14.3 C
Keratea
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΞΕΦΤΕΡΗ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου που διεξήχθη την 29η Νοεμβρίου, το μείζον θέμα που τέθηκε υπό αφορούσε στη γνωμοδότηση του δήμου μας επί του αιτήματος ένταξης της Κοινότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού στον όμορο δικό μας δήμο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 283 παρ.5 του 3852/2010. Το μοναδικό δεδομένο που τέθηκε υπ’όψιν των συμβούλων ήταν η απόφαση του τοπικού συμβουλίου της εν λόγω Κοινότητας και οι 700 περίπου υπογραφές των κατοίκων της Κοινότητος που εκφράζουν την επιθυμία  ένταξής τους στο δήμο Λαυρεωτικής. Οι λόγοι αναφέρονται κυρίως στην τοπική εγγύτητα με την Κερατέα και στους δεσμούς των κατοίκων με εκείνους της Κερατέας. Παράλληλα, εκφράστηκαν παράπονα σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κουβαρά από το δήμο Σαρωνικού, όπως ο φωτισμός, η ύδρευση και τα αστικά λύματα. Το αίτημα εγκρίθηκε από το δήμο κατά πλειοψηφία, παρέχοντας έτσι τη σύμφωνη γνώμη του δήμου όπως το απαιτεί ο νόμος 3852/2010.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δική μου θέση, κατά την εξέταση του ζητήματος αυτού, θα έπρεπε να γνωρίζουμε μια σειρά στοιχείων που θα μας επέτρεπαν  να κρίνουμε το εφικτό και σκόπιμο της προσάρτησης της Κοινότητας στον δήμο μας.

Συγκεκριμένα, πρώτον, πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να τεθούν υπό την μας οικονομικά δεδομένα της Κοινότητος που αφορούν στις δαπάνες της και στις λειτουργικές της ανάγκες.
Δεύτερον, δεν γνωρίζαμε στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της Κοινότητας, τη γεωγραφική της έκταση και τα χαρακτηριστικά της, ως απαραίτητα στοιχεία  για να καταστεί δυνατή η δυνατότητα διαχείρισης αυτής μαζί με την υπόλοιπη έκταση του δήμου.
Τρίτον, η συνένωση των δήμων βάσει του Ν. 3852/2010 δημιούργησε στην πράξη δυσκολίες στη λειτουργία του νέου διευρυμένου δήμου, όπως η συντήρηση του δημοτικού  φωτισμού και η αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και διοικητικές δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης  υπαλλήλων. Με την προσάρτηση μιας επιπλέον Κοινότητας, τα ήδη υπαρκτά αυτά προβλήματα  θα εντείνονταν λόγω της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών ενός ακόμη μεγάλύτερου δήμου.
Παρά ταύτα, η επικεντρώθηκε σε μη ουσιαστικά ζητήματα, και δη σε εκλογικές σκοπιμότητες και  στο αν θα πρέπει χρονικά, να προσαρτηθεί η Κοινότητα  πριν ή μετα τις στο δήμο Λαυρεωτικής.
Η – δημοκρατικά εκπεφρασμένη – επιθυμία των κατοίκων να προσαρτηθούν στον δικό μας δήμο είναι απολύτως σεβαστή. Παρά ταύτα, πιστεύοντας ότι τα στοιχεία που μας δόθηκαν ήταν ανεπαρκή για να εκφέρουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη για τη σκοπιμότητα της ένταξης της εν λόγω Κοινότητας στο δήμο μας, προέβην στην επιλογή να απέχω από την ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, δεν εξέφερα ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη, καθώς η πρόταση δεν ήταν ολοκληρωμένη. Οι ιστορικοί λόγοι και η τοπική εγγύτητα με την Κερατέα δεν αμφισβητούνται, ωστόσο κατά την άποψή μου, η προσάρτηση της Κοινότητας θα έπρεπε να αξιολογηθεί από πρακτικής και ουσιαστικής άποψης, για να δούμε αν οι υπάρχουσες δομές μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά και όχι απλώς τυπικά τις ανάγκες μιας επιπλέον κοινότητας.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ