Την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Κερατέα προτείνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης!

Πρόσφατα Άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για αποτεφρωτήριο στην

Το πρώτο αποτεφρωτήριο ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο δήμος Αθηναίων. Το οικόπεδο έκτασης άνω των δέκα στρεμμάτων εντοπίστηκε, κρίθηκε κατάλληλο και βρίσκεται στον Ελαιώνα.

Το οικόπεδο ανήκει στoν δήμο Αθηναίων, ο οποίος μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναζήτησης κατάλληλου χώρου – απηύθυνε και ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος – κατέληξε στο να αξιοποιήσει την δική του περιουσία. Για το εγχείρημα ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη προκειμένου το αποτεφρωτήριο να μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ιδιώτη προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα το αργότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το πόσο γρήγορα θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την καύση νεκρών και όχι ως κλίβανος θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση.
Μιλώντας στον « 9.84» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Νέλλη Παπαχελά τόνισε ότι, ο δήμος ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προτείνει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς χρειάζεται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Ελαιώνα για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου. Σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές, που ορίζει η νομοθεσία για τα αποτεφρωτήρια, καλύπτονται από το συγκεκριμένο οικόπεδο.
«Για τον δήμο το συγκεκριμένο έργο είναι επιβεβλημένο για τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ήταν θετική προς την καύση των νεκρών και τώρα πλέον μπορεί να υλοποιήσει το έργο.»
Σύμφωνα με την μελέτη, το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει ως κάθετη μονάδα, όπου θα υπάρχει χώρος για τις τεφροδόχους και γενικά θα διαθέτει τους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν σε όλα τα κοιμητήρια.
Να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 500 Έλληνες κάθε χρόνο αποτεφρώνονται αφού η τελευταία επιθυμία τους είναι η καύση της σωρού τους σε κλίβανους που λειτουργούν γι’ αυτό τον σκοπό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Οι τιμές της αποτέφρωσης ξεκινούν από τα 3. ευρώ περίπου και φτάνουν τα 6.500 ευρώ. Οι πιο φτηνές χώρες είναι η Πολωνία στην Βαρσοβία, στην Ιταλία στην Τεργέστη και στην Σόφια στην Bουλγαρία. Βέβαια, μπορούν κάποιοι να αποτεφρωθούν στην Αγγλία, αλλά και σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. O νεκρός, που προορίζεται προς αποτέφρωση μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς ακόμα και με τρένο στη χώρα που επιθυμούν οι συγγενείς του. Στις Bαλκανικές χώρες, η μεταφορά γίνεται ακόμα και οδικός και η συμφωνία κλείνεται με γραφεία τελετών.
Σε ό,τι αφορά την καύση: Πριν από περίπου 30 χρόνια που εφαρμόσθηκε η προαιρετική καύση των νεκρών στην Ισπανία, στη Βαρκελώνη, τον πρώτο χρόνο είχε απήχηση της τάξης του 4%, τον δεύτερο χρόνο όμως το ποσοστό ανέβηκε στο 17% ,αφού η κοινωνία ξεκίνησε να το αποδέχεται φυσιολογικά.
Σήμερα, 22 θρησκείες αποδέχονται την αποτέφρωση. Οι θρησκείες που δεν δέχονται την καύση είναι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Ζωροάστρες.
Σε πολλές πόλεις της Αγγλίας και της Γαλλίας η αποτέφρωση γίνεται δωρεάν για καθαρά λόγους υγιεινής και αποσυμφόρησης των Κοιμητηρίων. Στην Αγγλία το ποσοστό καύσης των νεκρών έχει φτάσει το 75%, στην Αυστραλία 52%, ενώ στην Ελβετία το 67%, στο Bέλγιο 30%, Δανία 71%, Zηλανδία 60%, Ολλανδία 50%, Φιλανδία 22%, και Kαναδά 38%.
Αντ. Αλακιώτης: Εκτός Αθηνών η δημιουργία αποτεφρωτηρίου
Επιφυλάξεις, ωστόσο εξέφρασε ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, σχετικά με την επιλογή του οικοπέδου 17, στον Ελαιώνα από τον Δήμο Αθηναίων.
Μιλώντας στον 9.84 υποστήριξε ότι, «το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο» και αυτό δεν αλλάζει, ούτε με την αλλαγή της νομοθεσίας, που προωθείται με προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης, το οποίο  ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση».
Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζει ο Δήμος και την οποία θα προτείνει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο οικόπεδο ο κ.Αλακιώτης έκανε λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας». Επεσήμανε ωστόσο ότι, «ο Δήμος ενδιαφέρεται πραγματικά, αλλά κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Όπως είπε, «οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλες και το πιθανότερο είναι η νομοθετική ρύθμιση να προσβληθεί στα δικαστήρια, καθώς η λειτουργία αποτεφρωτηρίου μπορεί να θεωρείται μηχανολογική δραστηριότητα ελαφριάς μορφής, ωστόσο χαρακτηρίζεται οχλούσα δραστηριότητα και δεν επιτρέπεται σε χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστο πράσινο». Ακόμη είπε ότι, «η πιθανότητα να βρεθούν αρχαία στην περιοχή κατά την διάρκεια της θεμελίωσης είναι 80%».
Ο κ. Αλακιώτης προτείνει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου σε βιομηχανική περιοχή εκτός Αθηνών, και ενδεικτικά ανέφερε περιοχές όπως η Κερατέα και οι Αφίδνες, στο Σχηματάρι.
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης είναι  Εταιρεία Αστική Μη κερδοσκοπική και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης (I.C.F.)
Γ. Μανουσακάκης – Καλλιόπη Ασλανίδου
athina984.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ