13.8 C
Keratea
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Όχι στο σφράγισμα των παιδικών χαρών αποφάσισε ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Κερατέας

Πρόσφατα Άρθρα

IMG 4648
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παιδική χαρά της οδού Κ.Πρίφτη

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη η έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου Κερατέας με μοναδικό θέμα την σφράγιση των παιδικών χαρών του δήμου Λαυρεωτικής.

Μετά από σχετική συζήτηση μεταξύ των συμβούλων αλλά και αρκετών πολιτών η άποψη που επικράτησε ήταν να μην σφραγιστούν οι αλλά να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την βελτίωσή τους και την ασφαλή χρήση τους από τα της πόλης. Οι αποτελούν, ένα από τα ελάχιστα μέρη που τα παιδιά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ενόψει και της διακοπής λειτουργίας των σχολείων, μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ελεύθερο χρόνο τους. Σφραγίζοντας τις παιδικές χαρές ασφαλώς δεν σφραγίζουμε και τα παιδιά στο σπίτι τους τα οποία μην βρίσκοντας ελεύθερους χώρους θα οδηγηθούν να παίζουν στους δρόμους με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Η απόφαση του Συμβουλίου ήταν ομόφωνα η εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις όλων των παρατάξεων αλλά και των κατοίκων της πόλης οι οποίοι ήταν παρόντες στο συμβούλιο κρίνουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια πιο αναλυτική μελέτη της τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία συγκεκριμένα να πει ποιες είναι εντελώς ακατάλληλες και θα πρέπει να σφραγιστούν και ποιες παιδικές χαρές χρειάζονται βελτιώσεις ή αφαιρέσεις κάποιων οργάνων ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια. Να ληφθεί υπόψη η διάθεση κατοίκων και συλλόγων της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν με δικά τους έξοδα να αναλάβουν την βελτίωση των παιδικών χαρών.

Παρόντες στο Τοπικό Συμβούλιο Κερατέας ήταν:

Από την συμπολίτευση οι:
κ. Χολέβα, κ. Ιατρού, κ. Γάκη, κ.Κωνσταντοπούλου

και από την αντιπολίτευση οι
κ. Κ.Αθανασίου, κ.Τζήμας, κ. Μολφέτας, κ. Θηβαίου.

Εικόνες εγκατάλειψης


Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζουν σήμερα ορισμένες της Κερατέας καθιστώντας τις επικίνδυνες προς χρήση. Ο επισκέπτης αντικρίζει με απορία και θλίψη παιχνίδια και κούνιες ξεχαρβαλωμένες, σκουπίδια κάθε λογής και χορτάρια που φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το μισό μέτρο. Παιδικές χαρές που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εν δυνάμει παγίδες για ατυχήματα και τραυματισμούς.

Την περίοδο αυτή που καλοκαιριάζει χώροι όπως οι θα έπρεπε να είναι έτοιμες για να προσφέρουν ώρες ξεκούρασης, χαλάρωσης, απόλαυσης, ψυχαγωγίας, συνεύρεσης και παιχνιδιού για τα παιδιά. 
Οι ανήκουν στην κατηγορία των σχεδιασμών, όπου η πολιτική συναντάει την καθημερινότητα των πολιτών, μεταφέροντας προθέσεις και αντιλήψεις. Έτσι, μια παιδική χαρά αφρόντιστη, εγκαταλελειμμένη, επικίνδυνη, κάτι σημαίνει για τη σχέση πόλης – πολιτείας – κατοίκων. Όπως και μια παιδική χαρά ευφάνταστη, σύγχρονη, εξοπλισμένη με τον πιο ενδεδειγμένο και μελετημένο παιδαγωγικά τρόπο, δηλώνει επίσης πολλά για τον (αλληλο)σεβασμό του δημόσιου χώρου, τον έλεγχο των κοινωνικών ανισοτήτων, την έγνοια της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους κατοίκους.

Μπορεί όντως το κόστος για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών, στα πρότυπα που ορίζει η νομοθεσία να είναι πολύ υψηλό, όμως είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαν να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις και συντηρήσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, να απομακρυνθούν επικίνδυνα αντικείμενα, να επισκευαστούν κούνιες κι άλλα παιχνίδια και να καθαριστούν οι χώροι αυτοί από τα χορτάρια. Ιδιαίτερα σε που έχουν κατασκευαστεί πιο πρόσφατα, διαθέτουν λιγότερα προβλήματα στην υποδομή τους και φέρουν πιστοποιημένα όργανα.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αρκούν λίγες εικόνες για να πιστοποιηθεί η κατάσταση που επικρατεί

IMG 4644IMG 5425

Αριστερά παιδική χαρά στην Κερατέα σήμερα, δεξιά η ίδια παιδική χαρά το 2010

IMG 4645IMG 5407

Αριστερά παιδική χαρά στην Κερατέα σήμερα, δεξιά η ίδια παιδική χαρά το 2010

IMG 4668
Παιδική Χαρά 4ου Νηπιαγωγείου Κερατέας – 2015

Καμιά παιδική χαρά δεν πληροί τις προυποθέσεις καταλληλότητας
Να σημειωθεί πως κατόπιν επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Λαυρεωτικής, διαπιστώθηκε ότι καμιά από τις 30 του δήμου δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας λειτουργίας.

1%25CE%25BF%2B%25CE%25B8%25CE%25AD%25CE%25BC%25CE%25B1%2B%25CE%25AD%25CE%25B3%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25BF%2B%25CF%2580%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2584.8519 page 003


Λειτουργία των παιδικών χαρών

Στις 18 Μαΐου 2009 εκδόθηκε η 28492 Υπουργική Απόφαση (κατ’ εντολήν της Ε.Ε.), η οποία έδινε προθεσμία στους δήμους μέχρι 31-12-2012, για να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες κι ενέργειες, ώστε οι Παιδικές Χαρές να πάρουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, διαφορετικά όπως αναφέρει η απόφαση «…η δημοτική ή κοινοτική αρχή υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διακοπή λειτουργίας της παιδικής χαράς, θέτοντας συγχρόνως κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση.» (Άρθρο 10-ΥΑ 28492/2009).

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αρ. Πρωτ. 15693/18-4-2013 δόθηκε παράταση στους δήμους έως το τέλος του 2014, προκειμένου να εφαρμόσουν στις παιδικές χαρές που βρίσκονται εντός των ορίων τους τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται από το άρθρο 12 της 28492/11-5-2009 (ΦΕΚ Β΄ 931).

Στο τέλος του 2014 μόνο 300 από τις 18. παιδικές χαρές της χώρας είχαν πάρει το πράσινο φως πιστοποίησης από το ΕΒΕΤΑΜ. Οι υπόλοιπες είτε οφείλουν να έχουν σφραγιστεί είτε το παιχνίδι γίνεται με ευθύνη των γονέων όπως συνήθως ενημερώνουν οι αναρτημένες πινακίδες στις εισόδους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, εγκυμονώντας κινδύνους για τα μικρά παιδιά.

Επιμέλεια κειμένου: Μυλωνάς Α. – Αθανασίου Π.
Φωτογραφίες: Αθανασίου Π.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ