16.8 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Νέα Ψυττάλεια σχεδιάζουν στα Μεσόγεια

Πρόσφατα Άρθρα




ΡΙΝΟΚΕΡΟΙ στη Μαραθώνος;

Καμηλοπαρδάλεις στο Πικέρμι; 
Μοιάζει απίστευτο, αλλά σε μια αίθουσα του δημαρχείου Πικερμίου εκτίθενται σήμερα πολύτιμα τεκμήρια, τεράστια οστά των άγριων ζώων που ζούσαν εκατομμύρια -ναι, εκατομμύρια- χρόνια πριν στην περιοχή, την οποία οι επιστήμονες σ’ όλη την Ευρώπη χαρακτηρίζουν «Ακρόπολη της παλαιοντολογίας». 
Το 1 το την ανακήρυξε όχι μόνο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού και σήμερα βλασταίνουν εκεί περισσότερα από 150 είδη φυτών. Ε, λοιπόν, αυτήν ακριβώς την περιοχή, και συγκεκριμένα την τοποθεσία Πλατύ Χωράφι, διάλεξε η ΕΥΔΑΠ για να ορθώσει ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων 137 στρεμμάτων, όπου θα συγκεντρώνει τα λύματα όχι τριών ή τεσσάρων, αλλά 11 δήμων.

Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο: Το θηριώδες αυτό εργοστάσιο σχεδιάζεται να έχει δευτεροβάθμια, δηλαδή ξεπερασμένη τεχνολογικά, επεξεργασία λυμάτων, ανάμεσα σε οικισμούς όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι. Κι αν κάτι πάει λάθος στην κατασκευή ή τη λειτουργία του; Ποιος θα απολογηθεί για τη της περιοχής, αλλά και του Ευβοϊκού, όπου θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα; Και τι σημασία θα ,χουν τότε οι απολογίες;

Το ελληνικό κράτος δεν συνηθίζει να διαχειρίζεται τα απόβλητα λαμβάνοντας υπ’ όψιν περιβαλλοντικά, οικιστικά, πολιτιστικά κριτήρια. Συχνά δε, ούτε καν τη δημόσια υγεία. Το αντίθετο: σε πολλές περιπτώσεις, είναι σαν να διαλέγει να τα ξεφορτωθεί εκεί ακριβώς όπου διασώζονται μνημεία και ίχνη του πολιτισμού μας. Σαν να πρέπει να τα λερώσουμε κι αυτά, να τα εξαφανίσουμε, για να μη μας θυμίζουν από πού ήρθαμε, πριν χάσουμε τον προσανατολισμό μας.

Θυμηθείτε: Το εργοστάσιο της Ψυττάλειας χωροθετήθηκε δίπλα στην ιστορική Σαλαμίνα. Ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού εκεί όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια οικισμού προϊστορικών χρόνων. Της Κερατέας, μόλις 300 από τα όρια της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης όπου σώζεται και το γνωστό, πλέον, Οβριόκαστρο. Πριν το αγνοούσαμε. Το μάθαμε όταν απειλήθηκε. Αυτό κι αν λέει κάτι για τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας…

Εκεί ανακαλύφθηκε το 1893 και ο περίφημος «Κούρος της Κερατέας», που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τι κι αν θα μπορούσε μια σύγχρονη ανασκαφή να αναδείξει κι άλλα αριστουργήματα εκεί; Τι κι αν μια συστηματική έρευνα θα έφερνε στο φως παλαιοντολογικά ίχνη της πικερμικής πανίδας; Τι κι αν η αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ιστορίας με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ θα ταίριαζε θαυμάσια κάθε χρόνο με τον Μαραθώνιο, τονίζοντας και με αυτό τον τρόπο ότι δεν σημαίνει μόνο χρέος, αλλά και πίστωση πολιτισμού;

Οι καταγγελίες των ιστορικών και των επιστημόνων δεν αποτρέπουν την ΕΥΔΑΠ. Ούτε η κινητοποίηση χιλιάδων κατοίκων που εκπροσωπούνται από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, καθώς και από δεκάδες συλλόγους της Ραφήνας, της Αρτέμιδας, των Σπάτων και τη συντονιστική επιτροπή τους. Δεν την πτοεί ούτε και η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008, ούτε καν μια δεύτερη, πρόσφατη γνωμοδότηση εις βάρος των σχεδίων της. Σφυρίζει αδιάφορα στην αντιπρόταση για βιολογικό καθαρισμό με σύγχρονη τεχνολογία και τοπική εμβέλεια, που είναι τόσο απαραίτητος. Και, σε μια εποχή που η χώρα ολόκληρη κλυδωνίζεται, που όλοι παρακολουθούμε μουδιασμένοι την αξιοπρέπειά μας να τίθεται σε εφεδρεία, επιμένει πεισματικά να προετοιμάζει μια Ψυττάλεια στα Μεσόγεια και τον Ευβοϊκό. 
ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΑΠΕΡΓΗ ([email protected])  
enet.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ