ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Διαχείριση Απορριμμάτων : Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter


Χρυσοφόρες επενδύσεις προσδοκούν επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιμένει ο ΕΣΔΚΝΑ για τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά χθες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) όπου επρόκειτο να συζητηθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες.
Και χθες, λοιπόν, δεν επετεύχθη η απαρτία που απαιτείται, ώστε να συνεδριάσει το ΔΣ, ωστόσο την επόμενη, τρίτη φορά, η συνεδρίαση μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε απόφαση, άσχετα από τον αριθμό μελών που θα προσέλθουν. Χθες, πάντως, ακριβώς 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, έσπευσε να ανέβει στο βήμα και να ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, λόγω μη απαρτίας. 
 
Ο ίδιος, παρουσία εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, δεσμεύτηκε ότι η νέα συνεδρίαση – Τετάρτη ή Πέμπτη – θα γίνει με την απαρτία που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα πιθανά ερωτηματικά που προκαλεί η νέα αναβολή, το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
Στην κατεύθυνση αυτή, η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, που επικύρωσε η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ, προβλέπει την ανάθεση για 25 χρόνια σε μεγαλοεργολάβο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας τεσσάρων εργοστασίων, κάτι που επιφυλάσσει επίσης αυξημένα χαράτσια στο λαό και απολύσεις στους εργαζόμενους. 
 
Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Στ. Μπενετάτος, σε γραπτή παρέμβασή του προς τη Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ με την οποία ενημερώνει για τις θέσεις των συμβούλων του ΚΚΕ στο ΔΣ, «απειλείται άμεσα το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σήμερα στον ΕΣΔΚΝΑ, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του “Καλλικράτη” για τη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς επιπλέον της υφιστάμενης ιδιωτικοποίησης (κύρια ΕΜΑΚ και Αποτεφρωτήρας), ιδιωτικοποιείται τώρα, και μάλιστα ολοκληρωτικά, και η διαχείριση του υπολοίπου 65% των παραγόμενων απορριμμάτων της Αττικής». 
 
Η δε λειτουργία των εγκαταστάσεων που προβλέπονται – σημειώνεται στην παρέμβαση – «παραδίνεται για 25 χρόνια στο μονοπωλιακό όμιλο που θα τις κατασκευάσει, έναντι συνολικού τιμήματος (χωρίς ΦΠΑ) 3,5 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Το τεράστιο αυτό κόστος θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, με βάση το νόμο 3854/10. Θα στραγγίξει έτσι ακόμα παραπέρα το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας». Αναφορικά δε με τις τεχνολογίες που μεθοδεύεται να επιλεγούν, στην παρέμβαση σημειώνεται ότι είναι, στην πλειοψηφία τους, αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ θυμήθηκε ότι επείγει η λήψη μιας απόφασης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα, ούτε καν μια συζήτηση, για την τύχη των απορριμμάτων στην Αττική. Μήπως επειδή ο ΕΣΔΚΝΑ με το νέο έτος διαλύεται, υπάρχει η βιάση να παραδώσει στρωμένο έδαφος στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Την ίδια ώρα προφανής είναι η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του ΔΣ, καθώς αυτός – σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ – εξαντλείται στη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Σωματείου που αποτελείται από δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού και εμφανίζονται τώρα να κόπτονται για το χαρακτήρα της λειτουργίας του ΕΣΔΚΝΑ ότι «χρόνια βάζουν πλάτη να περάσουν αγόγγυστα στα χέρια ιδιωτών ο αποτεφρωτήρας, το βιοαέριο, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, κλπ». Στην ίδια λογική – σημειώνεται στην ανακοίνωση – βρίσκεται και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία από τη μία δέχεται τον «Καλλικράτη» ως θετική εξέλιξη και από την άλλη «αντιστέκεται» τάχα στα αποτελέσματά του.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και το Μπλόκο του Λαυρίου καταγγέλλουν τον ΕΣΔΚΝΑ και την απόφασή του να παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
πηγή : Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”, 28/12/2010

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

flexopack:-Οι-επενδύσεις-στο-Κορωπί

Flexopack: Οι επενδύσεις στο Κορωπί

Βλέψεις για επέκταση του αποτυπώματός της στην παγκόσμια αγορά εύκαμπτης συσκευασίας -η αξία της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 250 δισ. δολ. και εκτιμάται ότι θα

Scroll to Top