ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα από απορρίμματα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Ρεύμα από σκουπίδια θα παραγάγουν μέχρι το 2011 τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με πρώτη ύλη επεξεργασμένα απορρίμματα.

Ένα από αυτά θα είναι της ΔΕΗ, η οποία στα τέλη Απριλίου πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη από κοινού με τον γαλλικό όμιλο της Suez και ο Άκτωρ.

Το όφελος από τη λειτουργία των μονάδων αυτών θα είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ότι θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με μια τεχνολογία που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αλλά επίσης ότι θα μειωθεί κατά χιλιάδες τόνους ο όγκος των σκουπιδιών που σήμερα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα χωρίς καμία επεξεργασία σε χωματερές.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ μελετάται να κατασκευαστεί σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας, ωστόσο η τελική του θέση θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Ο συνεταίρος της ΔΕΗ, η ισπανική Urbaser, αποτελεί μέλος του γκρουπ ΑCS, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στη διαχείριση απορριμμάτων, με παρουσία σε 20 χώρες διεθνώς. Η ισπανική εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται απόβλητα σε τουλάχιστον 100 δήμους παγκοσμίως εξυπηρετώντας 12 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία είχε συμμετάσχει και στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Άγνωστη στην Ελλάδα
Αν και η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, είναι ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα, τα αστικά απόβλητα εναποτίθενται χωρίς καμιά επεξεργασία σε χωματερές σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το περιβάλλον. Συχνά η Ελλάδα χρεώνεται με τσουχτερά πρόστιμα από τις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και αυστηρότερη. Γι΄ αυτό ακριβώς αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλοι ιδιωτικοί φορείς ενώ αρκετοί μεγάλοι δήμοι θα προκηρύξουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η πιο αποδοτική μέθοδος
Η πιο αποδοτική μέθοδος ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων είναι τα σκουπίδια να μεταφέρονται στον χώρο καύσης τους αφού έχει προηγηθεί μια σχετική επεξεργασία. Αφού, δηλαδή, τους έχουν αφαιρεθεί τα μέταλλα, το γυαλί και τα οργανικά απόβλητα. Στόχος είναι στον χώρο της καύσης να φτάνουν μόνο τα σκουπίδια από πλαστικό και χαρτί, καθώς είναι αυτά που έχουν και τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη. Το υλικό που απομένει έπειτα από την πρώτη διαλογή ονομάζεται RDF.

Η ΔΕΗ

Στα τέλη Απριλίου πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser

Δύο πηγές εσόδων

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αξιοποίηση του RDF θεωρείται αρκετά επωφελής τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη του επενδυτή, ο οποίος έχει δύο πηγές εσόδων. Η μία αφορά το ποσό που βάσει της νομοθεσίας υποχρεούται να καταβάλει κάθε δήμος σε όποιον παίρνει τα σκουπίδια του (όπως συμβαίνει με τη χωματερή Άνω Λιοσίων). Και η δεύτερη πηγή προέρχεται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, δηλαδή στον ΔΕΣΜΗΕ.

Επειδή, μάλιστα, θεωρείται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, έχει προτεραιότητα όσον αφορά την απορρόφησή της από το εθνικό δίκτυο έναντι των άλλων συμβατικών μορφών (από λιγνίτη, κ.λπ.), ενώ ο επενδυτής θα αμείβεται με δικαιώματα ρύπων.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ


Την ώρα που στην “αγορά” στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται κοσμογονία η Κυβέρνηση επιμένει πεισματικά σε έναν ξεπερασμένο και αποτυχημένο “σχεδιασμό”, σαν την γεροντοκόρη που φυλάει την παρθενιά της.
Καθώς φαίνεται θα ξεπερασθεί από τα γεγονότα και φυσικά ότι γίνει στο μέλλον δεν θα καθορίζεται πλέον από αυτήν, αλλά από τους “όρους της αγοράς” και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να “ξεκολλήσει” από τον αποτυχημένο σχεδιασμό και να διαμορφώσει αυτή το “τοπίο” των εξελίξεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορηθεί -και δίκαια- ότι απλά έπαιξε το παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

πηγή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Έκτακτη-διακοπή-υδροδότησης-σε-συγκεκριμένες-οδούς-του-Μαρκόπουλου,-σήμερα-Πέμπτη-8/6/2023-ώρες-8:45-μμ-–-10:00-μμ.

Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σε συγκεκριμένες οδούς του Μαρκόπουλου, σήμερα Πέμπτη 8/6/2023 ώρες 8:45 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

Αρχική » Ενημέρωση » Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σε συγκεκριμένες οδούς του Μαρκόπουλου, σήμερα Πέμπτη 8/6/2023 ώρες 8:45 μ.μ. – 10:00 μ.μ. O Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας

Τι-θα-αλλάξει-στις-αντικειμενικές-τιμές-σε-Πόρτο-Ράφτη,-Βάρκιζα,-Αγία-Μαρίνα,-Χάρακα,-Δασκαλειό-μετά-τις-εκλογές

Τι θα αλλάξει στις αντικειμενικές τιμές σε Πόρτο Ράφτη, Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό μετά τις εκλογές

Mετά τις εκλογές θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων – ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο

Ποιος-ήταν-ο-«Ράμπο»-ή-«ταξιτζής»,-ο-ένας-από-τους-δύο-νεκρούς-στη-μαφιόζικη-ενέδρα-στον-Κορυδαλλό

Ποιος ήταν ο «Ράμπο» ή «ταξιτζής», ο ένας από τους δύο νεκρούς στη μαφιόζικη ενέδρα στον Κορυδαλλό

Eίχε απασχολήσει τις αρχές το 2009, όταν είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου Παλιός γνώριμος της ΕΛΑΣ, με το

Scroll to Top