0.8 C
Keratea
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ρένα Δούρου στην Κερατέα: Μαζί να μπλοκάρουμε τη μηχανή διαπλοκής του απερχόμενου Περιφερειάρχη

Αξίζει να διαβάσετε

Σε συγκέντρωση στην Κερατέα μίλησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένας Δούρου. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τη σκανδαλώδη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι σήμερα επιχειρούν να «κλειδώσουν» άρον – άρον, με μια σικέ αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για «τα επόμενα 27 χρόνια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, εγκλωβίζοντας τις μελλοντικές περιφερειακές αρχές και δημιουργώντας τετελεσμένα σε βάρος των πολιτών και υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων».
  • Η «Κερατέα» είναι πλέον συνώνυμο με την αντίσταση των πολιτών, με την αμφισβήτηση των κεντρικών, κυβερνητικών σχεδιασμών που είχαν επιλέξει τον… αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου για εγκατάσταση ΧΥΤΑ. Έναν χώρο που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είχε δει… Τον είδαν όμως οι πολίτες. Γιατί «Κερατέα» σημαίνει ενεργοί πολίτες. «Κερατέα» σημαίνει ανατροπή των κεντρικών αποφάσεων. «Κερατέα» σημαίνει, με λίγα λόγια, «Δύναμη Ζωής».
  • Η «Δύναμη Ζωής» αντιστέκεται, αμφισβητεί και διεκδικεί να ανατρέψει την πολιτική που εκφράζει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Μια πολιτική εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων, μακριά από τον δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών. Μια πολιτική που αποκρυσταλλώνεται στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων:  με την προώθηση του σχεδιασμού των τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, σε Κερατέα, Φυλή και Γραμματικό, με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Μια πολιτική που παραβιάζει τη νομιμότητα. Ευρωπαϊκή και εθνική. Γιατί πλέον η ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ενταχθεί, από το 2012 με τον νόμο 4042, στο εθνικό δίκαιο. Και παρόλα αυτά παραμένει ανεφάρμοστη. Το «γιατί» είναι προφανές. Δεν έχει να κάνει με την επιβολή λιτότητας.
  • Η «Δύναμη Ζωής» διεκδικεί ένα νέο ριζικά διαφορετικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που λέει «Όχι» στο έγκλημα της Φυλής. «Όχι» στα υπό προώθηση από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και την κυβέρνηση εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Μαζί μπορούμε να γίνουμε εκείνος ο κόκκος της άμμου που θα μπλοκάρει τη μηχανή διαπλοκής του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Ενός καλοστημένου μεν μηχανισμού, που όμως έχει μια μεγάλη αδυναμία – όπως άλλωστε και τα κυβερνητικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Δεν διαθέτει τη στήριξη των ενεργών πολιτών.


Το Γραφείο Τύπου, 4/5/14

Επίσκεψη της Ρένας Δούρου στο ΧΥΤΑ Γραμματικού και σε Νέα Μάκρη-Μαραθώνα
Το ΧΥΤΑ Γραμματικού επισκέφθηκε το πρωί η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου.
«Η περίπτωση του Γραμματικού είναι αποκαλυπτική», είπε με το πέρας της επίσκεψης. «Αποκαλύπτει μια αλήθεια. Ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων παράγει σκάνδαλα. Όπως αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Γραμματικού πάνω σε ρέμα. Ένα σκάνδαλο για το οποίο το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έστειλε στον εισαγγελέα τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και την ανάδοχο εταιρία. Είχε προηγηθεί απόφαση – κόλαφος για την Περιφέρεια, της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής που είχε επισημάνει προβληματική χωροθέτηση με κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων.
Και η περίπτωση Γραμματικού, όπως άλλωστε και αυτή της Φυλής, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών. Σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων».
Κατόπιν, η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το συγκρότημα τάφων Πρωτοελλάδικής περιόδου. Ο χώρος που, μετά από ανασκαφή διαμορφώθηκε για να γίνει προσβάσιμος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πλέον έχει αφεθεί στην τύχη του και είναι πλέον μη επισκέψιμος.
Από κατοίκους της περιοχής της επισημάνθηκε η κατάσταση εγκατάλειψης που κυριαρχεί και σε άλλα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.

Οι καταγγελίες τους:
– Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα υπολειτουργεί με έναν (!) μόνο υπάλληλο.
– Ο αρχαιολογικός τόπος της Μπρεξίζα, στο νοτιότερο άκρο της παραλίας του Μαραθώνα, ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς και σπάνιους στην Αττική, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος. Περιλαμβάνει ερείπια μεγάλου ναού αφιερωμένου στην Ισιδα, καθώς και πιστά αντίγραφα των αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στη διάρκεια των ανασκαφών.

Το Γραφείο Τύπου, 4/5/14

logo

Ρένα Δούρου
Αττική

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας από το Δήμο Χαλανδρίου

Ο Δήμος Χαλανδρίου εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους λαούς της Τουρκίας και της...

Σχετικά άρθρα