ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Οβριόκαστρο Κερατέας. Τα ΜΑΤ φέρνουν …σκουπίδια αλλά όχι…λύση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

ΧΥΤΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

Η ίδια η Πολιτεία χωρίς σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα, χωρίς σεβασμό στην κοινωνία, επιλέγει πολιτικές χωρίς επιστημονική υποστήριξη και κάνει εξαιρετικά δύσκολη την βιωσιμότητα της Αττικής επιταχύνοντας το καταστροφικό αδιέξοδο μιας ωραίας περιοχής.

Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση των μεγάλων έργων ανακούφισης (Αττική οδός – Μετρό), χωροθετεί χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική χωρίς μελέτες :

α) περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
β) χωροταξικού σχεδιασμού καταλληλότητας κλπ.

Χωρίς πρόβλεψη και ένταξη στο ρυθμιστικό, στις ΖΟΕ, στις ζώνες προστασίας.

Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπήρξε και υπάρχει εναλλακτική λύση που να υποστηρίζεται επιστημονικά;
Αφού Πρώτον η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με υπευθυνότητα και με καθαρή επιστημονική προσέγγιση υπέδειξε την περιοχή της Ριτσώνας για χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής,

Δεύτερον όλες οι επιστημονικές έρευνες σε περίπτωση ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων εντός της Αττικής, αναφέρονται σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και όχι στον ενταφιασμό,

Τρίτον, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής που έχουν επιλεγεί στην Αττική είναι παντελώς ακατάλληλοι, αφού όλα μπορούν να γίνουν … 20 χιλιόμετρα μόνο πιο μακριά … στη Ριτσώνα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα όλου του έθνους που εισάγει κάθε μορφή δράσης και απορρίμματα όλης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μεταφέρει τα σκουπίδια της 20 χλμ. έξω από την Αττική.

Αν δημιουργηθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής, φυλακίζονται οι Αθηναίοι με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν ούτε βόρεια, ούτε νότια ούτε ανατολικά.

ΜΕΛΕΤΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

(ΑΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ- Καθηγητής Τμ. Μηχ/κών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης)

Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.
Ένας νέος σχεδιασμός σε Εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημαντική υποδομή σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά και την υποδομή σε σταθμούς μεταφόρτωσης και μονάδες επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας συνάμα μια ομαλή μετάβαση από το σημερινό σύστημα διαχείρισης στο βέλτιστα Εθνικό.
Στα πλαίσια του νέου αυτού σχεδιασμού αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στην επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν διαθέτει σήμερα αξιόλογη υποδομή σε ΧΥΤΑ.

Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα ρεαλιστική και γρήγορα εφαρμόσιμη θα ήταν η προώθηση μιας κεντρικής, εκτός Αττικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμάτων, η οποία, μαζί με την υφιστάμενη εγκατάσταση αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας της Δ. Αττικής, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο την Αττική όσο και ευρύτερες περί αυτήν περιοχές.

Η κεντρική αυτή μονάδα θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες επεξεργασίας των Ανακυκλώσιμων Στερεών Απονλήτων που θέτει η Ε.Ε. για το σύνολο της χώρας έως τουλάχιστον το 2013.

Με αυτό τον τρόπο παρέχεται χρόνος στις υπόλοιπες περιφέρειες να αξιοποιήσουν τη σημαντική υποδομή που οι περισσότερες θα διαθέτουν σε ΧΥΤΑ, για οικονομική απ’ ευθείας διάθεση των απορριμμάτων τους.

Πολύ πριν από το 2013 θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού, η οποία θα ορίσει την περαιτέρω πορεία.

Έτσι εύκολα οδηγούμεθα, από τη χρήση της πληθώρας των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΧΥΤΑ, στην ίδρυση και λειτουργία ολιγάριθμων, κεντρικών εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα κατάλληλες θέσεις.

Οπότε τα Ανακυκλώσιμα Στερεά Απόβλητα θα μεταφέρονται στις κεντρικές αυτές εγκαταστάσεις με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικής, σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την πλειονότητα των νησιών με οικονομικά βέλτιστο τρόπο.

Άρα, η επικαιροποίηση του υφιστάμενου εθνικού σχεδίου διαχείρισης του οικιακού τύπου απορριμμάτων είναι αναγκαία μια και τούτο προσφέρει εθνικής εμβέλειας οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και συνάμα λύσεις που δεν υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.
Οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα προκαλούν τοπικές οχλήσεις και κοινωνικά προβλήματα, αλλά αντιθέτως αποτελούν πολύτιμους πόλους περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, παρέχοντας επιπροσθέτως τη δυνατότητα αξιοποίησης βασικών προϊόντων των μονάδων επεξεργασίας, όπως το κομπόστ, για αποκατάσταση διαταραγμένων εδαφών, και για τη γεωργία.

ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΑΜΕ – Απρίλης 2007

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σκουπίδια. Προτείνεται ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί στο 80% ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.

«Με το σημερινό σύστημα των ΧΥΤΑ θα χρειαστούμε χώρους που φθάνουν το 80% της έκτασης του παλιού αεροδρομίου»

Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ για τους τρεις χώρους που έχουν επιλεγεί (Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό), θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για μια πενταετία και θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες λύσεις σε μια κορεσμένη Αττική.

Και επιτέλους έχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ

Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική τον σκουπιδότοπο της Αθήνας

Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ. για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό

Βροντοφωνάζει ΌΧΙ άλλη πια υποβάθμιση στη περιοχή μας… μια περιοχή λαβωμένη από,

Τα εκατομμύρια ρύπους του διεθνούς αεροδρομίου

Το φόρτο κίνησης των δύο λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου

Τις πληγές των λατομείων στη ράχη μας που ήδη γίνονται άτυπες χωματερές

Τις γιγάντιες φορτίσεις της ατμόσφαιρας από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι και τα λοιπά ενεργειακά συστήματα της ΔΕΗ.

Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την συνεργασία και υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και των Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2007 στο 1ο Δηµοτικό Σχολείο Παλλήνης με τα παρακάτω θέματα :
• Ανακύκλωση απορριµµάτων.
Εισηγητές : – Στ. Κωνσταντούλας Πρόεδρος Μαραθώνιας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης
– Ι. Σπηλιωτόπουλος Δ/ντής Ανάπτυξης Σχεδιασμού και Τεχνικής Υποστήριξης Μ.Δ.Α.Ε.

• Χ.Υ.Τ.Α (Χώροι Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων)
Εισηγητής : – Π. Παντελάρας Διπλ. Χημ. Μηχ/κός, Εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα απορρίμματα στην Αττική

• Είναι καθαρές οι παραλίες της Αττικής;
Εισηγητής : Π. Χριστοδουλάκης Χημικός – Γεωλόγος, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ

• Ο ευρωπαίος πολίτης και περιβάλλον
Εισηγητής : Δρ. Νίκος Γιαννής – ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση – Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά

πηγή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Η-αληθινή-ιστορία-πίσω-από-τη-σειρά-Το-Ναυάγιο-του-mega-–-oneman
arpagi_aniliko_paidi
A7N02712 copy websize xefontarismeni+retous
Ζητούνται-εργάτριες-παραγωγής-από-βιοτεχνία-αγαθών
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
laikh-syspeiresh1
Προσλήψεις-προσωπικού-για-το-Δασαρχείο-Λαυρίου!
HLEKTRA

Διαβάστε επίσης...

Απόφαση-Κοινοτικού-Συμβουλίου-Κερατέας-στο-αίτημα-του-Δήμου-Λαυρεωτικής-για-Υποβολή-προτάσεων-στον…

Απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Κερατέας στο αίτημα του Δήμου Λαυρεωτικής για Υποβολή προτάσεων στον…

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας μετά από αίτημα του Δήμου Λαυρεωτικής να υποβάλλει τις προτάσεις του για τον Προϋπολογισμό 2024, αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 25/9/2023

16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)

16 μικροσεισμοί στη θάλασσα ανατολικά της Κερατέας τις τελευταίες 43 ώρες (Δείτε τη σεισμική ακολουθία)

Ακολουθία μικροσεισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κερατέας η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι

Δηλώσεις-συμμετοχής-στη-βράβευση-μαθητών-και-αθλητών-του-Δήμου-Μαρκοπούλου

Δηλώσεις συμμετοχής στη βράβευση μαθητών και αθλητών του Δήμου Μαρκοπούλου

Αρχική » Ενημέρωση » Δηλώσεις συμμετοχής στη βράβευση μαθητών και αθλητών του Δήμου Μαρκοπούλου Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συμπολίτες, Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας στο

Scroll to Top