Διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι εκβίαζαν συνάδέλφο τους να τους δώσει «φακελάκι»

Πρόσφατα Άρθρα

Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων δύο γυναίκες, υπάλληλοι της Περιφέρειας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν χθες (01-02-2013) δύο υπάλληλοι της Περιφέρειας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, 39 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε για παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης, από κοινού.

Είχε προηγηθεί καταγγελία 43χρονου υπαλλήλου της ίδιας Υπηρεσίας, ότι ενώ για οφειλή του στην Εφορία, κρατούταν από τη μισθοδοσία του, το χρηματικό ποσό των 87,35 €, στη μισθοδοσία του Μαρτίου παρακρατήθηκε πολλαπλάσιο ποσό (739,67€), έπειτα από ενέργειες των δυο υπαλλήλων, κατά παράβαση της νομοθεσίας, που ρυθμίζει το προβλεπόμενο ποσοστό παρακράτησης.
Στις έγγραφες και προφορικές αιτήσεις του 43χρονου υπαλλήλου, για προσαρμογή του ποσού στα προβλεπόμενα, η 39χρονη, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά και τη θέση της, απαιτούσε εκβιαστικά, εξ ονόματος και της 37χρονης υπαλλήλου, το χρηματικό ποσό των 1. ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσουν, από κοινού, το ύψος του παρακρατούμενου ποσού.

Επιπροσθέτως, οι δυο υπάλληλοι, απείλησαν τον 43χρονο πως θα προέβαιναν, κατά την κρίση τους, όποια στιγμή το αποφάσιζαν, σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών του, αυξάνοντας το ύψος του παρακρατούμενου ποσού.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης  και προχώρησε στην προσημείωση των χρημάτων, τα οποία έπρεπε να καταβληθούν έως τη χθεσινή ημερομηνία (01-03-2013), σύμφωνα με την καταγγελία.

Χθες το πρωί, η 39χρονη, αφού παρέλαβε τα προσημειωμένα χρήματα από τον υπάλληλο, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Από την έρευνα εντοπίστηκε, επιμελώς κρυμμένο σε κάδο απορριμμάτων δίπλα στο γραφείο της, το μισό χρηματικό ποσό, ενώ το υπόλοιπο βρέθηκε εντός του προσημειωμένου φακέλου, πάνω στο γραφείο της. 

Η δεύτερη υπάλληλος (37χρονη) απουσίαζε από την Υπηρεσία της και χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Αττικής, όπου διαμένει.
Κατά την απολογία τους, οι δυο υπάλληλοι υπέβαλλαν εγκλήσεις, για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση, σε βάρος του 43χρονου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προφορικής εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Οι συλληφθείσες, με τη που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στα κρούσματα διαφθοράς στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως μάλιστα σε αυτά που σχετίζονται με αναθέσεις έργων, αναφέρεται ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Οικονόμου, καταθέτοντας μάλιστα την προσωπική του εμπειρία

Την προηγούμενη εβδομάδα το «Εθνος» με δημοσίευμά του πληροφορεί τους αναγνώστες του ότι διεξάγεται έρευνα για περισσότερους από 500 πρώην και νυν δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες και λοιπούς εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση για παράνομο πλουτισμό κατά τη θητεία τους με παράνομες αναθέσεις έργων προμηθειών κ.λπ. Σε ορισμένα κανάλια μερικοί εξ αυτών υποστήριξαν ότι δυσφημείται η αυτοδιοίκηση που τόσο πολλά έχει προσφέρει στη χώρα. Ναι, χρήματα και συντάξεις στους εκλεγόμενους άρχοντες υπήρξαν, δυστυχώς η αλήθεια είναι μία: κακοδιοίκηση, σπατάλες, παράνομες αναθέσεις, παράνομος πλουτισμός των αρμοδίων εν γνώσει των πολιτικών αυτών που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια, γιατί η επανεκλογή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος εξαρτάτο από όλους τους εμπλεκόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η δε δικαιοσύνη δεν επενέβαινε παρά τις έγγραφες καταγγελίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εξής: το 1984 ή το 1985 ο τότε υπουργός Δημοσίων Εργων, αείμνηστος φίλος και συμμαθητής στο ΕΜΠ Βαγγέλης Κουλουμπής με κάλεσε στο γραφείο του ως εκπρόσωπο των εργοληπτών δημοσίων έργων (ήμουν της εργοληπτικής οργάνωσης των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων έργων – Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε., πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής και των τεσσάρων τότε εργοληπτικών οργανώσεων και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης εργοληπτών – F.I.E.C.) και με ενημέρωσε για μία έρευνα των επιθεωρητών δημοσίων έργων για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων στους 52 δήμους της Αθήνας. Ολοι οι δήμοι τεμάχιζαν τα έργα σε μικρότερη αξία των 2 εκατ. δρχ., που ήταν το όριο για απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, και τα ανέθεταν σε δικούς τους εργολάβους. Υπήρχαν έργα αξίας π.χ. 48 εκατ. που τεμαχίζονταν σε 25 έργα μικρότερα των 2 εκατ. και ανετίθεντο χωρίς διαγωνισμό σε φίλους όλων των συμβούλων του δήμου για να μην παραπονιέται κανείς. Εγώ τότε έστειλα μία επιστολή της Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. στις εφημερίδες με υπογραφή μου, ότι, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών δημοσίων έργων, οι δήμαρχοι κλέβουν τα χρήματα του Δημοσίου. Η τότε ένωσή τους (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) έστειλε επιστολή στην Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. και με απειλούσε ότι αν δεν ανακαλέσω θα με μηνύσουν για συκοφάντη.
Εγώ με νέα επιστολή της οργάνωσης τους ειδοποίησα ότι καταθέτω μήνυση για απάτες και των 52 δημάρχων και ελάτε να τα βρούμε στα δικαστήρια. Κατέθεσα τη μήνυση στην και περίμενα να κληθώ για να καταθέσω (οι αρμόδιοι της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. δεν έκαναν καμία ενέργεια). Μετά περίοδο περίπου 10-12 μηνών εκλήθην από την Εισαγγελία για κατάθεση. Στην κατάθεσή μου ανέφερα την έκθεση των επιθεωρητών δημοσίων έργων για τις απάτες των δημάρχων, την όποια μπορείτε να ζητήσετε από το υπουργείο, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω από την αργοπορία της κλήτευσης δεν θα γίνει τίποτα, γιατί η πολιτική δύναμή τους είναι ισχυρότερη του δημοσίου συμφέροντος και της δικαιοσύνης. Πράγματι έτσι και έγινε. Η μήνυση τέθηκε στο αρχείο. Αν τότε η δικαιοσύνη είχε κάνει το καθήκον της, πιθανόν η χώρα να μην έφθανε στα 3 μνημόνια.
Γιάννης Οικονόμου, πολιτικός μηχανικός
Αθανασίου Διάκου 17, Φιλοθέη


Πηγές ενημέρωσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ