11.5 C
Keratea
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

«Φρενάρει» η επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο, αναστολή του διαγωνισμού

Αξίζει να διαβάσετε

Κόκκινο» … στην επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο δείχνει ο ΟΣΕ με το έργο να κινδυνεύει να μην προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει ήδη η ΕΕ ώστε να κατασκευαστεί μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης.
Η προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας ανεστάλη μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΟΣΕ στο οποίος διατυπωνόταν σαφείς επιφυλάξεις τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για το κόστος της μελέτης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η προκήρυξη της μελέτης του έργου παρά το γεγονός ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα εδώ και πάνω από τρεις μήνες ενώ παράλληλα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών (ΕΔΑΜ) έχει δώσει την προέγκριση δημοπράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, από πιστώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (Δ.Δ.Μ) προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη της επέκταση του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – λιμένας Λαυρίου με την προϋποθεση ότι θα πρέπει αυτή να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015.
Το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει και εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή προσφέροντας εναλλακτική λύση μεταφοράς προς τα νησιά των Κυκλάδων για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 4 εκατομμύρια.
Το σχέδιο
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι, σύμφωνα με την εκτίμηση σχετικής μελέτης, θα κινούνται με το συγκεκριμένο μέσο.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, προβλέπεται επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, με ταχύτητα κίνησης των συρμών στα 120 χλμ την ώρα. Η προτεινόμενη γραμμή θα φτάνει από το «Ελ.Βενιζέλος» στην Κερατέα, ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, όμως στη συνέχεια θα συνεχίζει με νέα χάραξη με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά, θα περνάει από σήραγγα μήκους 1,4 χλμ στα Βίλια, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.
Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτροπή, Περιγιάλι, Θορικό και Λαύριο. Η επέκταση του προαστιακού εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά δίκτυα, ενώ έχει ενταχθεί και στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.
Άλλες επεκτάσεις
Σημαντική είναι και η επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας που θα φέρει χιλιάδες νέους επιβάτες καθώς θα εξυπηρετεί αναπτυσσόμενες περιοχές όπως είναι το Ντράφι και το Πικέρμι. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 ενώ συνδέεται άμεσα και με την σχετική επέκταση της Αττικής Οδού στη Ραφήνα καθώς στο μέσο του άξονα έχει προβλεφθεί η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα