Σκουπίδια: Και επίσημα οι ΦΟΣΔΑ ΑΕ

Πρόσφατα Άρθρα

  • Οι ΦΟΣΔΑ θα μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου.
  • Στα τέλη του έτους θα διεξαχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική.
  • Έντονες επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα των τεσσάρων εργοστασίων.
  • Στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του κόστους ανά τόνο των εισερχόμενων απορριμμάτων. 
  • Γ. Σγουρός: η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με 100 εκατ. ευρώ.
 
Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ότι οι ΦΟΣΔΑ θα  μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου προχώρησε με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους αιρετούς αλλά και από του εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ.

Αν και ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε μόνο στο ΦΟΣΔΑ Αττικής, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις διορθώσεις στον «Καλλικράτη», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη το επόμενο διάστημα αφορά και τους υπόλοιπους 12 ΦΟΣΔΑ της χώρας.

Τέλος του έτους ο διεθνής διαγωνισμός

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιβεβαιώθηκε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική (δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300. τόνων αποριμμάτων, ένα στο Γραμματικό χωρητικότητας 127.500 τόνων και ένα στην Κερατέα χωρητικότητας 90.000 τόνων) θα διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

«Όλα τα έργα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ο λόγος; Δεν υπάρχουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε:  «Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην έχει τα εργοστάσια, που θέλουμε να κάνουμε. Στη λογική του υπουργείου περιλαμβάνεται η διαλογή, η κομποστοποίηση, αλλά και η διαχείριση. Όμως, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις που χρησιμοποιούνται παντού στην Ευρώπη».

Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα εργοστάσια

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράσθηκαν έντονες επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα των τεσσάρων εργοστασίων, καθώς λόγω της κρίσης η παραγωγή απορριμμάτων μειώνεται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η περιφερειακή σύμβουλος, Ηρώ Ζερβάκη έκανε λόγο για ετήσια μείωση της τάξης του 17%, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες ίσως να κληθούν να πληρώσουν χρήματα για εργοστάσια κουφάρια που δεν θα αξιοποιηθούν εφόσον συνεχίσει η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων». 
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, «υπάρχουν πολλά εργαλεία για να εκτρέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων με αυτονόητα μέτρα. Μιλάμε για τέσσερα μεγάλα έργα χωρίς να έχουμε κάνει τα αυτονόητα που θα μείωναν έως το 2015 την παραγωγή απορριμμάτων στους 600.000 – 700. τόνους ετησίως», πρόσθεσε.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του κόστους αν τόνο των εισερχόμενων απορριμμάτων που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 50 ευρώ, ενώ είναι πιθανό με τα νέα εργοστάσια να διπλασιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 30% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο με κεφάλαια των ιδιωτών που θα αναλάβουν το έργο. Επιπλέον, όπως είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με 100 εκατ. ευρώ.
aftodioikisi.gr

Σε ΝΠΙΔ θα μετατραπεί ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων

%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1+%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25B5%25CE%25BA%25CE%25B1+forkeratea

Αποφασισμένο να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής και την Ειδική Γραμματεία Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ημερίδα, που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχων, για την επεξεργασία και διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους υποψήφιοι ανάδοχοι-εταιρείες.

Όπως σημείωσε ο ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, «δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην έχει τα εργοστάσια, που θέλουμε να κάνουμε. Στη λογική του υπουργείου περιλαμβάνεται η διαλογή, η κομποστοποίηση, αλλά και η διαχείριση. Όμως, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις που χρησιμοποιούνται παντού στην Ευρώπη».

Η πρόταση της τετραμελούς Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ , Περιφέρεια, Ε. Γ. Σ.Δ.Ι.Τ.) αφορά τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων, δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300. τόνων αποριμμάτων, ένα στο Γραμματικό χωρητικότητας 127.500 τόνων και ένα στην Κερατέα χωρητικότητας 90.000 τόνων.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ποιος συνδυασμός τεχνολογιών θα αξιοποιηθεί και κατά πόσο αυτός θα ανεβάσει το κόστος διαχείρισης, που θα μετακυλήσει στον πολίτη.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, σήμερα το κόστος ανά τόνο απορρίμματος φθάνει τα 45 ευρώ και αυτό πρέπει να αποτελεί την ανώτατη τιμή στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν οι και οι δημότες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, άφησε ανοικτό το θέμα και σημείωσε ότι «το ποσό θα εξαρτηθεί από τις λύσεις που θα επιλεγούν».

Κατά τη συζήτηση, εκπρόσωποι των υποψηφίων αναδόχων μίλησαν για τιμές που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 100 ευρώ κόστος ανά τόνο ανάλογα με την τεχνολογία, που θα επιλεγεί.

Επίσης, διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για τη σκοπιμότητα κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων από τη στιγμή που η παραγωγή απορριμμάτων μειώνεται σταθερά από πέρσι και η κρίση, που έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση, θα μειώσει σταθερά και τα ερχόμενα χρόνια την ποσότητα απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ μίλησε για μείωση απορριμμάτων κατά 13% και η περιφερειακή σύμβουλος, Ηρώ Ζερβάκη για ετήσια μείωση 17%.

Αίσθηση προκάλεσε και η εξαγγελία του υφυπουργού Εσωτερικών, Π.Κουκουλόπουλου, ότι θα υπάρξει αλλαγή στον «Καλλικράτη», προκειμένου ο ΦΟΣΔΑ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) να μετατραπεί σε φορέα Ιδιωτικού Δικαίου.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αιρετούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον Χυτά Φυλής, που βρέθηκαν στη συζήτηση.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι θεωρεί «άμεση προτεραιότητα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων» και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο της. Το συνολικό κόστος των υποδομών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ.

Οι υποδομές θα υλοποιηθούν με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει με κοινοτικές ενισχύσεις, που εκτιμώνται στο 30% του κόστους του έργου.

Ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση την ποσότητα των εισερχομένων απορριμμάτων, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο οι Έλληνες πολίτες να κληθούν να πληρώσουν χρήματα για εργοστάσια «κουφάρια που δεν θα αξιοποιηθούν εφόσον συνεχίσει η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Ζερβάκη.

Επιπλέον, εκπρόσωποι αναδόχων τόνισαν ότι ακόμη απουσιάζει από τη χώρα η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή (με τη χρήση διαφόρων κάδων, π.χ. καφέ κάδοι για τα οργανικά υπολείμματα και την παραγωγή κομπόστ) που θα μείωνε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων.

Όπως σημείωσε ο από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, «υπάρχουν πολλά εργαλεία για να εκτρέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων με αυτονόητα μέτρα. Μιλάμε για τέσσερα μεγάλα έργα χωρίς να έχουμε κάνει τα αυτονόητα που θα μείωναν έως το 2015 την παραγωγή απορριμμάτων στους 600.000 – 700. 000 τόνους ετησίως».

.in.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ