Θες δεν θες ένταξη στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Πρόσφατα Άρθρα


B473260E03117E539168BC548A0F5A02Όλες τις δικλείδες για να μην ξεφύγει κανείς από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα κλείνει η κυβέρνηση, οδηγώντας στο νόμο ακόμη και εκείνους που από τους ελέγχους θα διαπιστωθεί ότι δεν κατέβαλαν τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα το ΙΚΑ, προβλέπεται ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται αυθαιρεσίες και δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές, ή εκκρεμούν σήματα της αστυνομίας ή άλλων πολεοδομικών υπηρεσιών για έλεγχο, τότε ο φάκελος μπαίνει σε εκκρεμότητα, μέχρι να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία ότι ο ιδιοκτήτης έχει ενταχθεί στο νόμο και έχει εξοφλήσει τα ποσά.

Για να θεωρηθεί ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέσω του ίντερνετ θα πρέπει να έχει καταβληθεί το παράβολο και να έχει προχωρήσει στο σύστημα το βήμα «Προσωρινή Υπαγωγή». Θα θεωρείται ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί αν έχει προχωρήσει το βήμα «Ολοσχερής Υπαγωγή». 
 
Εφόσον προσκομιστούν στοιχεία για την στην ρύθμιση στο αρχικό στάδιο (προσωρινή υπαγωγή) τότε η διαδικασία θα παραμένει εκκρεμής στο ΙΚΑ μέχρι να
υποβληθούν τα στοιχεία της ολοκληρωμένης υπαγωγής.

Εάν ο ιδιοκτήτης προσέλθει στην υπηρεσία με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εντάσσεται η περίπτωσή του στο νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων ή ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτή, ο έλεγχος θα συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διαπίστωση του χρόνου κατασκευής και τον καταλογισμό ή όχι των εισφορών.

Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει στο νόμο, τότε μπορεί να αναβιώσει το του ΙΚΑ για καταλογισμό αναδρομικών εισφορών. Για όσα κτίσματα δηλώθηκαν στην ρύθμιση και είναι ημιτελή, θα καταβάλλονται κανονικά οι για τις εργασίες που έγιναν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011 (σ.σ ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να νομιμοποιηθούν όσα είχαν ολοκληρώσει το φέροντα οργανισμό).
 
Η εγκύκλιος επιβεβαιώνει παράλληλα την είσπραξη από τον ασφαλιστικό φορέα έως του 15% των εσόδων από τα αυθαίρετα, το οποίο καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδεται στους ασφαλιστικούς φορείς με απόφαση του δεύτερου.  

Στην ίδια διευκρινιστική εγκύκλιο προβλέπεται η τήρηση από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης βιβλίου αυθαιρέτων που τακτοποιούνται στα οποία θα καταχωρίζονται στοιχεία του ακινήτου, συνοπτική περιγραφή του κτίσματος και του σταδίου κατασκευής που βρίσκεται, ημερομηνία υποβολής αίτησης και οριστικής τακτοποίησης.


http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=153049

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ