15.2 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Δήλωση του κ. Στ. Ιατρού, μέλους της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό

Πρόσφατα Άρθρα

2035290
Δήλωση του κ. Στ. Ιατρού, μέλους της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, εκπροσώπου των Δήμων της Αττικής, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, με την οποία «κλείνει την πόρτα» στην πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, για κοινή συνεδρίαση των ΕΔΣΝΑ και ΠΕΔΑ, για το θέμα, πρόταση την οποία χαρακτηρίζει «άστοχη» και «προκλητική», ενώ ζητά την άμεση έγκριση και υλοποίηση του νέου ΠΕΔΣΑ, «με τους Δήμους της Αττικής, την ΠΕΔΑ και την Αττικής να έχουν τον πρώτο λόγο για την επίτευξη του στόχου αυτού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

babd229c68881e4e5728a856f09874a74ecac2ee.200.129.652351738.4072a8c3059ad8ca6a9b2b9517f0346b2b5e1765
Αρχικά, ο κ. Ιατρού επισημαίνει την «ελάχιστη, σχεδόν μηδενική συμμετοχή» των Δήμων – Δημάρχων στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Αττικής για το ίδιο θέμα. «Μου προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι κάποιοι που είχαν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ συμμετοχής στα παραπάνω όργανα και ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, προτιμούν με δηλώσεις και Δελτία να θέτουν θέματα που αφορούν το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής», 

Ολόκληρη η δήλωση
«Την 19/7/2016 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του ΕΔΣΝΑ με αντικείμενο το ΠΕΣΔΑ Αττικής, και ειδικότερα το επίκαιρο θέμα των χρηματοδοτήσεων.
Πέραν των αποφάσεων και των προτάσεων, κοινή διαπίστωση ήταν η ελάχιστη – απογοητευτική συμμετοχή Δήμων – Δημάρχων στην παραπάνω συνεδρίαση. Είναι γνωστό ακόμα ότι ελάχιστη σχεδόν μηδενική συμμετοχή είχαν οι Δήμοι – Δήμαρχοι στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Αττικής για το ίδιο θέμα.
Μου προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι κάποιοι που είχαν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ συμμετοχής στα παραπάνω όργανα και ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, προτιμούν με δηλώσεις και Δελτία να θέτουν θέματα που αφορούν το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής μετά από ένα χρόνο διαβούλευσης και αναμονής για την κατάθεση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, ψηφίστηκε οριστικά τόσο από την όσο και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία.
Πλέον έχει ήδη κατατεθεί η ΣΜΠΕ προς έγκριση.
Όλοι γνωρίζουμε το περιεχόμενό του και με βάση αυτό, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι προχωράμε σε αιτήματα χρηματοδότησης των δράσεων.
Προφανώς όσοι θέτουν σήμερα ερωτήματα για τις διαδικασίες και το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ, δεν διάβασαν – δεν γνωρίζουν το ΠΕΣΔΑ.
Προφανώς έχουν παρασυρθεί από άσχετους συμβούλους; Από κομματικές σκοπιμότητες; Από άλλες αιτίες; Ελάχιστη σημασία έχει. Το θέμα είναι ότι σήμερα καταστροφολογούν και παραπληροφορούν.
Την ίδια στιγμή είναι προκλητικό κάποιοι που δεν είχαν την παραμικρή -ως όφειλαν- συμμετοχή στα όργανα, να εγκαλούν σήμερα όσους από εμάς, όρισαν στη συγκεκριμένη μας θέση (είμαστε μέλη της του ΕΔΣΝΑ), και να διακινούν στο διαδίκτυο ανυπόστατα ερωτήματα, φανερώνοντας την άγνοια τους για το θέμα.
Ουδείς εξ αυτών ρώτησε τα εκλεγμένα από την ΠΕΔΑ μέλη στην του ΕΔΣΝΑ, όπου μετέχουν 4 παρατάξεις.
Είναι όχι απλά άστοχο, αλλά προκλητικό να ζητούν κάποιοι νέα κοινή συνεδρίαση ΕΔΣΝΑ / ΠΕΔΑ, λίγες μέρες μετά από μία τέτοια συνεδρίαση, χωρίς λόγο και περιεχόμενο, απλά επειδή το απαιτούν ανάγκες, οι οποίες πόρρω απέχουν από τη μέγιστη ανάγκη υλοποίησης της νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο.
Ίσως κάποιοι ενοχλούνται επειδή το ΠΕΣΔΑ, η ΣΜΠΕ και οι προτάσεις χρηματοδότησης γίνονται από το δυναμικό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής χωρίς ανάθεση σε ιδιώτες.
Ίσως κάποιοι να είναι ικανοποιημένοι αν δεν κατατεθούν προτάσεις χρηματοδότησης για το ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Κάποιοι ακόμα ζητούν τη μια στιγμή επίσπευση διαδικασιών και αποφάσεων, ενώ την άλλη ζητούν διαβούλευση και ατέρμονες συζητήσεις.
Τους καλώ, να σοβαρευτούν, να ενημερωθούν (πάντα είμαστε στη διάθεσή τους) και συμπαραταχθούν μαζί με όσους αγωνίζονται για να εγκριθεί και υλοποιηθεί το νέο ΠΕΣΔΑ και η νέα αντίληψη, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ως εκ τούτου, τον πρώτο λόγο για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν οι Δήμοι της Αττικής με την ΠΕΔΑ, και η Αττικής, όπως απαιτεί ο νόμος αλλά και η παγιωμένη όσο και απαραίτητη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών.»

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ