35 C
Keratea
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

”Διαγκωνισμοί” εργολάβων για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

Πρόσφατα Άρθρα


Αρκετά πιο δύσκολη, απ’ όσο ήθελε να την παρουσιάσει ο κ. Σγουρός, αποδεικνύεται η υπόθεση της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.
Ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών (προεπιλογή εταιρειών), από τις 29/4/2013 για το Γραμματικό, τις 17/6/2013 για την Κερατέα και τα Α. Λιόσια και από τις 26/6/2013 για τηΦυλή, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η β΄ φάση (ανταγωνιστικού διαλόγου).

Ο λόγος είναι οι προδικαστικές προσφυγές, που έχουν κάνει οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην α’ φάση του διαγωνισμού, κατά των αποφάσεων προεπιλογής της του ΕΔΣΝΑ. Με αυτές ζητείται ο αποκλεισμός άλλων εταιρειών για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Οι επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, άφησαν να εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες απάντησης – μάλλον συνειδητά -, οπότε πολλοί από τους προσφεύγοντες οδηγήθηκαν στο . Στις 27/8/2013 συζητήθηκαν στο ΣτΕ μια σειρά από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Εξαιτίας αυτής της συζήτησης, έγινε κατεπείγουσα σύγκλιση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στην οποία, με μεγάλη καθυστέρηση, υπήρξε απόφαση επί των προδικαστικών προσφυγών, με σκοπό να σταλεί στο ΣτΕ. Σε νέα συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 9/9/2013 (σήμερα), υπάρχει θέμα ενημέρωσης, σχετικά με τις συζητήσεις υποθέσεων στο ΣτΕ των διαγωνισμών των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Λογικά, η δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης της β΄φάσης του διαγωνισμού θα γίνει αφού πρώτα τελεσιδικήσουν οι προσφυγές. Η εμπειρία του αντίστοιχου διαγωνισμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δείχνει ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιους μήνες.
Αξίζει να διαβάσει κανείς-μία τις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ επί των προδικαστικών προσφυγών, ιδιαίτερα αυτές για την Κερατέα, τα Α. Λιόσια και τη Φυλή, στις οποίες εκτίθενται αναλυτικά τα επιχειρήματα των προσφευγουσών εταιρειών. Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής:
1. Μάλλον, δεν έχει βάση η υπόνοια ότι πρόκειται για μια «σικέ» διαμάχη και ότι έχει προαποφασιστεί το μοίρασμα της «πίτας». Πιθανότερο φαίνεται, εξαιτίας και του μεγάλου οικονομικού αντικειμένου των έργων της Αττικής, ότι γίνεται μια μάχη, στην οποία τα μεγάλα σχήματα προσπαθούν να βγάλουν «εκτός παιχνιδιού» τους πιο ισχυρούς αντιπάλους τους, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο όσο γίνεται νωρίτερα.
2. Απαντιέται το ερώτημα που είναι ο «ξένος παράγοντας» και γιατί τόση μεγάλη επιμονή από την τρόικα για την άμεση δρομολόγηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Όλα τα «ελληνικά» εργολαβικά σχήματα στηρίζονται σε ένα πλήθος, κυρίως ευρωπαϊκών, εταιρειών, των οποίων την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια επικαλούνται.
3. Είναι εντυπωσιακή η αλυσίδα της «μεταφερόμενης» εμπειρίας. Τα εργολαβικά σχήματα επικαλούνται εμπειρία ξένων εταιρειών, αυτές κάποιων άλλων και ο.κ.. Σε βαθμό που αποδυναμώνεται πλήρως το ουσιαστικό περιεχόμενο των σχετικών όρων των διαγωνισμών.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι όπως έγινε και στον αντίστοιχο διαγωνισμό της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι σχετικές διαδικασίες εξελίσσονται μέσα σε ένα πολύ κλειστό κύκλο παραγόντων και ιδιωτών συμβούλων, σε συνθήκες αδιαφάνειας και με το τεχνικό-επιστημονικό προσωπικό του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας σε ρόλο θεατή. Τελευταίο (;) επεισόδιο η πρόσκληση για (απευθείας, ουσιαστικά) ανάθεση βασικών υποστηρικτικών υπηρεσιών των διαγωνισμών σε γνωστά γραφεία, στις 5/8/2013.
Κοντά σ’ όλα αυτά, ο κ. Σγουρός δεν ξεχνά το επικοινωνιακό μέτωπο, στο οποίο είναι μετρ, αναθέτοντας καμπάνια πειθούς των πολιτών της Αττικής για τη χρησιμότητα των φαραωνικών, αντιοικονομικών και αντιπεριβαλλοντικών έργων που προωθεί με τόσο ζήλο.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ