ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Σχόλιο της κυρίας Ελένης Παναγοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

 (Ακολουθεί σχόλιο της κυρίας Ελένης Παναγοπούλου για το άρθρο http://roides.wordpress.com  το οποίο από δική μας παράλειψη δεν αναρτήθηκε χθες που μας εστάλη.)
Ovriokastro
  Κύριε Λασκαράτο από το Ληξούρι – αν και σύμφωνα με τη βιογραφία σας, αποβιώσατε το 1901
Διάβασα το σχόλιό σας και ομολογώ ότι έμεινα έκθαμβη από το βαρύγδουπο ύφος και τον τόσο κόπο που κάνατε για να «ανακαλύψετε» αν και κατά πόσο είχαν συμμετέχει οι αρβανίτες κάτοικοι της Κερατέας σε επαναστάσεις για το κοινό συμφέρον. 
Δεν θα φέρω ουδεμία αντίρρηση στα όσα αναφέρετε, γιατί απλά τα θεωρώ ανάξια λόγου. Άλλωστε σε κάθε κοινωνία, είτε μεγάλη, είτε μικρή» υπάρχουν πάντα ήρωες, προδότες, δειλοί, δοσίλογοι, αγωνιστές, καιροσκόποι κτλ. και δεν νομίζω ότι επί της παρούσης είναι σκόπιμο να κάνουμε διαγωνισμό για το πόσους αγωνιστές έβγαλε η Κερατέα, το Λαύριο ή το Ληξούρι και να κάνουμε το ΧΥΤΑ στην περιοχή με τους λιγότερους – έτσι για παραδειγματισμό. 
Θα αναφερθώ μόνο σε μία απορία που μού δημιούργησε το άρθρο σας. Αφού μπήκατε σε τόσο κόπο να βρείτε στοιχεία για τη μη συμμετοχή στο ΕΑΜ, την αυθαίρετη δόμηση, τα μοναστήρια κολαστήρια, τους διάφορους ιερείς και μοναχούς και τη βάση του NATO, πώς και δεν βρήκατε στοιχεία και για τους λόγους που δικαιώνουν τους κατοίκους της Κερατέας ως προς τις αντιρρήσεις τους στην κατασκευή ΧΥΤΑ; 
 
Αναφέρετε ότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν φημίζονται για τα αρχαιολογικά τους ενδιαφέροντα. Ίσως η αναζήτηση στο διαδίκτυο σάς έδωσε μόνο πληροφορίες για τη Μαριάμ, τους πολιτικούς που βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων ευελπιστώντας σε μερικές ψήφους και τις δράσεις των «αρβανιτών» στο παρελθόν. Ίσως εσείς να γνωρίζετε καλύτερα ποιες πόλεις δείχνουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ποιες είναι αρχαιολογικά «αμόρφωτες». Εγώ πάλι όχι. Ίσως να υπάρχει και κάποιο ελάχιστο ποσοστό «ενδιαφερομένων» μεταξύ του πληθυσμού που δίνει το δικαίωμα στην πόλη τους να εκφράζει ή όχι τις θέσεις της. Δυστυχώς η συγκεκριμένη διάταξη μού διαφεύγει και εδώ με πιάσατε «αδιάβαστη». Αλήθεια, υπάρχει μετρητής «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος»; 
Όμως φίλε Ανδρέα, αν και πιθανότατα δεν είναι αυτό το πραγματικό σας όνομα, είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε ελάχιστα ή ακόμα και τίποτα για το πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Κερατέας και η όποια κατά τη γνώμη σας «αρχαιολογική αδιαφορία» δεν σημαίνει ούτε ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται κατά κανόνα για το χαμένο τους πολιτισμό, ούτε και ότι αφού δεν ενδιαφέρονται, ας τον σκεπάσουμε κάτω από τόνους σκουπιδιών.
Οι κάτοικοι της Κερατέας δεν μάχονται μόνο για να μην υποβαθμιστεί η περιοχή τους, πράγμα που είναι βέβαιο με τα ελληνικά δεδομένα.
Μάχονται γιατί κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται στους Έλληνες σαν να είναι σκουπίδια.
Μάχονται για τον πολιτισμό μας. Μάχονται για το μοναδικό στοιχείο που έκανε και κάνει τους Έλληνες γνωστούς και αξιοσέβαστους σε παγκόσμιο επίπεδο – καθώς δεν έχουμε δυστυχώς να επιδείξουμε τίποτα άλλο, παρά τον αρχαίο πολιτισμό μας και τα σύγχρονα χάλια μας.
Έτσι για την ιστορία, αναφέρω τους λόγους αποκλεισμού της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή:
α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους” (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)
http://www.youtube.com/watch?v=ABh8eOkzu-c
β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)
γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων
δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)
ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία
στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε και διέταξε “άρση της αναδάσωσης” τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν…. (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)
ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης ” μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος”)
http://www.youtube.com/watch?v=CUavUKeBfzo&feature=player_embedded
Επίσης το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ περιλαμβάνει το ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ στον ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μια σύντομη αναζήτηση στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αρκεί για να δείτε ότι ολόκληρη η Λαυρεωτική αναφέρεται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η περιοχή περιγράφεται ως Ζώνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρίου ακόμα και στα δημόσια, ανοικτά δεδομένα (geodata.gov.gr
Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή, είναι το κέρδος ορισμένων. Απλά παραθέτω ένα μικρό τμήμα άρθρου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
«Υπάρχουν βέβαια και οι τσαντισμένοι. Οι αντιδραστικοί. Τελευταία πολλοί μαζεύτηκαν στην Κερατέα. Αρκετοί συγκρούονται με τα ΜΑΤ γιατί δεν θέλουν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους. Ορισμένοι γιατί ξέρουν ότι πουθενά σε όλη την Ευρώπη δεν κατασκευάζονται τέτοιες χωματερές (επισήμως ΧΥΤΑ). Άλλοι γιατί γνωρίζουν πως το μότο «κάπου δεν πρέπει να τα πάνε;» προκαλεί θυμηδία ανάμεσα στους σοβαρούς επιστήμονες. Όλοι όμως οι κάτοικοι της «Σκουπιδοχώρας» οφείλουν να αναρωτηθούν πού στο καλό πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν υποχρεωτικά -μέσω της ΔΕΗ- ως δημοτικά τέλη. Ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μέσω της τεχνολογίας της βιοξήρανσης, ώστε τουλάχιστον στην Αττική να καταλήξουν μόνο σ’ έναν, τον διάσημο Εθνικό Εργολάβο που κανείς ποτέ δεν λέει τ’ όνομά του (όμιλος Μπόμπολα). Ο τζίρος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής θα αγγίξει τα 5,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.»
Όσο για το καθεστώς χούντας που βιώνουμε; Αν είχαμε χούντα θα ήταν καλύτερα, γιατί τουλάχιστον τότε θα είχαμε συμφιλιωθεί με την ιδέα και δεν θα βγαίναμε στους δρόμους για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας πιστεύοντας ότι ζούμε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Τη Δευτέρα 13/12/2010 κερδήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Το δίκιο των κατοίκων επιβεβαιώθηκε και δεύτερη φορά στις 16/12/2010 με απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για την παύση των εργασιών και απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής. Κι όμως ο εισαγγελέας αφού δέχθηκε την απόφαση, παρέπεμψε το θέμα στις δυνάμεις της αστυνομίας και στον εθνικό μας εργολάβο (Κο. Μπόμπολα). Είναι προφανές πως η δικαστική εξουσία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και περιμένει πολιτικές εντολές (έτσι ανέφερε ο Διοικητής των ΜΑΤ), αντί να εφαρμόσει το νόμο. Το δίκαιο τον κατοίκων επιβεβαιώθηκε και από νέα απόφαση στις 29/12/2010. Ωστόσο τα ΜΑΤ εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ…
• Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν 2 προσφυγές στο ΣτΕ, και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η έναρξη των εργασιών πριν την έκδοση σχετικών αποφάσεων (για τους απλούς πολίτες τουλάχιστον, αυτό ισχύει). Αυτό είναι κατάλυση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος…
• Επίσης δεν έχει περαιωθεί, και είναι παράνομη η έναρξη διαδικασίας απαλλοτριώσεων στο χώρο αυτό γι’ αυτό και έχει προσβληθεί στο Σ.τ.Ε., συνεπώς σύμφωνα με την νομολογία για τα ιδιωτικά ή δημόσια έργα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει καμία ενέργεια που αφορά αυτό το έργο.
• Την 25/1/2008 υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου για την χωροθέτηση ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας.
• Την 16/7/08 ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι σχηματίστηκε ιδιαίτερη δικογραφία με θέμα ” ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ” και διετάχθη προκαταρκτική έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη.
Για να μη σας βάλω στον κόπο να προσπαθήσετε να σκιαγραφήσετε το προφίλ μου, σας ενημερώνω για τα ακόλουθα: δυστυχώς δεν είμαι ούτε Κερατιώτισσα, ούτε αρβανίτικης ή τουρκικής καταγωγής, δεν υποστηρίζω κανένα πολιτικό κόμμα, δεν είμαι ρατσίστρια, δεν έχω ζητήσει ποτέ ρουσφέτι, δεν διστάζω να λέω ποτέ την άποψή μου, είμαι υπερήφανη για το ένδοξο παρελθόν την πατρίδας μου, ντρέπομαι για τη σημερινή της κατάντια και φοβάμαι και ελπίζω για το μέλλον της.
Αυτά προς το παρόν,
Θα υπέγραφα ως Πηνελόπη Δέλτα, αλλά καθώς δεν μου αρέσει ούτε να κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία μου, ούτε να καταχρώμαι τέτοια σπουδαία ονόματα, θα χρησιμοποιήσω το απλό, πραγματικό και ταπεινό μου όνομα. 
Ελένη Παναγοπούλου

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Χίος:-Οι-πρώτες-εικόνες-μετά-τη-σύγκρουση-των-δύο-φορτηγών-πλοίων-–-Αρνήθηκε-βοήθεια-από-την-Ελλάδα-ο-πλοίαρχος-του-πλοίου-ΑΝΤ

Χίος: Οι πρώτες εικόνες μετά τη σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων – Αρνήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα ο πλοίαρχος του πλοίου ΑΝΤ

Το πλοίο με δέκα Τούρκους μέλη πληρώματος συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια

Έκλεισε-το-γήπεδο-της-Κερατέας-για-ολική-ανακατασκευή-του-αγωνιστικού-χώρου!

Έκλεισε το γήπεδο της Κερατέας για ολική ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου!

Για να διασφαλίσουμε υψηλά πρότυπα ποιότητας, χρησιμοποιούμε cookies για λειτουργικούς, στατιστικούς λόγους και λόγους άνεσης καθώς και για την εμφάνιση εξατομικευμένου περιεχομένου. Κάνοντας κλικ στο

Χριστίνα-Χριστοφάκη:-Η-τελευταία-σύντροφος-Πάγκαλου-–-Τι-είπε-πει-στον-Κλίντον-για-τη-διαφορά-ηλικίας

Χριστίνα Χριστοφάκη: Η τελευταία σύντροφος Πάγκαλου – Τι είπε πει στον Κλίντον για τη διαφορά ηλικίας

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εκτός από την σημαντική πολιτική του διαδρομή, «έγραψε χιλιόμετρα» και στο ωραίο φύλο. Μπορεί να μην ποτέ ιδιαίτερα ωραίος, ήταν όμως ευφυής

Scroll to Top