11.2 C
Keratea
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου

Πρόσφατα Άρθρα

image00Αθήνα, 24/6/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΝα ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του ΛαυρίουΕρώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, με θέμα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο φιλοξενούνται 240 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 65 παιδιά, οι οποίοι, όπως και πέρυσι, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς να διαθέτουν είδη βασικής ανάγκης, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής ενώ αναμένεται να διακοπεί και η τροφοδοσία σε ψωμί. Επίσης, οι προμηθευτές και οι του Κέντρου είναι απλήρωτοι καθώς η προηγούμενη ετήσια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ερυθρού Σταυρού, η οποία τα τελευταία 5-6 χρόνια υπογράφεται ετεροχρονισμένα, έχει λήξει εδώ και 6 μήνες.Επίσης, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου παραμένει ακόμη άλυτο. Συγκεκριμένα, από το 2005 τα 2 από τα 3 κτίρια στα οποία στεγάζονται οι πρόσφυγες έχουν κριθεί ακατάλληλα, το δε τρίτο έχει κριθεί εντελώς ακατάλληλο με πιθανότητα κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού.Τέλος, ο Βουλευτής υπενθυμίζει ότι η ερώτηση κατατέθηκε για το ίδιο θέμα πριν από ένα χρόνο παραμένει αναπάντητη και ως εκ τούτου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η ετήσια προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να πληρωθούν οι προμηθευτές και οι στο Κέντρο, καθώς και ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, αφενός από πλευράς ειδών βασικής ανάγκης και αφετέρου από πλευράς ασφάλειας των κτιρίων στα οποία στεγάζονται.Την ερώτηση υπογράφει επίσης η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική ΚατριβάνουΑθήνα, 23 Ιουνίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς :
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
  • Υγείας
  • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
  • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΘέμα: «Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου»Ένα χρόνο πριν οι υποσιτισμένοι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες ζωής βιώνουν και την ανάλγητη στάση της πολιτείας. Τις ίδιες άθλιες συνθήκες βιώνουν και σήμερα.
Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο φιλοξενεί 240 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 65 παιδιά, από Συρία, Ιράν, Ιράκ, και Αφγανιστάν, δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση όπως και πέρυσι, αφού εδώ και ένα μήνα έχει διακοπεί η τροφοδοσία σε είδη βασικής ανάγκης, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής ενώ αναμένεται να διακοπεί και η τροφοδοσία σε ψωμί. Εδώ και 6 μήνες έχει λήξει η προηγούμενη ετήσια προγραμματική σύμβαση, η οποία σημειωτέον τα τελευταία 5-6 χρόνια υπογράφεται ετεροχρονισμένα, μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ερυθρού Σταυρού. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι προμηθευτές και οι στο Κέντρο να παραμένουν απλήρωτοι.
Παράλληλα, το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου παραμένει άλυτο, με το διαρκή κίνδυνο ενός σεισμού να «κρέμεται» κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των προσφύγων. Έναν κίνδυνο είναι γνωστός από το 2005, δηλαδή εδώ και 9 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα 2 από τα 3 κτίρια στα οποία στεγάζονται οι πρόσφυγες έχουν κριθεί ακατάλληλα, το δε τρίτο έχει κριθεί εντελώς ακατάλληλο με πιθανότητα κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού. Αυτό τονίζεται σε πιστοποιημένες εκθέσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και μηχανικών από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκε παλαιότερα το κέντρο.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2013, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  1. Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου μεταξύ των οποίων – επαναλαμβάνεται – βρίσκονται και 65 παιδιά;
  2. Για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η ετήσια προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να πληρωθούν οι προμηθευτές και οι στο Κέντρο, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ισχυρισμός της μη ολοκλήρωσης του απαιτούμενου προσυμβατικού ελέγχου, έχει απορριφθεί από τον Ερυθρό Σταυρό;
  3. Ποια μέτρα θα λάβουν για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου;Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος ΠάντζαςΒασιλική Κατριβάνου

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ