Ηλεκτρικό ρεύμα από απορρίμματα

Πρόσφατα Άρθρα

από θα παραγάγουν μέχρι το 2011 τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με πρώτη ύλη επεξεργασμένα απορρίμματα.

Ένα από αυτά θα είναι της ΔΕΗ, η οποία στα τέλη Απριλίου πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη από κοινού με τον γαλλικό όμιλο της Suez και ο Άκτωρ.

Το όφελος από τη λειτουργία των μονάδων αυτών θα είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ότι θα παράγουν ηλεκτρικό με μια τεχνολογία που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αλλά επίσης ότι θα μειωθεί κατά χιλιάδες τόνους ο όγκος των σκουπιδιών που σήμερα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα χωρίς καμία επεξεργασία σε χωματερές.

Το της ΔΕΗ μελετάται να κατασκευαστεί σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας, ωστόσο η τελική του θέση θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Ο συνεταίρος της ΔΕΗ, η ισπανική Urbaser, αποτελεί μέλος του γκρουπ ΑCS, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στη διαχείριση απορριμμάτων, με παρουσία σε 20 χώρες διεθνώς. Η ισπανική εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται απόβλητα σε τουλάχιστον 100 δήμους παγκοσμίως εξυπηρετώντας 12 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία είχε συμμετάσχει και στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Άγνωστη στην Ελλάδα
Αν και η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, είναι ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα, τα αστικά απόβλητα εναποτίθενται χωρίς καμιά επεξεργασία σε χωματερές σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το περιβάλλον. Συχνά η Ελλάδα χρεώνεται με τσουχτερά πρόστιμα από τις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και αυστηρότερη. Γι΄ αυτό ακριβώς αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλοι ιδιωτικοί φορείς ενώ αρκετοί μεγάλοι δήμοι θα προκηρύξουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η πιο αποδοτική μέθοδος
Η πιο αποδοτική μέθοδος ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων είναι τα να μεταφέρονται στον χώρο καύσης τους αφού έχει προηγηθεί μια σχετική επεξεργασία. Αφού, δηλαδή, τους έχουν αφαιρεθεί τα μέταλλα, το γυαλί και τα οργανικά απόβλητα. Στόχος είναι στον χώρο της καύσης να φτάνουν μόνο τα σκουπίδια από πλαστικό και χαρτί, καθώς είναι αυτά που έχουν και τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη. Το υλικό που απομένει έπειτα από την πρώτη διαλογή ονομάζεται RDF.

Η ΔΕΗ

Στα τέλη Απριλίου πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser

Δύο πηγές εσόδων

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αξιοποίηση του RDF θεωρείται αρκετά επωφελής τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη του επενδυτή, ο οποίος έχει δύο πηγές εσόδων. Η μία αφορά το ποσό που βάσει της νομοθεσίας υποχρεούται να καταβάλει κάθε δήμος σε όποιον παίρνει τα του (όπως συμβαίνει με τη χωματερή Άνω Λιοσίων). Και η δεύτερη πηγή προέρχεται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, δηλαδή στον ΔΕΣΜΗΕ.

Επειδή, μάλιστα, θεωρείται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, έχει προτεραιότητα όσον αφορά την απορρόφησή της από το εθνικό δίκτυο έναντι των άλλων συμβατικών μορφών (από λιγνίτη, κ.λπ.), ενώ ο θα αμείβεται με ρύπων.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ


Την ώρα που στην “αγορά” στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται κοσμογονία η Κυβέρνηση επιμένει πεισματικά σε έναν ξεπερασμένο και αποτυχημένο “σχεδιασμό”, σαν την γεροντοκόρη που φυλάει την παρθενιά της.
Καθώς φαίνεται θα ξεπερασθεί από τα γεγονότα και φυσικά ότι γίνει στο μέλλον δεν θα καθορίζεται πλέον από αυτήν, αλλά από τους “όρους της αγοράς” και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να “ξεκολλήσει” από τον αποτυχημένο σχεδιασμό και να διαμορφώσει αυτή το “τοπίο” των εξελίξεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορηθεί -και δίκαια- ότι απλά έπαιξε το παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

πηγή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ