4.1 C
Keratea
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Αξίζει να διαβάσετε

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 στο Παλαιό Μηχανουργείο στο Λαύριο η εκδήλωση με θέμα «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΜΝΗΜΟΝΙΑ», με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Λαυρεωτικής Σταύρο Ιατρού και τον οικονομολόγο – αναλυτή Δημήτρη Καζάκη. Ο κ. Ιατρού εξήγησε με σαφήνεια τι σημαίνει μνημόνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γιατί η αντιμνημονιακή πολιτική έχει βάση και ουσία, αποτελώντας ένα από τα κύρια προστάγματα των επερχόμενων τριπλών εκλογών του Μαΐου (Δημοτικών, Περιφερειακών και Ευρωεκλογών).

Βασικά σημεία της ομιλίας του υπήρξαν τα εξής:

Η χώρα μας μπήκε σε καθεστώς μνημονίου κυρίως λόγω του δείκτη χρέους έναντι του ΑΕΠ, που τότε ήταν στο 128%. Σήμερα ο δείκτης αυτός αγγίζει το 178%, συνεπώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό το χρέος, ωστόσο, είναι ελάχιστη, καθώς αποτελεί το απόλυτα διαχειρίσιμο 0.9%.

Ο κ. Ιατρού κατήγγειλε τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης ο οποίος προσθέτει στο ποσοστό διαφθοράς των δήμων εκείνο των πολεοδομιών, που τύποις υπάγονται (λόγω Καλλικράτη) στους δήμους όπως και την ΚΕΔΕ, η οποία συμπορεύεται με την τρόικα και τις κυβερνητικές πολιτικές. Πολλοί δήμοι, φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση, ακολουθούν τις εντολές της.

Και στην περιοχή μας η σημερινή δημοτική αρχή είναι πλήρως ταυτισμένη με τις κυβερνητικές εντολές, παρότι τρία χρόνια πριν η κοινωνία αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται. Γεγονότα όπως η κρυφή επίσκεψη του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου στις Φοβόλες και του τοποτηρητή της Γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα κ. Φούχτελ στο ΒΙΟΠΑ, καθώς και το ότι η ΔΟΥ Λαυρίου και το ΙΚΑ Κερατέας έχουν ήδη κλείσει χωρίς καμιά αντίδραση, ενώ μετά τις εκλογές πρόκειται να ακολουθήσουν το ΙΚΑ και το Δασαρχείο Λαυρίου, αποδεικνύουν πολλά για τις στενές σχέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής με τις κυβερνήσεις των μνημονίων και την πλήρη αποδοχή των πολιτικών τους.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις όχι μόνο απαξιώνουν την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και «ξεσπούν» σ’ αυτήν. Ειδικά αυτή την εποχή, που οι υπηρεσίες δουλεύουν σκληρά, λόγω του όγκου εργασίας και της ανάγκης προσαρμογής στον άθλιο Καλλικράτη, δέχονται μείωση των πόρων και αύξηση των αρμοδιοτήτων τους, περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, κατάργηση των υπερωριών και απολύσεις.

Στην τρέχουσα πολιτική της ενοχοποίησης καταγγέλλονται οι πάντες ως διεφθαρμένοι. Αυτό είναι λάθος. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πρέπει οι υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν να διεκδικήσουν την ψήφο και να διοικήσουν τον τόπο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που ο κόσμος υποφέρει. Υπάρχουν φωνές αντίστασης; Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από το δικό μας αγώνα, που φώτισε εκείνη την περίοδο την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλοι, όπως εκείνος της Χαλκιδικής αλλά και του Βελβεντού όπου δεν αποδέχθηκαν τον Καλλικράτη. Στην Ελλάδα της υπερηφάνειας αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει μία δημοτική αρχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιατρού έδωσε το στίγμα του πώς θα έπρεπε να διοικεί η δημοτική αρχή στην υπηρεσία του πολίτη με ένα παράδειγμα: Αν κάποια στιγμή γίνει προϋπολογισμός και επιλέξουμε ως Δήμος να δώσουμε για κοινωνικούς σκοπούς πάνω από το 1,5% για να στηρίξουμε συμπολίτες μας που είναι σε ανάγκη, πληρώνοντας π.χ. το ρεύμα, θα το απαγορεύσει ο επίτροπος ως παράνομο. Ένας Δήμος κοντά στο λαό όμως, θα πάρει μία ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου όπου θα υπογράψει ο δήμαρχος, ακόμα και αν κινδυνεύει να λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Ποιο ελληνικό δικαστήριο όμως θα τολμήσει να καταδικάσει δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για τέτοιες αποφάσεις; Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράγματα που έχει ανάγκη η κοινωνία και θα λειτουργήσουν προς όφελός της, ακόμα κι αν ο επίτροπος τα απορρίψει. Είμαστε αντίθετοι στην άποψη που εξέφρασε πρώην υπουργός μόλις ξεκίνησε το μνημόνιο πως «Κάθε αυτοδιοίκητο κάμπτεται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον που επιτάσσει το μνημόνιο». Εμείς βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά.

Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος έκλεισε με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Με άλλα λόγια, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, έχουμε τον ευλογημένο τόπο της Λαυρεωτικής και με αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε ο τόπος μας να γίνει βιώσιμος, όπως επιθυμούμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Ιατρού, Νίκος Βλαχογιάννης, Ιωάννης Ξεφτέρης, Δημήτρης Λουκάς και Αντώνης Κωστάλας.

Γραφείο Τύπου Δημοτικής Παράταξης

Ελεύθερες Πόλεις

05/04/2014

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Επίτιμοι δημότες Λαυρεωτικής το ζεύγος Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου

Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου η τελετή παράδοσης του...

Σχετικά άρθρα