17.2 C
Keratea
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Στα άκρα η σύγκρουση με τους απεργούς της ΔΕΗ. Κρίσιμη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ το μεσημέρι.

Πρόσφατα Άρθρα

Επιδίδονται τα φύλλα πορείας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Σκληρή στάση η ΓΕΝΟΠ, αποφασίζει σήμερα για την περαιτέρω στάση της. Εκτός λειτουργίας μια ακόμη μονάδα, δεν αναμένονται προβλήματα ηλεκτροδότησης. Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση -ΠΑΣΟΚ με αντιπολίτευση.
Το διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει εδώ και μέρες η κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μία και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ από την άλλη, από χθες, με την επιστράτευση των εργαζομένων της Επιχείρησης, έλαβε χαρακτηριστικά ακραίας αντιπαράθεσης.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την πρώτη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να εφαρμόσει το «δόγμα της πυγμής», εκτιμώντας ότι θα ήταν αδιανόητο η κυβέρνησή του να κοιτάζει αμέτοχη και απαθής την διαμορφωθείσα κατάσταση για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την οικονομία στις διάφορες μορφές της (τουρισμός, επιχειρήσεις κ.α.).
«Ο νόμος θα επιβληθεί», ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους στο Μαξίμου, την ίδια ώρα πάντως που η ΓΕΝΟΠ επιμένει –τουλάχιστον μέχρι τώρα- στη συνέχιση της απεργίας, παρά την σε βάρος της δικαστική απόφαση. Χθες το απόγευμα και ενώ το Εθνικό Τυπογραφείο ήταν κατ’ εξαίρεση ανοιχτό, ολοκληρώθηκε η έκδοση των φύλλων πορείας και ήδη έχει ξεκινήσει η επίδοσή τους στους απεργούς. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση των εργαζομένων.
«Θα ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης παράλειψη καθήκοντος να μην κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλάξει τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που ξεκαθάρισε ότι «έχει εξαντληθεί ο διάλογος, έχουν εξηγηθεί τα πάντα, δεν υπήρξε κανένα σκοτεινό σημείο και πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η απεργία της ΔΕΗ ήταν πολιτικά υποκινούμενη από τον και ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση ως όχημα για μικροκομματικά παιχνίδια της Κουμουνδούρου.
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», δήλωσε η εκπρόσωπος της Άννα Ασημακοπούλου σχετικά με την πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει πως «η απόφαση για πολιτική επιστράτευση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού».

Αποφασίζει τη στάση της η ΓΕΝΟΠ 

Το μέλλον και κυρίως τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, μετά την πολιτική επιστράτευση που αποφασίστηκε χθες, αναμένεται να συζητήσουν και κυρίως να αποφασίσουν σήμερα οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.
Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για να μελετήσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους μετά την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία.
Τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης φθάνουν σιγά σιγά στους παραλήπτες τους και -όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν επιδοθεί σε όλους τους υπαλλήλους στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Οι συνδικαλιστές που συνεδρίασαν χθες δεν έδωσαν «οδηγία» στους συναδέλφους τους να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας.

Πάντως χθες ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος επιχείρησε να δώσει στίγμα της σκλήρυνσης του απεργιακού αγώνα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά ότι θα σκίσει το φύλλο της επιστράτευσης.
Η διοίκηση της ΔΕΗ από την άλλη πλευρά αναμένει μετά την επίδοση των φύλλων πορείας οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μέχρι αύριο το πρωί να έχουν επανέλθει όλες οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία.
Την ίδια ώρα, η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός συστήματος και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ στο «στόχαστρο» των απεργών ενδεχομένως να μπουν τα κέντρα διανομής ενέργειας που αποτελούν την καρδιά του συστήματος ηλεκτροδότησης.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ μετά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Το Σωματείο εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι χθες η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμα θερμική μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 από τις 21 στερώντας από το δίκτυο συνολική ισχύ περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρική ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Οι συνδικαλιστές φέρονται έτοιμοι να θέσουν εκτός λειτουργίας και νέα μονάδα του ΑΗΣ Λαυρίου.

Πάντως, ο  δεν προβλέπει προς το παρόν περικοπές ρεύματος λόγω της χαμηλής ζήτησης, καθώς το Σαββατοκύριακο η κατανάλωση είναι μικρότερη ενώ ευνοείται και από τις καλές καιρικές συνθήκες και τον αέρα που μειώνουν τη θερμοκρασία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Εν τω μεταξύ, σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, που, όπως υποστηρίζει, φέρουν ακέραια την ευθύνη. «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται»,σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τόσο δια του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ όσο και μέσω των δύο κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων Ραχήλ Μακρή και Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ζητούσαν την άμεση απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου με τον τίτλο «Μικρή ΔΕΗ», τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται».
Την άποψη ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα με «αποφασίσομεν και διατάσσομεν» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη ‘μικρή ΔΕΗ’ συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».
Τέλος, η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει την άρνησή της «στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ελληνικής ενέργειας, απαιτώντας άμεση εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών μας πηγών».

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ