13.1 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Έρχονται ευρωπαϊκες «καμπάνες» για τους ΧΑΔΑ. Βαριά πρόστιμα και στους δήμους της Αττικής για τις παράνομες χωματερές

Πρόσφατα Άρθρα

Ένα πράγμα κατέστη σαφές στις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ευρείες συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν αιρετοί από περιφέρειες της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες και γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

Ο κίνδυνος επιβολής νέων προστίμων για κάθε μη περιβαλλοντικά αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη χώρα είναι τεράστιος, αν όχι αναπόφευκτος, ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 6ης Ιουνίου, οπότε ολοκληρώνεται ένα πρώτο εξάμηνο μετά την καταδικαστική απόφαση (2-12-2014) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα που για τους 396 ΧΑΔΑ της χώρας, συνολικού ύψους 14.520. ευρώ. Από τις 2 Ιουνίου θα επιβάλλεται επί πλέον, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς ΧΑΔΑ ύψους 80.000 ευρώ και για τους δε ανενεργούς 40.000 ευρώ έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.


Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες συσκέψεις είναι χαρακτηριστικά, όσο και αμείλικτα: 
  • Στην Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται 64 ΧΑΔΑ από τους οποίους μόνον οι 15 έχουν εν τω μεταξύ αποκατασταθεί. Οι εν λόγω 49 ανενεργοί ΧΑΔΑ συμπληρώνουν ένα ενδεχόμενο επιβολής προστίμων ύψους 1.960. ευρώ.

  • Στην Πελοποννήσου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί, επί πλέον του προαναφερθέντος, είναι4.160. ευρώ αν μέχρι τις 2 Ιουνίου δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος.

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τους 12 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 2 –Ξηρομέρου και Πηνειού – ενώ παραμένουν 5 ενεργοί (2 στην Ανδραβίδα & Κυλλήνη, 1 στην Ανδρίτσαινα & Κρέστενα , 1 στη Ζαχάρω και 1 Πηνειού). Παραμένουν επίσης 5 ανενεργοί (2 στην Αιγιαλεία, 1 στον Πύργο, 1 στην Αμαλιάδα και 1 στην Αρχαία Ολυμπία). Το πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους παραπάνω δήμους της Ηλείας θα είναι 560. ευρώ.

  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τους 10 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 3 (2 στη Λευκάδα και 1 στην Κέρκυρα) ενώ παραμένουν συνολικά δέκα ΧΑΔΑ , 9 στο Δήμο Κέρκυρας και 1 στο Δήμο Παξών, από τους οποίους οι 3 είναι ενεργοί (2 στην και 1 στους Παξούς) και οι 4 ανενεργοί στο Δήμο Κέρκυρας. Τα πρόστιμα υπολογίζονται για μεν το Δήμο Κέρκυρας 870. ευρώ και για το Δήμο Παξών 80.000 ευρώ.

  • Δυστυχώς πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει και για την Περιφέρεια Αττικής. Από τους δέκα 18 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 4 ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Παραμένουν επίσης ανενεργοί 11 ΧΑΔΑ. Το Πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής θα είναι 680. ευρώ.

Επομένως, με έναν αθροιστικό υπολογισμό, πέραν των 14.520. ευρώ των προστίμων που επιβλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου για τους 396 συνολικά ΧΑΔΑ που διατηρούνται στην Ελλάδα, αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα ενδεχόμενου ύψους 8.130.000 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων όσων ΧΑΔΑ που είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα, εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους.

Η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Αφρ. Μπιζά κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν το αποκεντρωμένο σύστημα που έχει προτείνει η Ρ. Δούρου και δήλωσε:


“Αποδεικνύεται ότι το προηγούμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι αποτυχημένο και οδήγησε στο να πληρώνει η Αυτοδιοίκηση πρόστιμα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο αναγκαία είναι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα”.


Διαβάστε σχετικά:


thumbnailΟριστικό τέλος για την παλαιά χωματερή της Κερατέας, πιστή στις αρχές και τις δεσμεύσεις της η νέα Περιφέρεια Αττικής κατά τους επτά πρώτους μήνες

Οριστικό τέλος για την παλαιά χωματερή της Κερατέας η οποία λειτουργούσε από το 1975 θέτει ο ΕΔΣΝΑ με τις αποφάσεις 94, 95 του 2015 της Εκτελεστικής Επιτροπής του με τις οποίες προχωρά στην προκήρυξη…

thumbnailΣε άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ύδρας, Ν.Α. Αττικής, Κερατέας και Μεγάρων προχωρά ο ΕΔΣΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΕΔΣΝΑ 27-4-15 Σε άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ύδρας, Ν.Α. Αττικής, Κερατέας και Μεγάρων προχωρά ο ΕΔΣΝΑ Στην άμεση προώθηση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, προκε…
«ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΚΑΜΑΡΙΖΑ – ΚΕΡΑΤΕΑ – ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.04.2015 ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΣΝΑ» Την Μεγάλη Τετάρτη 8/4/2015, ολοκληρώθηκε η διαδι…

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ