16.2 C
Keratea
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα VETO της Κυριακής 5 Δεκέμβρη ο της Κερατέας Σταύρος Ιατρού και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας, καταγγέλλουν απερίφραστα και χωρίς να κρύβουν τα λόγια τους το διαπλεκόμενο κύκλωμα των εργολάβων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων και προωθούν “λύσεις” που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους, σε βάρος του περιβάλλοντος και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Στ. Ιατρού: “Το κύκλωμα διαχείρισης των απορριμμάτων ελέγχεται από συγκεκριμένες εταιρίες, έχουν το απόλυτο μονοπώλιο, θέτουν οι ίδιες τους κανόνες τους, καθώς και το ποιες τεχνολογίες θεωρούν οι ίδιες ενδεδειγμένες, δρουν για όφελός τους και μόνο, χωρίς φυσικά να ενδιαφέρονται για τις αποδεκτές κοινωνικά και περιβαλλοντικά λύσεις….”.
Ο Γ. Κόλλιας αναφέρει ξεκάθαρα ότι: “….έχουμε ένα Κράτος που δεν ανθίσταται στα σχέδια των διαπλεκόμενων εργολάβων προωθούν τις τεχνολογίες που επιφέρουν το μέγιστο κέρδος για αυτούς, χωρίς να υπολογίζουν τις υπόλοιπες συνέπειες…”.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας VETO με τίτλο “Σύγκρουση βαρόνων για τα χρυσά σκουπίδια των 7 δις €”, το υπογράφει ο Σωτήρης Σκουλούδης, αναφέρεται ότι “Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει πλέον στα χέρια των ιδιωτών με επενδύσεις 500 εκατ ευρώ θα αποφέρουν στις εταιρίες κατασκευής και λειτουργίας των ΧΥΤΑ τεράστια κέρδη μέσα σε μια 25ετια”.
Ως βασικοί “παίχτες” αναφέρονται οι εταιρίες Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της χρυσοφόρου πίτας των σκουπιδιών (εκτελεί το έργο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό), η Μεσόγειος Α.Ε. , με συμμετοχή της Eurobank και του Ομίλου Λασκαρίδη ( έχει αναλάβει το έργο ΧΥΤΑ Κερατέας) και η Envitec, η οποία έχει κατασκευάσει το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στην Δυτική Αττική, ενώ στο παιχνίδι ετοιμάζονται να μπουν η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ιδιοκτησίας Κόκκαλη, ο Όμιλος Κοπελούζου και η LAMDA Waste Management, του Ομίλου Λάτση.
Οι ΧΥΤΑ ( ακόμη δεν έχουν κατασκευασθεί!) σχεδιάζεται να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, μέσω της κατασκευής (πολλών και ακριβών) εργοστασίων. 25 θα δημιουργηθούν σε όλη την χώρα. Κι όπως λέει το ρεπορτάζ “Μια τεχνολογία προβάλλει ως λύση δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα – τα τέλη που  πληρώνουμε αναμένεται να αυξηθούν έως και 60%– αλλά επικερδής για αυτόν θα αναλάβει αυτού του τύπου τις εφαρμογές”.
Τέλος εμφανίζονται και αντιδράσεις από την πλευρά του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για την προοπτική της ιδιωτικοποίησης. Όψιμες αντιδράσεις, όμως, από την στιγμή μέχρι τώρα συνεργάστηκαν άψογα με τους ιδιώτες.
%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B70001
%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B70002

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ