12.4 C
Keratea
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μπατίρηδες σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Γης

Αξίζει να διαβάσετε

«Πολιτικές» στραγγίζουν τη χώρα από τον εθνικό της πλούτο
Με αφορμή ένα μήνυμά σχετικά με τα πετρέλαια της Ζακύνθου, (τα οποία είχαν εξορυχθεί όπως αναφέρεται το 1941 από το Γ΄Ραϊχ, αποφράχθηκαν το 1946 από Άγγλους, επανεξορύχθηκαν το 1968 από τον Σωτήριο Σοφιανόπουλο (ΧΡΩΠΕΙ) και επαναποφράχθηκαν τελικά το 1975 από τον τότε Υπ. Βιομηχανίας και Ενέργειας Μιλτιάδη Έβερτ**), θα ήθελα να σταθώ στο εξής πολύ σημαντικό σημείο:
το ξεπούλημα κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας σε ξένα συμφέροντα.
Οι πολιτικές που ακολουθούν οι… «δημοκρατικές» κυβερνήσεις μας, τις τελευταίες δεκαετίες ένα και μόνο στόχο φαίνεται να έχουν: το ξεπούλημα.
Από τη μία ξεπουλάνε κάθε επιχείρηση δημόσιου συμφέροντος, αφού πρώτα έχουν φροντίσει σταδιακά και μεθοδευμένα σε βάθος χρόνου -ώστε να μην είναι εμφανής η «στρατηγική»- να τη «διαλύσουν» σε σημείο που να υπολειτουργεί και να είναι «ασύμφορη» για το κράτος (π.χ. λιμάνια, ΟΤΕ κτλ.) και από την άλλη ξεπουλάνε τον πλούτο του υπεδάφους, χωρίς καν να «δοκιμάσουμε» με τις δικές μας δυνάμεις να τον εξορύξουμε, για να ωφεληθούν οι πολίτες της χώρας…
Εδώ και αρκετά χρόνια πότε έμμεσα και πότε άμεσα γίνονται αναφορές σε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, αλλά και άλλων πολύ σημαντικών μεταλλευμάτων και ορυκτών στη χώρα μας. Μια ματιά σε σχετικά άρθρα της τελευταίας 5ετίας, δηλώνει ξεκάθαρα πως και σημαντικότατος είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας και ξεπουλιέται σε κάθε μορφής ξένα συμφέροντα… ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύεται σκόπιμα η ευημερία του ελληνικού λαού σε βάθος χρόνου…
Παρακολουθήστε παρακάτω μία μικρή σχετικά αναδρομή μέσα από δημοσιεύματα που έχω επιλέξει και κάποιες παρατηρήσεις μου επί του θέματος:
Η μεταλλευτική στην Ελλάδα
Η μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα τα μεταλλεία (ορυχεία) και τα λατομεία είχαν πάντα σημαντική θέση στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Η αρχαία Αθήνα χρησιμοποίησε τον άργυρο από τα μεταλλεία του Λαυρίου και τα μάρμαρα της Πεντέλης για να χτίσει τον Παρθενώνα. Παρομοίως και ο Μέγας Αλέξανδρος στηρίχθηκε στον χρυσό του Παγγαίου για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του κατά των Περσών.

Μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία σιδήρου της Σερίφου στα τέλη του 19ου αι.
Στα νεότερα χρόνια, τα μεταλλεία του Λαυρίου αποτέλεσαν τον πρώτο βιομηχανικό χώρο της Ελλάδας. Η σμύριδα στην Νάξο, τα σιδηρομεταλλεύματα στην Σέριφο και στην Θάσο, τα αργυρομεταλλεύματα και η βαρυτίνη στην Μύκονο, ο λευκόλιθος στο Μαντούδι, και ο χρωμίτης και ο αμίαντος στην Κοζάνη αποτέλεσαν σημαντική πηγή εισοδημάτων για την χώρα για πολλές δεκαετίες, αλλά και αφορμή σημαντικών κοινωνικών αλλαγών.
Το 1946 ιδρύθηκε η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1989 λειτούργησε και το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σήμερα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους σημαντικούς ευρωπαίους παραγωγούς βωξίτη, σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων, μικτών θειούχων μεταλλευμάτων, λευκόλιθου, μπεντονίτη, ελαφρόπετρας (θηραϊκή γη), μαρμάρων και άλλων μεταλλικών και μη μεταλλικών (βιομηχανικών) ορυκτών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 56% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται από την καύση λιγνίτη, ο οποίος εξορύσσεται σε λιγνιτωρυχεία της Βορείου Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Αεροφωτογραφία θρακικού εδάφους
Η Ελλάδα λόγω της γεωτεκτονικής της θέσης και της γεωλογικής της κατάστασης, που ευνοούν τη μεταλλογένεση, παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων χρυσού και άλλων πολύτιμων και βασικών μετάλλων. Η ιστορία και η παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ορυκτό της πλούτο, αφού το υπέδαφός της φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλευμάτων. Κοιτάσματα όπως χρυσού, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγγανίου, μολύβδου και βολφραμίου, καθώς επίσης και στρατηγικής σημασίας ορυκτών όπως ουρανίου και λιγνίτη, καθιστούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μία από τις σημαντικότερες περιοχές στον τομέα ορυκτού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πολλές εταιρείες διεξάγουν σήμερα εντατικές έρευνες σε όλη αυτή την έκταση για τον εντοπισμό αποθεμάτων και εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων όλων των παραπάνω ορυκτών πόρων.
Όπως είναι γνωστό, η ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στηρίχθηκε στο πλούσιο υπέδαφος και την εκμετάλλευση των ευγενών και βασικών μετάλλων και κυρίως του χαλκού, του σιδήρου, του αργύρου. Το σημαντικότερο μεταλλευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου ήταν το Λαύριο, πάνω στο οποίο στήριξε την παντοδυναμία της η Αρχαία Αθήνα κατά την Κλασική περίοδο. Βασική όμως πηγή πλούτου για την ανάπτυξη του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού αποτέλεσαν τα μεταλλεία της Μακεδονίας και Θράκης. Η Ροδόπη, η Σκαπτή Ύλη, η περιοχή των Φιλίππων, η Θάσος, το Παγγαίο, η ανατολική Χαλκιδική, ο ποταμός Εχέδωρος, ήταν τα σπουδαία μεταλλευτικά κέντρα που με τον πλούτο τους στήριξαν την οικονομία του Μακεδονικού κράτους και την εξουσία των Μακεδόνων Βασιλέων και ενίσχυσαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του για την εξάπλωση και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στα βάθη της Ανατολής(…)
 • ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ – 16 Δεκ 2006 Σύμφωνα με τη Shell, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια Νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα αποτελούμενα από τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία καλύπτουν -εφόσον αντληθούν -τις πετρελαϊκές ανάγκες της χώρας για 20 χρόνια. Στη φωτογραφία, πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας στο εξωτερικό
(…)Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία…Παλιότερες μελέτες ανέφεραν ότι η ποσότητα πετρελαίου που κρύβεται ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, αρκεί για να καλύψει το 40% των πανελλαδικών αναγκών, για πολλά χρόνια, σε μια περίοδο που η τιμή του πετρελαίου καταγράφει απανωτά ιστορικά ρεκόρ.(…)
Εκτιμάται ότι πιθανά κοιτάσματα στη Δυτ. Ελλάδα και στο Αιγαίο θα ήταν δυνατόν να δώσουν από 3 έως 5 δισ. βαρέλια και να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια
(…) Πρόκειται για κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, Αν. Θάσος). Αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Επίσης, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Χίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας. Σημαντικά, ωστόσο, είναι τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρτας. Τα κοιτάσματα αυτά είναι βεβαιωμένα και εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Άλλα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία είναι όμως σε μεγάλο βάθος και θεωρείται ακόμη δαπανηρή η εκμετάλλευσή τους, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς.(…)-ethnos.gr
(…)Την περιοχή ερευνά τα τελευταία 15 χρόνια και το εργαστήριο ιζηματολογίας του τμήματος γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Αβραάμ Ζεληλίδη ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον.
(…) Παρόλα αυτά ο κ. Ζεληλίδης τόνισε ότι καμιά από τις προτάσεις που έγιναν από τους επιστημονικούς φορείς στους οποίους συμμετέχει και ο ίδιος, δεν προχώρησαν από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών ακόμα.?
(…) Το περασμένο Σάββατο στην Λευκάδα φίλοι μου είπαν ότι ο πάμπλουτος σεΐχης του Κατάρ αγόρασε έναντι 1 δις δολαρίων το ακατοίκητο μικρό νησάκι Σκορπάδι στο Ιόνιο, προκειμένου να κτίσει μια τεράστια εξοχική κατοικία για την πολυπληθή οικογένειά του (το νησί ήταν ιδιοκτησία των κληρονόμων του τ. υπουργού Διονύση Λιβανού από το Μεσολόγγι). Το πόσο για τους ντόπιους είναι υπερβολικό, το νησάκι είναι μεν καταπράσινο αλλά μικρό και υπολογίζουν την τιμή πώλησης πολύ πάνω από την αξία της. Μήπως ο Σεΐχης του Κατάρ είχε άλλες πληροφορίες για κοιτάσματα πετρελαίου και έσπευσε να αγοράσει γη (και θάλασσα), εν όψει της μείωσης των αποθεμάτων στα Αραβικά εμιράτα;
Αν αληθεύουν όσα λένε οι Λευκαδίτες, πρόλαβε ν’ αρπάξει το πετρέλαιο πριν γίνουν «σεΐχηδες» κάποιοι δικοί μας ιδιοκτήτες γης στο Ιόνιο και στην Ν.Δ. Πελοπόννησο….
Το μέλλον θα δείξει.
Μήπως γι’ αυτό δεν προχωρούν και οι ενέργειες των κυβερνήσεων? για να προλάβουν ξένοι να αρπάξουν τον πλούτο της Ελλάδας, δια της πλαγίας μεν, πλην μονίμου πλέον, οδού των ιδιωτικοποιήσεων? αναρωτιέμαι με τη σειρά μου… το μέλλον θα δείξει σίγουρα…
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας -10/5/2008
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή , κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ.
(…)
O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα»,η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του.
Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συγκεκριμένα:
 • Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
 • Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
 • Βωξίτης. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
 • Μαγγάνιο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
 • Νικέλιο. Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
 • Σμηκτίτες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών,
  οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
 • Μαγνήσιο. Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
 • Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της
  σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
 • Ουράνιο. Τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.
(…)Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι
MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.
Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο,έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…»

(…)Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα «περίεργα» και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως ΟΣΜΙΟ, κόκκινο υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται.
Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:
α`) Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),
β`) Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
γ`) Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),
δ`) Επανομή – Σιθωνία – Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).
 • Πετρέλαιο έχουμε, πολιτική δεν έχουμε-Δεκ 28, 2008 – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, εκμεταλλευόμενη τα δικά της κοιτάσματα, τα οποία με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι περιέχουν 2 έως 3 δισ. βαρέλια, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να βάζει στα ταμεία του από 5-15 δισ. ευρώ το χρόνο, υποστηρίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Κωστής Σταμπολής.
Εκτός από το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», που είναι στην πραγματικότητα εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε τιμές παλιοσιδερικών, υπάρχει κι άλλο ένα θέμα το οποίο εμφανίστηκε δύο ημέρες πριν από το τέλος των Ολυμπιακών: «Έχουμε πετρέλαιο· ελάτε να επενδύσετε», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης (ΤΟ ΒΗΜΑ 28/8/2004, Α 15). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στα κοιτάσματα της δυτικής Ελλάδας υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια βαρέλια, γι’ αυτό και το υπουργείο προτίθεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

«Η Ελληνική ενεργειακή πολιτική προσομοιάζει με την εξωτερική πολιτική: Όταν δεν αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα , είναι ανύπαρκος.»
«Η Ενεργειακή πολιτική πρέπει να είναι ως η εθνική Άμυνα:ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική.
Μιλώντας δι’ Ενέργειαν, εις βάθος χρόνου μιάς 25ετίας, τρείς είναι οι επιδιώξεις της: «Επάρκεια, Αυτάρκεια και Εξοικονόμησις».»
-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Στρατηγική 07»

Το πετρέλαιο στην Ελλάδα και η καταλήστευσή του -Ο ρόλος των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ιδιωτικών εταιριών -15 Οχτώβρη 2005
(…)Τι πρέπει να γίνει για τα πετρέλαια στην Ελλάδα -Από την πιο πάνω ανάλυση προκύπτει ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:
1. Η επαναδραστηριοποίηση, εντατικοποίηση και δημιουργία κρατικού φορέα για τη χρηματοδότηση και έρευνα, που θα ελέγχει το κύκλωμα πετρελαίου καθότι η ανυπαρξία του είναι καταστροφική και οδηγεί στην πλήρη ασυδοσία των εμπλεκομένων στο κύκλωμα εταιριών. Όμως η ιδιωτικοποίηση έχει εντατικοποιηθεί σαν αποτέλεσμα «της νέας πετρελαϊκής πολιτικής που ακολούθησε η χώρα μας και η οποία πολιτική επιβλήθηκε από την ΕΟΚ – ΕΕ στα πλαίσια της ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς, ανταποκρίνεται δε στις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας και αποσκοπεί δήθεν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανωτέρω πετρελαϊκή πολιτική (1992), η απελευθέρωση της αγοράς πετρελαιοειδών συνδυάζεται και σήμερα με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών πετρελαϊκών εταιριών και με την ενθάρρυνση της συμμετοχής ξένων εταιριών στην άνευ όρων και ανεξέλεγκτη έρευνα πετρελαίου στη χώρα μας».
2. Παράλληλη διερεύνηση και αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου με τη χρήση γεωφυσικών μεθόδων και οργάνων έρευνας για την εντόπιση και υποθαλάσσιων σε Αιγαίο – Ιόνιο Πέλαγος, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των πολυεθνικών συμφερόντων, τα οποία καλύπτονται από τις «συμμαχικές» κυβερνήσεις, των ΗΠΑ, και της ΕΕ. Εδώ πρέπει να τονιστεί η αντίφαση που υπάρχει σήμερα με τη διενέργεια ερευνητικών γύρων, από μια ιδιωτική πλέον εταιρία (ΕΛΠΕ ΑΕ), για λογαριασμό του Δημοσίου, πράγμα που χρήζει νέας νομοθετικής ρύθμισης.
3. Να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μεγάλο βάθος, σε περιοχές με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, όπου δεν έχουν γίνει ακόμη, για να αποκτηθεί μια πλήρης γνώση του υπεδάφους.
Ο σημερινός οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια στις εξαρτημένες από πετρέλαιο χώρες, με δημιουργία τεχνητών υψηλών τιμών πετρελαίου και όχι από ελλείψεις στην παραγωγή, ειδικότερα στρέφεται κατά των Κίνας – Ιαπωνίας και Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν υπήρχε αντίστοιχος, οικονομικός πόλεμος κατά της ΕΣΣΔ, με μείωση τότε των τιμών (10 δολ. το βαρέλι).
Η κατάσταση με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, κατά τη γνώμη γνωστών αναλυτών («ATTAC» Γερμανίας) δεν ερμηνεύεται με ελλείψεις στην παραγωγή, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά αποτελεί έναν οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στις εξαρτημένες από πετρέλαιο χώρες.
Για να επανέλθουμε στην Ελλάδα, η νέα διεθνής συγκυρία επιβάλλει την επανεργοποίηση της έρευνας άμεσα.
Συμπεράσματα – δράσεις. Η συνέπεια των πιο πάνω πολιτικών είναι:
Οτι εκποιήθηκε, για το παρόν με την αλλαγή του νόμου για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων (Ν. 2289/95), και το μέλλον, με τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ ΑΕ, – σημαντικό τμήμα της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ελλάδας. Η πολιτική αυτή σήμερα ακολουθείται σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας μας με την υποταγή στις αποφάσεις των Βρυξελλών και ΗΠΑ. Ειδικότερα, «στον πετρελαϊκό τομέα ο ΟΠΕΚ και ο ΟΑΠΕΚ (Οργανισμός Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγικών Εξαγωγικών Κρατών), η Διεθνής Επιτροπή Ενεργείας (ΙΕΑ), το Συμβούλιο για τη Συνεργασία των Χωρών του Περσικού Κόλπου (GULF COOPERATION COUNCIL), η EOK (ΕΕ), η Διεθνής Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ παραγωγών και καταναλωτριών χωρών» – Γ. Σουσούνης, «Περί της στρατηγικής της εθνικής εταιρίας πετρελαίου», Διήμερο του TEE, 25-26 Ιούνη 1992.
Με τις αποφάσεις δε που εκδίδουν και με την επιβολή τους διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και συμφερόντων των ΗΠΑ, ΕΕ, κλπ. Η χώρα μας και ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά την πολιτική αυτή των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων τους, επί 50 χρόνια και πάνω. Σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ενεργειακές πηγές υπάρχουν και τα αποθέματα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που σκόπιμα εμφανίζουν μειωμένα τα συμφέροντα του διεθνούς μονοπωλιακού καπιταλισμού.
Το μεγαλύτερο και καλύτερα μελετημένο κοίτασμα είναι αυτό στο Παρανέστι της Δράμας. Εκεί, στην περιοχή “Αρχοντοβούνι” το ΙΓΜΕ λειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 πιλοτικό εργοστάσιο παραγωγής κίτρινου συμπυκνώματος ουρανίου (yellowcake) – “με επιτυχία”, όπως αναφέρει σε κείμενό του ο τότε Διευθυντής του ΙΓΜΕ! Προφανώς μετά ήρθε το Τσερνομπιλ και το φιλόδοξο πρόγραμμα σταμάτησε.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνοι! Με τις σημερινές τιμές του μετάλλου, η αξία των κοιτασμάτων αυτών ξεπερνά το ποσό των 10 δισ. ευρώ!
Προκαλεί εντύπωση στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους και επενδυτές, πως ένας τέτοιος πλουτοπαραγωγικός πυλώνας παραμένει ανεκμετάλλευτος, αν αναλογισθεί κανείς την δεινή οικονομική συγκυρία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πόσο μάλλον για την Ελλάδα, με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και την έλλειψη άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).
Παραβλέποντας το «τερπνόν» των ξένων επενδυτών που προστατεύει η Eurocharity στην προκειμένη,… πράγματι απορίας άξιο γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε ΕΜΕΙΣ τα πλούτη της Γης μας? Καθώς όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο σχετικά με το χρυσό Περάματος, αυτή που το εκμεταλλεύεται είναι η » Eldorado Gold Corporation» που «είναι σημαντική διεθνής μεταλλευτική εταιρεία με εγκαταστάσεις στην Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία. Εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, και είναι μέτοχος 100% της εταιρείας «Χρυσορυχεία Θράκης».»
Πέρα όμως από την εγκληματική αδιαφορία και αδράνεια της επίσημης πολιτικής -προς όφελος πάντα των ξένων συμφερόντων- παρατηρείται και μία απαγορευτική κίνηση από την πλευρά πολιτών. Πολύ συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας τοποθετήσεις κατοίκων που αναφέρονται σε σοβαρά οικολογικά ζητήματα και αντιτίθενται στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά γιατί εναντιώνονται σε τέτοιες κινήσεις. Η προχειρότητα με την οποία διενεργούνται τέτοιες εξορυκτικές επιχειρήσεις και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αφήνουν πίσω τους, χρεώνοντας στους πολίτες το κόστος τόσο στην υγεία τους, όσο και στην αποκατάσταση του χώρου -αν ποτέ γίνει- μετά το πέρας των εξορύξεων είναι σοβαρότατοι λόγοι για να μην πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας, όταν ακούμε για τέτοιες επενδύσεις…

Όμως σε πολλές περιπτώσεις, η μεγαλύτερη «κρυμμένη» επιδότηση προς τη μεταλλευτική βιομηχανία είναι ότι επιτρέπεται στις εταιρείες να «εξωτερικεύσουν» το τεράστιο κόστος της αποκατάστασης των κατεστραμμένων από την εκμετάλλευση περιοχών, που αντί να το αναλάβουν οι ίδιες όπως θα έπρεπε το αφήνουν σαν κληρονομιά στις χώρες που τις φιλοξενούσαν. Η Ελλάδα δεν είναι ξένη με αυτή την πρακτική: δύο εταιρείες, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. και η TVX αποχώρησαν «νύχτα» από τα μεταλλεία της Β. Χαλκιδικής, αφήνοντας μας μια δυσβάσταχτη περιβαλλοντική «κληρονομιά» και παίρνοντας νομοθετικά κατοχυρωμένη αμνηστία για όλες τις εγκληματικές τους πράξεις. (-Πόσο «βιώσιμη» μπορεί να είναι η μεταλλευτική βιομηχανία; –ecocrete.gr)

Αναρωτιέμαι όμως, εάν υπάρχει κάποια μέση οδός. Κάποιος τρόπος που να προφυλάσσει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων -γιατί δίχως υγεία τι να την κάνουμε την όποια ενεργειακή ή άλλης μοεφής αυτάρκεια- αλλά να επιτρέπει ταυτόχρονα και την άντληση του πλούτου της χώρας, ώστε να πατήσουμε κάποια στιγμή -αν και δεν μας το εύχεται καμία μεγάλη δύναμη ή Λέσχη- στα δικά μας πόδια…
Μία τέτοια ένσταση-διαμαρτυρία έρχεται π.χ. από τους κατοίκους της Γκιώνας:
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΚΙΩΝΑ , που ενώ πολύ ορθά θέτουν προϋποθέσεις για να επιτρέψουν ως κάτοικοι οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, πήραν ως «τρομοκρατική» απάντηση τον εμπρισμό της οικίας του ακτιβιστή , που ήταν αντίθετος με Μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» στη Γκιώνα.
Άλλη μεγάλη πληγή που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια είναι η περίπτωση της Στρατονίκης στη Χαλκιδική

…αλλεπάλληλες παραλείψεις και τις αυθαίρετες πράξεις των κυβερνητικών (και υπηρεσιακών) παραγόντων που μαθηματικά οδηγούσαν σε αδιέξοδο, αλλά και σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, προκαλώντας εντάσεις στην τοπική κοινωνία, βίαια επεισόδια, εκατοντάδες συλλήψεις, βαριές καταδίκες κατοίκων κ.λπ. Ενα απλό παράδειγμα που αναφέρεται στην άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των «Μαύρων Πετρών» -αυτά που η TVX* αποσπά βάζοντας φουρνέλα κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης- είναι νομίζουμε ενδεικτικό.-
«Δικαστικό λουκέτο στην TVX Ελλάς» («ΤΑ ΝΕΑ», 16/10/2002)


Οι “νταβατζήδες” της ενέργειας…
Σήμερα, 7 χρόνια μετά το παραπάνω δημοσίευμα, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να κινδυνεύουν, οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι υπηρεσίες συνεχίζουν τις «παραλείψεις» (?) και τις αυθαιρεσίες και το μόνο που άλλαξε είναι η ονομασία της εταιρίας εκμετάλλευσης… από TVX σε Hellas Gold (Ελλάς μόνο κατ’ όνομα, μιας και είναι ξένων συμφερόντων…)
Το θέμα είναι πως ναι μεν Τελικά είμαστε όντως φτωχοί κάτοικοι μιας πάμπλουτης γης, γιατί έτσι μας θέλουν…
Ίσως μάλιστα και να οφείλεται πράγματι στο ότι ο διεθνής, αλλά και εγχώριος Σιωνισμός, έχει βρει τόπο να απομυζά την οικονομία της Ελλάδας (και όχι μόνο…) παίρνοντας όλα τα έσοδα των κρατικών μονοπωλίων και του εθνικού πλούτου…

…αλλά κι εμείς τόσες δεκαετίες δεν τολμήσαμε να ορθώσουμε ανάστημα και να βάλουμε προϋποθέσεις και όρους που να ευνοούν τη χώρα και το συμφέρον μας σε όλα τα επίπεδα. Αντίθετα μάλιστα ξεχνάμε και συγχωρούμε επανειλημμένα τους «ηγέτες» -και τα πιόνια τους- για τις ίδιες πάντα ενέργειες που υποσκάπτουν την ευημερία και την αυτάρκεια μας…
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα