8.8 C
Keratea
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Οβριόκαστρο: σκουπίδια να γίνει;

Αξίζει να διαβάσετε

Στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου στην Κερατέα έχει χωροθετηθεί από το 2003 από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. 

 
Με το Οβριόκαστρο σαν σύνθημα στους δρόμους οι αντίπαλοι του ΧΥΤΑ Προηγουμένως είχε ζητηθεί η άποψη του εφόρου Αρχαιοτήτων της περιοχής (Γ. Σταϊνχάουερ), ο οποίος τους είχε πει ότι δεν θίγονται οι αρχαιότητες. Εκτοτε, άνοιξε πόλεμος μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και του Δήμου Κερατέας, που αντιτίθεται στο έργο. Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργολάβου.

Ολα αυτά μάς τα θύμισε ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, ο οποίος με αφορμή ένα σχόλιό μας για τις πολύωρες συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ρωτάει σε επιστολή του: «Γιατί η εργασιομανής Λίνα Μενδώνη, η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ και πρόεδρος του ΚΑΣ που εισήγαγε στο συμβούλιο 1.200 υποθέσεις σε 8 μήνες, αρνείται να φέρει, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο, το θέμα εγκατάστασης ΧΥΤΑ στα 540 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου Κερατέας;».

Απευθυνθήκαμε στην κ. Μενδώνη, η οποία μας εξήγησε πώς ακριβώς έχει η υπόθεση από το 2003, όταν το έργο εντάχθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, στο Ταμείο Συνοχής της Περιφέρειας. Από τότε εκκρεμεί η υπόθεση με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα. Φέτος διενήργησε η ίδια αυτοψία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αυτοδιοικητικούς και αρχαιολόγους. Παρόντες και κάτοικοι, που περιφρουρούν το χώρο με… ντουφέκια. Η κ. Μενδώνη ζήτησε, όπως μας είπε, να επιτραπεί στους αρχαιολόγους να διενεργήσουν μια επιφανειακή έρευνα εκεί όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα ή όχι. Η ίδια, ως αρχαιολόγος, πιστεύει πως υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή. Για τη δημοτική αρχή όμως αρκούν για τη ματαίωση του έργου τα ορατά κατάλοιπα του Οβριοκάστρου, έστω κι αν αυτά βρίσκονται σε απόσταση.

Το Οβριόκαστρο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από τις 29/12/1995. Βρίσκεται σε ένα λόφο (5 χλμ. από το σημερινό οικισμό της Κερατέας και 10 χλμ. από το Σούνιο) στη Λαυρεωτική. Στο πάνω τμήμα του λόφου σώζονται ερείπια ενός οχυρού (κάστρου). Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε από δούλους τον 2ο αι. π.Χ. για την προστασία των μεταλλείων. Στις πλαγιές του λόφου οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος και Ολγα Κακαβογιάννη έχουν βρει άφθονα κομμάτια προϊστορικών αγγείων, που ανήκουν στην Τελική Νεολιθική περίοδο (3500-3000 π.Χ.), Πρωτοελλαδική (3000-2800 π.Χ.) και Μεσοελλαδική (2000-1600 π.Χ.).

Κάτω από το Οβριόκαστρο εκτείνεται η κοιλάδα Ποτάμι, σημαντικότατη γεωφυσικά για την περιοχή, γιατί από εκεί περνούν τα ύδατα της Κερατέας, τα οποία διοχετεύονται στη θάλασσα του Θορικού. Με την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην περιοχή θα μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιέργειες του Λαυρίου, μας είπε ο κ. Κακαβογιάννης.

Η περιοχή δεν έτυχε συστηματικής έρευνας ποτέ. Το τοπίο παραμένει αλώβητο από την αρχαιότητα. Ετσι, δεν φυλάσσεται. Γι’ αυτό έχει καταστεί πεδίο πλούσιας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας ήδη από τον περασμένο αιώνα. Αψευδείς μάρτυρες τα εκθέματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία και επιγραφές) σε μουσεία του εξωτερικού. Από το Οβριόκαστρο προέρχεται και ο Κούρος της Κερατέας (1893), που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=234611

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα