλείσιμο όλων των Δήμων για αόριστο χρόνο.
Π. ΣτάμουΝα αφυπνιστούν οι δημότες. Η Τ.Α.στηρίζει το κοινωνικό κράτος.
Ακούστηκαν απόψεις ότι η κοινωνία είναι απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης, όπως είπε ο Γραμματέας Εργαζομένων του Εμπορικού Κέντρου Λαυρίου, «γιατί αύριο θα αυξηθούν και τα τέλη και όλες οι υπηρεσίες των ΟΤΑ θα περάσουν στους ιδιώτες».
Τί μας ψεκάζουντί έχουμε πάθει;

Αναρωτήθηκε ο Σοφρώνης Τί μας ψεκάζουν και τί έχουμε πάθει; 3.500 αυτοκτονίες· ας αρχίσει η αντίσταση από τους Δήμους. Ανοιχτά Δημαρχεία με μόνες λαϊκες συνελεύσεις για ενημέρωση», ήταν η άλλη πρόταση.
«Ζούμε αρμαγεδώνα. Σύγχρονους δούλους θέλουν. Εκλεισε 1900 σχολεία η Διαμαντοπούλου και ετοιμάζουν το κλείσιμο άλλων 2000. Δεν τους χρειάζεται η εκπαίδευση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Τουλγαρίδης.
Εμείς είμαστε σκουπίδια

Σταμ. Βακίρης πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Παλλήνης: Είμαστε υπό κατοχή σε όλα τα επίπεδα. Πώς θα κοιτάξω στα μάτια τα μου, αν μείνω αδρανής. Χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε μεγάλες θυσίες. Είμαστε ήδη 
bakiris-stamσκουπίδια εμείς. Μας κάνανε σκουπίδια.

Η εκδήλωση έκλεισε απότομα, όταν έδωσαν το μικρόφωνο στην Γ. Μαρτίνου να μιλήσει. Ο κόσμος αποκάτω “έβραζε”, η ίδια έχασε την ψυχραιμία της, άφησε το μικρόφωνο και αποχώρησε.
Tέλος αποφασίστηκε ομόφωνα να μη συπογράψει κανένας δήμαρχος καταστάσεις και να προγραμματιστεί μαζική κινητοποίηση με αποκλεισμό του Υπουργείου πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι σε πολλούς Δήμους έχουν ξεκινήσει καταλήψεις Δημαρχείων.
Kαι οι βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων

Γ. Πάντζας: «Ο απώτερος σκοπός της πολιτικής των απολύσεων είναι να καταρρεύσουν οι υπηρεσίες των ΟΤΑ. Η κατάρρευση αυτή θα δώσει το άλλοθι στη μνημονιακή συγκυβέρνηση να ισχυριστεί ότι, αφού οι Δήμοι δεν είναι άξιοι και ικανοί να παρέχουν υπηρεσίες στους δημότες τους, τότε ας ιδιωτικοποιήσουμε τις υπηρεσίες αυτές προκειμένου ο δημότης αντί τιμήματος να έχει τις παροχές αυτές. Στρώνεται δηλαδή, με την πολιτική αυτή, το κόκκινο χαλί στους καρχαρίες του κεφαλαίου ώστε να αρπάξουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, τις κοινωνικές δομές, τις αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού κλπ. Όλα αυτά είναι στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν στη λεηλασία μιας χώρας κατεστραμμένης με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιώργος Πάντζας.

Αλ. Μητρόπουλος: 15. απολύσεις ζητάνε μέσα στο 2012. Πέντε μηχανισμούς τυφλής δίωξης υπαλλήλων περιλαμβάνει το μνημόνιο. Συνθλίβει και δεν οδηγεί πουθενά. Εχουμε την ολιγαριθμότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά τα κόμματα του μνημονίου ψήφισαν το νόμο 4046 για τις απολύσεις».

Από όλες τις διαβουλεύσεις έβγαλαν απέξω την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Γιατί άραγε, ήταν η απορία που εξέφρασε ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δήμαρχοι και εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν με επιχειρήματα γιατί υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι αλλά και πολίτες, που συμφωνούν με τα μέτρα.
Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μαρκοπούλου Ανδρέας Σιλελόγλου, δηλώνοντας ότι «θα είμαστε σε συμφωνία με το Δήμαρχο για τη διαδικασία και θα προχωρήσουμε σε κοινούς αγώνες».

Τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στόχο. Ηεπίθεση της κυβέρνησης δεν σταματάει εδώ».

«Ο“Καλλικράτης”στην εισηγητική έκθεση είναι ένας πυλώνας του Μνημονίου. Ενα μοντέλο με αιρετούς υποταγμένους, με πολύ λίγους εργαζόμενους επιδιώκουν. Είναι γραμμένο μέσα στα μνημόνια αναλυτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγγελος Χάγιος.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ