37.6 C
Keratea
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Η ανακύκλωση παράγει χρυσό και πολύτιμα μέταλλα ενώ οι χωματερές και η αερόβια καύση μόλυνση και υποβάθμιση

Πρόσφατα Άρθρα

Πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να στρέφουμε το βλέμμα μας σε εναλλακτικές πηγές και λύσειςκαι όχι μόνο σε αυτές που προτείνουν καναδικές πολυεθνικές εταιρείες και οι εκπρόσωποί τους. Όπως αποδεικνύει έρευνα που διενήργησε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας του οργανισμού, μια πολύ καλή πηγή χρυσού και σπάνιων μετάλλων βρίσκεται στην ανακύκλωση.

Η έρευνα με τίτλο “Κατευθυντήριες Γραμμές για Εθνικές Στρατηγικές Διαχείρισης Αποβλήτων: από τις Προκλήσεις στις Ευκαιρίες” υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν μια “ανεκμετάλλευτη ευκαιρία” και ότι τα επεξεργασμένα απόβλητα αποτελούν ένανανακτήσιμο πόρο που κρύβει προστιθέμενη αξία.

Η έρευνα φιλοδοξεί να βοηθήσει χώρες με ανοργάνωτα, ανεπαρκή και υποχρηματοδοτούμενα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων ή χώρες που θέλουν να αναμορφώσουν τις ισχύουσες στρατηγικές τους: η σίγουρα ανήκει σε αυτές.

“Οι χωματερές αποτελούν την επικρατέστερη λύση διαχείρισης αποβλήτων σε πολλές χώρες, έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε υγιεινομικό επίπεδο για τις γειτονικές τους περιοχές, που συχνά είναι φτωχές και υποβαθμισμένες” επισημαίνει το UNEP. Επιπροσθέτως, τα υγρά αποστράγγισης από χωματερές μολύνουν το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα, η αερόβια καύση επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, ενώ η αποτυχία διαλογής και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση των φυσικών πόρων.

Πέραν του γεγονότος ότι η ανακύκλωση και η ορθή επεξεργασία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακτά τον χρυσό, η έρευνα αναφέρει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον χαλκό, το αλουμίνιο και σπάνια μέταλλα, σε ποσότητες που υπερβαίνουν πολλές φορές εκείνες που εξορύσσονται από τα συμβατικά και περιβαλλοντικά επιβλαβή ορυχεία.
Η ανακύκλωση και επεξεργασία αποβλήτων προσφέρουν μια επωφελή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη λύση: δεν ανακτώνται μόνο πρώτες ύλες, αλλά επίσης δημιουργούνται θέσεις εργασίας χωρίς να υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανακύκλωση δημιούργησε 229.000 θέσεις εργασίας το 2000 με το νούμερο να εκτινάσσεται στα 512.340 το 2008.

Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω προόδου εάν επαναξιολογηθούν οι διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης.


Για όλα τα παραπάνω απαιτείται η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής με συγκεκριμένους και καθορισμένους με σαφήνεια στόχους, εναλλακτικές λύσεις, πηγές χρηματοδότησης και προτεραιότητες.

Το αντίθετο δηλαδή από τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση με την Eldorado Gold στη Χαλκιδική και τη Θράκη, υπό το πρόσχημα των “θέσεων εργασίας” (γιατί τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία είναι επιεικώς “αστεία” σε σύγκριση με τον κίνδυνο που δημιουργείται για την πλούσια τουριστική δραστηριότητα της περιοχής).

Δεν θα ήταν λοιπόν συμφερότερο για τη χώρα η κυβέρνησή της να χαράξει ένα εθνικό σχέδιο ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με φιλοδοξία να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα και διεθνές κέντρο αυτής της δραστηριότητας, αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολυεθνικών, να υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων υπό το πρόσχημα του “δημοσίου συμφέροντος” και να καταστρέφει αρχέγονα δάση;

ΠΗΓΗ: econews.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: