11.2 C
Keratea
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Τι συνέβη με το πλοίο στο λιμάνι του Λαυρίου; Καταγγέλλουν «σαμποτάζ» στα νησιά από τη ΓΕΝΟΠ

Πρόσφατα Άρθρα

mazout+deh
Oυδείς μπορεί να επιβεβαιώσει τα όσα εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο λιμάνι του Λαυρίου όταν δεξαμενόπλοιο με 35.000 τόνους μαζούτ δεν μπορούσε για αρκετή ώρα να ξεφορτώσει τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υποσταθμών της ΔΕΗ στα νησιά.

Όπως ειπώθηκε αρχικά οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ θέλουν να αφήσουν τα χωρίς ρεύμα εν μέσω τουριστικής περιόδου καθώς οι υποσταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με το μαζούτ που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους.

Το μαζούτ που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο πρόκειται να φορτωθεί σε άλλα μικρότερα πλοία και να μεταφερθεί σε όλα τα που υπάρχουν υποσταθμοί της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και άρα η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών.

Από τη ΔΕΗ επισήμως λένε ότι δεν υπάρχει σαμποτάζ αλλά πρέπει να βγει πρώτα το παλαιό μαζούτ και να φορτωθεί το νέο.

Εν τω μεταξύ, από ώρα σε ώρα θα εκδοθεί η απόφαση για την τύχη της απεργίας ενδεχομένως, όμως να βγει η απόφαση και αργά το βράδυ. Οι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με άλλους τρόπους τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με τις προγραμματιζόμενες διακοπές ρεύματος που ανακοίνωσε η ΔΕΔΔΗΕ, συνολικά σε 28 περιοχές Αττικής θα διακοπεί το ρεύμα.

Μεταξύ 7 και 8 το απόγευμα μπορεί να διακοπεί το ρεύμα σε Παλλήνη, Πικέρμι, Σπάτα, Γέρακα, Παιανία, Πεντέλη, Βριλίσσια, Γλυκά Νερά, Ανθούσα.

Μεταξύ 8 και 9 σε Καλαμάκι, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη και Βάρκιζα.

Μεταξύ 9 και 10 το βράδυ σε Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη, Ριζούπολη, Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά.

Μεταξύ 10 και 11 σε Πέραμα, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Νίκαια και Κορυδαλλό.

Τέλος, οι διακοπές ρεύματος εκτιμάται ότι δεν θα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της μιας ώρας, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται και από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Ενα 24ωρο μετά τη δήλωση αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψει στον λαϊκισμό να μπει εμπόδιο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει τον νόμο και αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής της ΔΕΗ για την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων ως παράνομης και καταχρηστικής. Τα φύλλα επιστράτευσης είναι έτοιμα και σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη και οι δεν συμμορφωθούν με την απόφαση εντός του επόμενου 24ώρου, τότε αυτά θα αρχίσουν να αποστέλλονται.

Εντολή από το Μαξίμου είναι να προασπιστούν τα δικαιώματα της υγείας των πολιτών, αλλά και του τουρισμού και της οικονομίας, γενικότερα. Τη στάση αυτή μάλιστα φαίνεται ότι υιοθετούν πλήρως και οι υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα χωρίς καθυστέρηση με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης τονίζοντας ότι «δεν ανήκει η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές».

Εν τω μεταξύ, ελάχιστο τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στη σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος.

Σύμφωνα με την τροπολογία το τίμημα «δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερόμενων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα».

Παράγοντες της αγοράς και στελέχη της ΔΕΗ με τα οποία επικοινωνήσαμε σημειώνουν ότι με βάση εκτιμήσεις της ίδιας της επιχείρησης η λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή των 2.768 MW της ΔΕΗ που θα μεταβιβαστούν και αφορούν σε 11 μονάδες, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, σε πέντε λιγνιτωρυχεία και μία άδεια για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, ανέρχεται σε 1,6- 1,7 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα συνεχιστούν πολιτικές όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο, με τις οποίες διασφαλίζονται οι που θα «περάσουν» στον ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται οι μονάδες, ενώ για τους πελάτες που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», ορίζεται ότι θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, δηλαδή θα είναι μικροί και μεγάλοι πελάτες, με καλό και κακό ιστορικό πληρωμών.

Αναλυτικά, οι διατάξεις που κατατέθηκαν, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη εταιρία.

– Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.

– Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.

– Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

– Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε, νωρίτερα, ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:

– Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

– Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.

– Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.

– Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.

– Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».

– Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.

– Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.

– Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».

– Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική μεταρρυθμιστική πρόκληση. Αν καταφέρουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε σε άλλες χώρες, να τη μεταφέρουμε με σύνεση και διάλογο, είμαι βέβαιος ότι θα αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός με φθηνότερη ενέργεια και παράλληλα θα δώσουμε τα εχέγγυα στη ΔΕΗ να αναπτύξει επενδυτικές και στις γειτονικές χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας το έχουν εφαρμόσει ήδη τα 19.

«Με το μοντέλο που ακολουθούμε για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως βέβαιο ότι και ο δανεισμός και η πιστοληπτική δυνατότητα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «το σύνολο των εσόδων από την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και παράλληλα θα της δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και προς τα Βαλκάνια».

Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία θα είναι πάνω από τη λογιστική αξία της ΔΕΗ.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ