ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράττει η κυβέρνηση στην Λαυρεωτική

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ*

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άναψε η σπίθα που σιγόκαιγε εδώ και αρκετό καιρό σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική. Μόλις ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. όπου μέχρι τότε είχαν «παγώ­σει» οι όποιες κυβερνητικές βλέψεις για τα ΧΥΤΑ στην πε­ριοχή μας. Εξαιτίας του πολιτι­κού κόστους που θα είχε στα αποτελέσματα των τοπικών ε­κλογών.
 
Η σημερινή κυβέρνηση, α­ποφάσισε ότι η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ επιβάλλε­ται να υλοποιηθεί. Όμως με ποιους όρους και ποι­ες προϋποθέσεις; Η πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών να κινήσει τις διαδικα­σίες προκειμένου να μεταβληθεί η Ανατολική Αττική σε πίσω αυλή της Αθήνας, μόλις ξεκίνησε. 
 
Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου όσο και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, αγνοούνται από μία κυβέρνηση, που «με το έτσι θέλω» ει­σβάλλει σε μια τοπική κοινωνία, με κίνδυνο την κοινωνική της συνοχή και την περαιτέρω αναπτυ­ξιακή της πορεία. Η περιοχή της Λαυρεωπκής. με το Λαύριο και την Κερατέα ως πυλώνες ανάπτυξης και προόδου, διαθέτει επαρκή χαρακτηριστικά προκειμένου να μεταβληθεί σε αναπτυξιακά κόμ­βο της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Αττικής, όπως είναι το λιμάνι του Λαυρίου, η μαρίνα, το Τεχνολο­γικό Πάρκο, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. οι παραλίες που βρίσκονται κατά μήκος της Κερα­τέας, καθώς και η εγγύτητα της στο αεροδρόμιο.
 
Όλο τα παραπάνω, ακυρώνονται ως στοιχεία τοπι­κής ανάπτυξης, εφόσον χωροθετηθεί στην περιο­χή ΧΥΤΑ. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα είναι εμφανής στα αμέσως επόμενα έτη. εξαιτίας της βούλησης της σημερινής κυβέρνησης, για ενεργοποίηση των διαδικασιών κατασκευής του χώρου.
 
Είναι γνωστές οι θέσεις του νεοεκλεγέντος πε­ριφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, για την δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικά και ποιες θα εί­ναι οι ενέργειες του πάνω στο θέμα αυτό. Η εμφα­νής πλέον, σύμπνοια απόψεων της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. με τον νέο περιφερειάρχη, καθώς και η α­ριθμητικά ανεπαρκής εκπροσώπηση της Ανατολι­κής Αττικής στην Περιφέρεια Αττικής, δημιουρ­γούν τις ιδανικές συνθήκες για λήψη δυσμενών α­ποφάσεων για την περιοχή μας οπό την Περιφέ­ρεια, αφού το 101μελές περιφερειακό συμβούλιο Αττικής συμμετέχουν μόλις ένδεκα εκπρόσωποι οπό την Αν. Αττική.
 
Η δυναμική κινητοποίηση από πλευράς των το­πικών κοινωνιών έρχεται ως επακόλουθο μιας κατάλληλης χάραξης στρατηγικής πάνω στο θέμα α­πό τους αιρετούς της περιοχής, οι οποίοι θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα αιτήματα σε επίπεδο κεντρικό. Η απουσία όμως «πολιτικού θάρρους» από τους εκπροσώπους κυρίως της σημερινής κυ­βέρνησης, δημιουργεί πολιτικά και κοινωνικά κενά που επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα, προκειμέ­νου η περιοχή μας να αντιμετωπίζει κεντρικά και ά­μεσα, θέματα όπως η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να κρίνεται εν αμφιβάλω τόσο το οικονομικά, όσο και το περιβαλλοντικό μέλλον μιας ολόκληρης πε­ριοχής με ιστορία και πολιτισμό.
* Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Γέρακα

Πηγή εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ 

 
το διαβάσαμε στο  http://anatolikiattikinews.blogspot.com/

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Εκλογές-Α’-Ανατολικής-Αττικής:-Τα-υψηλότερα-&-τα-χαμηλότερα-ποσοστά-των-κομμάτων-ανά-Δήμο

Εκλογές -Α’ Ανατολικής Αττικής: Τα υψηλότερα & τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων ανά Δήμο

< article id=”post-1183087″> Εκλογές -Α’ Ανατολικής Αττικής: Τα υψηλότερα & τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων ανά Δήμο Εκλογές-αποτελέσματα: Στην εκλογική Περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής: Η

Εξαρθρώθηκαν-σπείρες-που-πουλούσαν-ναρκωτικά-σε-σχολεία-του-Λαυρίου

Εξαρθρώθηκαν σπείρες που πουλούσαν ναρκωτικά σε σχολεία του Λαυρίου

«Πουλάνε ναρκωτικά σε Γυμνάσιο και Λύκειο του Λαυρίου. Αγοράζουν μαθητές…». Αυτή η καταγγελία έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και είχε θορυβήσει δεκάδες οικογένειες της Λαυρεωτικής. Αστυνομικοί

Scroll to Top