ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Θεμιστοκλής ο Φρεάρριος Βρήκε τη θέση του στη γενέτειρά του, Κερατέα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Γράφει η Άννα Μπουζιάνη   
Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 20:18
Οπως είχαμε κατ’ επανάληψη προαναγγείλει, πραγματοποιήθηκε το περασμένο ΣαββατοΚύριακο (13-14 Μαρτίου), το Συμπόσιο για τον Θεμιστοκλή τον Φρεάρριο, που οργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κερατέας.
Ο Δήμος Κερατέας και η ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής θεωρείται σύμφωνα με αρχαιολόγους ερευνητές, ο τόπος καταγωγής του Θεμιστοκλή (525-460π.Χ.), αφού η γενέτειρά του, ο αρχαίος Δήμος Φρεαρρίων τοποθετείται στο Αρί ή κατά άλλους στο Μαρκάτι, την ενδοχώρα δηλαδή του Δήμου Κερατέας.
keratea-symposio_1Ήταν ένα πληθωρικό και πλούσιο συμπόσιο με 10 ομιλητές επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό. Όλοι οι ομιλητές – ανάλογα με την ειδικότητά τους – και από την σκοπιά τους χωρίς να υπάρχουν επαναλήψεις, σκιαγράφησαν την προσωπικότητα, τον βίο και την ιστορία ενός μεγίστου πολιτικού άνδρα, πρωτεργάτη την Ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας· του Θεμιστοκλή.
Ο Δήμος και το Πολιτιστικό Κέντρο σαν επιστέγασμα του Συμποσίου, την Κυριακή το πρωί σε μία λιτή τελετή οργάνωσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεμιστοκλή (έργο των γλυπτών Θύμιου Πανουργιά, Μάρως Μπαρτζίλη και εκτέλεση σε μάρμαρο του Νίκου Γεωργίου) στην Κεντρική πλατεία της πόλης.
Το Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου, με το Συμπόσιο για τον Θεμιστοκλή έβαλε για άλλη μια φορά την σφραγίδα του κι έκανε την διαφορά, κάτι που οφείλεται κυρίως στην συλλογικότητα και τους εθελοντές (20 κάτοικοι Κερατέας συμμετείχαν ανιδιοτελώς στην οργάνωση του Συμποσίου κι αποτέλεσαν την Οργανωτική Επιτροπή).
Το Συμπόσιο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από το Νομάρχη Λεωνίδα Κουρή,  το Δήμαρχο Σταύρο Ιατρού,keratea-symposio-2 ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα και τους στόχους του συμποσίου, στις ανασκαφές του Πολυτεχνείου στο Αρί, όπου τοποθετείται ο αρχαίος Δήμος Φρεαρρίων με την συμπαράσταση του Δήμου, και στην προσωπικότητα του Θεμιστοκλή, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την διορατικότητα και πολιτική ευστροφία του.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής μίλησε επιγραμματικά για την ιστορία του Θεμιστοκλή ο καθηγητής Πανεπιστημίου από την Κερατέα Αθανάσιος Αντωνίου.
Ο πρώτος ομιλητής π. Μιχαήλ Σταθάκης αρχαιολόγος στην ομιλία του «Ο αρχαίος Αττικής Δήμος Φρεαρρίων, η πατρίδα του Θεμιστοκλή, Αρχαιολογική ξενάγηση και σύγχρονοι προβληματισμοί’’, ανέδειξε την σχέση του αρχαίου Δήμου Φρεαρρίων με τον σύγχρονο Δήμο Κερατέας. Έγινε παρουσίαση όλων των μέχρι τώρα διατυπωθεισών θεωριών για την ακριβή τοποθεσία του αρχαίου Δήμου Φρεαρρίων.
Ο Παναγιώτης Τσέλεκας νομισματολόγος –αρχαιολόγος μίλησε με θέμα ‘‘Η πολιτική και η προσωπικότητα του Θεμιστοκλή Νεοκλέους. Η νομισματική μαρτυρία’’, αναφέρθηκε κυρίως στην αργυρή νομισματοκοπία της Αθήνας στα τέλη της αρχαϊκής εποχής.
Ο Θόδωρος Ζησιμόπουλος συνταξιούχος υποστράτηγος μίλησε για τη ‘‘Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η συμβολή του Θεμιστοκλή’’, τονίζοντας ότι η ναυμαχία αυτή  αποτέλεσε δικαίωση για τον Θεμιστοκλή.
Ο Γιώργος Αναργ. Πούλιος δικηγόρος, δημοσιογράφος με θέμα ‘‘Ο Θεμιστοκλής και ο νόμος του Θεμιστοκλή περί θαλάσσιου εξοπλισμού’’, επισημαίνοντας ότι με τον νόμο αυτό η Αθήνα έγινε ναυτική υπερδύναμη κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον «Χρυσούν Αιώνα» του Περικλέους.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο Αθανάσιος Γραμμένος, διεθνολόγος,  μίλησε με θέμα “Οι διεθνείς και οι διαχρονικές συνέπειες των περσικών πολέμων“, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Κλασική Ελλάδα που γεννιέται με την οριστική αποχώρηση των Περσών, συμβολίζει το ορόσημο στη δημιουργία του Δυτικού Κόσμου που αναγνωρίζουμε σήμερα.
Την Κυριακή το απόγευμα το συμπόσιο ξεκίνησε με τον Άγγελο Ματθαίου, επιγραφικό, γραμματέα της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας με την ανακοίνωση “Θεμιστοκλής Νεοκλέους Φρεάρριος. Επιγραφικές μαρτυρίες“, που αναφέρονταν κυρίως στη λίθινη στήλη με το χαραγμένο ψήφισμα του Θεμιστοκλέους που βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στην Τροιζήνα και τα πάμπολλα όστρακα με το όνομά του προερχόμενα από την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό. Στη συνέχεια ο φιλόλογος Γιώργος Ράπτης παρουσίασε το θέμα ‘‘Ο Θεμιστοκλής στους Παράλληλους Βίους του Πλουτάρχου’’.
Η τρίτη ανακοίνωση της Κυριακής ήταν του Κώστα Δημουλά, σχολικού συμβούλου φιλολόγων, ψυχολόγων και ήταν η ‘‘Βιοψυχογραφία του Θεμιστοκή’’. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιδιοσυγκρασία και στον χαρακτήρα του Θεμιστοκλή.
Ο Νίκος Κυριαζής συγγραφέας, οικονομολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε το θέμα ‘‘Ο ναυτικός νόμος του Θεμιστοκλή. Οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της άμεσης δημοκρατίας’’, αναλύοντας τα μέσα που χρησιμοποίησε ο Θεμιστοκλής για να πείσει τον Αθηναϊκό Δήμο να επιλέξει τον ναυτικό νόμο, δηλ. την επιλογή ανάμεσα σε κατανάλωση ή ένα δημόσιο αγαθό, την άμυνα.
Τέλος, ο φιλόλογος από την Κερατέα Χρίστος Ρώμας έκλεισε το συμπόσιο με θέμα: ‘‘Η προσωπικότητα του Θεμιστοκλή κατά τον Ηρόδοτο’’, τονίζοντας τις αρετές του δηλ. την διορατικότητα, την τόλμη, την ρητορική του ικανότητα, την απαράμιλλη στρατηγική του τέχνη αλλά και τα μειονεκτήματα του, δηλ. την πανουργία, την φιλοχρηματία, την άμετρη φιλοδοξία του.
Στο τέλος του Συμποσίου, ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, συνόψισε τα συμπεράσματα του Συμποσίου.
Παράλληλα με το Συμπόσιο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν έκθεση βιβλίου για τον Θεμιστοκλή, καθώς και μικρή έκθεση μαθητικών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής για την ναυμαχία της Σαλαμίνας και του Θεμιστοκλή, αφού υπάρχει πρόθεση το Γυμνάσιο Κερατέας να πάρει το όνομά του.
Στον σύντομο και πολύ περιεκτικό λόγο του στα αποκαλυπτήρια της προτομής ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού τόνισε, ότι το όφειλε η Κερατέα αυτό στον Θεμιστοκλή, γιατί εδώ είναι η γενέτειρά του· ο αρχαίος Δήμος Φρεαρρίων.
Ο τόπος αυτός που τόσα έχει προσφέρει στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, αξίζει τον σεβασμό όλων – κατέληξε – και ο Δήμος Κερατέας θα τον προασπίσει με κάθε τρόπο από τα σκουπίδια που τον απειλούν.
Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν τα πρακτικά του Συμποσίου, τα οποία θα κυκλοφορήσουν, όπως αναφέρθηκε.
Ο Θεμιστοκλής γεννήθηκε μεταξύ 527 και 524 π.Χ., γιος του Νεοκλέους από το Δήμο Φρεαρρίων, στην καρδιά της Κερατέας. Οι πληροφορίες λένε ότι η μητέρα του καταγόταν από τη Θράκη ή από την Αλικαρνασσό. Δεν φοίτησε στα εκπαιδευτήρια των γνήσιων Αθηναίων, αλλά στις Κυνόσαργες, όπου ήταν γυμνάσιο για παιδιά που δεν είχαν και τους δύο γονείς Αθηναίους. Σε ηλικία 30 ετών έγινε άρχων και στα 33 του εκλέχτηκε στρατηγός.
Εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή με τους δημοκρατικούς και το 493π.Χ εξελέγη άρχων. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ολοκλήρωση της πολεμικής και ιδίως ναυτικής προετοιμασίας των Αθηναίων.
Ορόσημο η συνάντηση εκπροσώπων όλων των ελληνικών πόλεων στον Ισθμό, όπου αποφάσισαν κοινή άμυνα εναντίον των Περσών.  Η νίκη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θεωρείται δική του επιτυχία.
Ο Θεμιστοκλής το 471π.Χ. εξοστρακίστηκε και εγκαταστάθηκε στο Αργος, όπου και από εκεί έφυγε κυνηγημένος στην Κέρκυρα, διωκόμενος από Σπαρτιάτες και Αθηναίους. Μετέπειτα πήγε στην Ιωνία και αργότερα στη Μαγνησία.
Παρά ταύτα τιμήθηκε με μεγάλες τιμές από όλους τους Ελληνες και έζησε ως κυβερνήτης της Μαγησίας έως το 460π.Χ., που επαναστάτησε η Αίγυπτος και οι Αθηναίοι έσπευσαν σε βοήθεια.
Ευφυής, δραστήριος, δημοκράτης, αληθινός, διορατικός με σπουδαία πνευματικά χαρίσματα.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Γιαουρτόπαστα-με-καρύδα-–-Η-Καθημερινή

Γιαουρτόπαστα με καρύδα – Η Καθημερινή

< article id=”post-562451452″ data-next=”562451458″ data-title=”Τράπεζα Θεμάτων: Ποιοι είναι οι φιλορώσοι χάκερ που μπήκαν στο ραντάρ των Αρχών” data-url=”trapeza-thematon-poioi-einai-oi-filorosoi-chaker-poy-mpikan-sto-rantar-ton-archon” data-permalink=”https://www.kathimerini.gr/world/562451458/trapeza-thematon-poioi-einai-oi-filorosoi-chaker-poy-mpikan-sto-rantar-ton-archon/”> Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου Δεν είναι κέικ,

Πρόσκληση-Συνεδρίασης-Οικονομικής-Επιτροπής-–-Τρίτη-0606.2023

Πρόσκληση Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής – Τρίτη 06.06.2023

Ο Καιρος Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ

Κορωπί:-Στην-τελική-ευθεία-η-ανέγερση-του-5ου-Δημοτικού-Σχολείου-με-χρηματοδότηση-515.000-ευρώ-από-την-Περιφέρεια-Αττικής

Κορωπί: Στην τελική ευθεία η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου με χρηματοδότηση 515.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία μελέτης και κατασκευής ακόμη ενός σχολείου για τους μαθητές της Αττικής με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για

Scroll to Top