16.8 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα αυθαίρετα

Πρόσφατα Άρθρα

νέων αυθαιρέτων προκαλούν οι διευκολύνσεις νομιμοποίησης των υπαρχόντων

Φαίνεται ότι κανένα Μνημόνιο, κανένα Μεσοπρόθεσμο, καμία Τρόικα, καμία νέα Δανειακή σύμβαση δεν μπορούν να βάλουν τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας και παρανομίας το οποίο έχει επικρατήσει επί πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Προκλητική ρύθμιση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία κατασκευάζονται αυτή την περίοδο σε πολλές περιοχές, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτή την περιβόητη και προκλητική ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων, ακόμη κι αν δεν έχουν οικοδομηθεί.

Υποτίθεται ότι η νέα ρύθμιση ήρθε να καλύψει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, παρέχοντας τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παλιών αυθαιρέτων έναντι οικονομικού αντιτίμου.

Άνοιξε η όρεξη σε επιτήδειους και εργολάβους

Όμως, η επιπολαιότητα, η ελαφρότητα, η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι τέτοια που η ισχύουσα νομοθεσία έχει χιλιάδες τρύπες, τις οποίες αξιοποιούν σήμερα οι επιτήδειοι, οι εργολάβοι και όλοι εκείνοι που τρέχουν να εκμεταλλευτούν τα κενά του νόμου, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός αυθαίρετου κτίσματος.

Η πολιτεία, θέλοντας να έχει έσοδα, παρέχει στους αυθαιρετούντες τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παράνομων κατασκευών τους. Μάλιστα, από αυτή τη διαδικασία προσδοκά να συλλέξει το ποσό των 4 δις ευρώ, γνωρίζοντας ότι οι αυθαίρετες κατασκευές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο σε όλη τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχουν υποβληθεί 226 χιλιάδες αιτήσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Τα που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα το ανέρχονται στο ποσό των 283 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 600 εκατομμύρια για το 2011.

Η μεγάλη παραδοξολογία – Ανοχή στην παρανομία και στην αυθαιρεσία


Η ευάλωτη ρύθμιση δεν ελέγχει το χρόνο ανέγερσης ενός αυθαιρέτου. Ως εκ τούτου, παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που είτε δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους ακόμα, είτε δεν έχει ακόμα αποπερατωθεί.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιόκτητες μπορούν να δηλώσουν το αυθαίρετο κτίσμα που θα κατασκευάσουν και να υπαχθούν στη ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων με ειδική βεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου. Με αυτόν τον τρόπο, το αυθαίρετο ακίνητό τους είναι νόμιμο ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του πολύ χρόνο μετά το πέρας της διαδικασίας νομιμοποίησης.

Η ανοχή της παρανομίας και της ανομίας είναι τέτοια, που η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατήργησε την προσκόμιση αεροφωτογραφιών κατά τη διαδικασία τακτοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο δεν πιστοποιείται η ημερομηνία ανέγερσης του αυθαιρέτου, ούτε η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γίνει.

ceb1cf85ceb8ceb1ceafcf81ceb5cf84cebf2

Έκρηξη αυθαιρέτων σε Σαρωνικό και Λαυρεωτική

Τις συνέπειες αυτής της προκλητικής και ψηφοθηρικής επιλογής του Υπουργείου Περιβάλλοντος τις βλέπουμε και στην περιοχή μας. Τα κρούσματα κατασκευής νέων αυθαιρέτων αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα τόσο στον δήμο Σαρωνικού, όσο και στον δήμο Λαυρεωτικής-Κερατέας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είναι οι περιοχές του Αγίου Κωνσταντίνου, της Δροσιάς, του Θυμαριού και της Κερατέας, όπου κάθε μέρα έχουμε την έναρξη αυθαίρετων κατασκευών.

Κλείνουν το μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους

Ενώ όλα αυτά είναι γνωστά και φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, καμία υπηρεσία του δημοσίου ή των δήμων δεν επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον. Η ανοχή που επιδεικνύουν είναι προκλητική, κι αυτό γιατί μοναδικό τους μέλημα είναι να κλείνουν το μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους σε όλους εκείνους τους που παρανόμως αυθαιρετούν.

Οι εκπρόσωποι της πολιτείας, της πολεοδομίας, του δασαρχείου, της αιρετής περιφέρειας, αλλά και των δύο δήμων, οφείλουν να πάρουν θέση, οφείλουν να αναδείξουν το πρόβλημα χωρίς να καταφεύγουν σε στρουθοκαμηλισμούς. Μετακυλώντας την ευθύνη ο ένας στον άλλον, ούτε το συμφέρον υπερασπίζονται, ούτε προστατεύουν τον τόπο τους. Γι’ αυτό και θα είναι υπόλογοι αν συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Αναγκαία η αντίδραση των Δήμων

Ακόμη κι αν η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει την αυθαίρετη δόμηση, οι ίδιοι αν πράγματι νοιάζονται για τη των περιοχών τους, για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, οφείλουν να αντιδράσουν καταγγέλλοντας την άθλια αυτή μεθόδευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ας το αντιληφθούμε επιτέλους, όσο η χώρα παραμένει έρμαιο των τυχάρπαστων, του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων, τόσο το μέλλον της θα χάνεται στις συμπληγάδες των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων.

ecosaronikoulavreotikis.wordpress.com

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ