«Στον αέρα» η διαδικασία για τις δημοτικές εκλογές

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
kalpi3

Μας χωρίζουν λιγότερο από δύο βδομάδες μέχρι την προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ μεσολαβούν και οι διακοπές του Πάσχα και η διαδικασία, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».

Συγκεκριμένα:

1. Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση που θα επικαιροποιεί το διοικητικό της χώρας, σε κάθε δήμο, δημοτική ενότητα, δημοτική και τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την απογραφή του πραγματικού πληθυσμού του 2011. Η επικαιροποίηση έχει γίνει μόνο για τις Περιφέρειες. Ετσι, δεν είναι επίσημα γνωστό πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων εκλέγονται, αν τοπικές κοινότητες έχουν γίνει δημοτικές και αντίστροφα. Και αυτό ενώ, όπως φαίνεται, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό αρκετών εκλογικών περιφερειών. Για παράδειγμα, στην Ανατολική Αττική φαίνεται να αλλάζει ο των εκλεγομένων δημοτικών συμβούλων σε 4 από τους 13 Δήμους, ενώ εσωτερικές αλλαγές στις δημοτικές ενότητες υπάρχουν και στους 11 Δήμους που διαιρούνται σε δημοτικές ενότητες. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

- Advertisement -

2. Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι βασικές (συνολικές) εγκύκλιοι για όλα τα στριφνά και περίπλοκα ζητήματα εφαρμογής του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) αλλά και του ν. 3870/2010 (δαπάνες και προβολή συνδυασμών). Και αυτό ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή (προηγούμενη Πέμπτη) η κυβέρνηση πέρασε σοβαρές αλλαγές, που διαφοροποιούν τον τρόπο κατάρτισης των συνδυασμών, όπως: Δυνατότητα προσαύξησης κατά 100% (αντί 50%) των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κατάργηση της υποχρέωσης των υποψηφίων σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες να είναι και των συγκεκριμένων κοινοτήτων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ποσόστωσης φύλου στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Επιπλέον, με αυτές τις αλλαγές κανονικά πρέπει να τροποποιηθούν άλλες προηγούμενες αποφάσεις της. Για παράδειγμα, η δυνατότητα διπλασιασμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα οδηγήσει στην αλλαγή των διαστάσεων των ψηφοδελτίων, για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση. Επομένως, χωρίς την έκδοση των παραπάνω εγκυκλίων δεν είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών. Ας σημειωθεί ότι στις προηγούμενες τοπικές του 2010, που είχαν γίνει το Νοέμβριο, οι βασικές εγκύκλιοι είχαν εκδοθεί από τον Αύγουστο και πάλι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.

3. Μεγάλη σύγχυση, πραγματικό «αλαλούμ», επικρατεί όσον αφορά τα ζητήματα των οικονομικών των συνδυασμών και τις εφορίες. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν το «κλείσιμο» των ΑΦΜ των συνδυασμών των προηγούμενων εκλογών και το «άνοιγμα» νέων. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν πρόσθετα δικαιολογητικά ή απειλούν ακόμη και με πρόστιμα για μη υποβολή ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, λες και πρόκειται για επιχειρήσεις! Δε δέχονται επίσης ως έδρες τις διευθύνσεις των δήμων όπου κατεβαίνουν οι συγκεκριμένοι εκλογικοί συνδυασμοί. Η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών μιλάει για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, ενώ αυτή έχει καταργηθεί με τους φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Με βάση τα παραπάνω, ακόμη και σήμερα να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, αν δε δοθεί παράταση τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο ασφυκτικά που είναι αδύνατο να προχωρήσει με στοιχειώδη αξιοπιστία η εκλογική διαδικασία.

- Advertisement -

Η κυβέρνηση, που φέρει έτσι κι αλλιώς ακέραιη την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, έχει και την ευθύνη να πάρει έστω και τώρα για την εξασφάλιση στοιχειωδώς σοβαρών, έστω από τυπική-διαδικαστική άποψη, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

- Advertisement -

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Ξεκινά δυναμικά η χρονιά για τον «Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Κορωπίου (ΑΟΚ) – 1903»

Ο Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα