Αντιδράσεις τεσσάρων δήμων της Αττικής για τα κέντρα μεταναστών

Πρόσφατα Άρθρα

stratopedo+keratea+forkeratea

Πρωτοστάτησε και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αφού με τις ψήφους των παρατάξεων του Γ. Σγουρού και του Β. Κικίλια εγκρίθηκε η δημιουργία τριών χώρων στην Αττική όπου θα φιλοξενηθούν οι παράνομοι μετανάστες.

Με διαδικασίες-εξπρές θα προχωρήσει η δημιουργία των τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, μετά το σχεδιασμό που είχε εξαγγείλει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να ανοίξει σε διάστημα έως 45 ημέρες. Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται, με άλλους περιφερειάρχες να θέτουν το σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο δήλωσε πως η δημιουργία των κέντρων θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες σημαντικά οικονομικά οφέλη (;), ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών.

Αναβρασμός επικρατεί, μετά την Περιφέρεια, και στην Αττική, αναφορικά με απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών.

Πριν καν αποφασιστεί το πού θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, τέσσερις δήμοι στην Αττική προτάσσουν τις διαφωνίες τους για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου.

Με έγγραφό του ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης γνωστοποιεί στον περιφερειάρχη Αττικής την κάθετη αντίθεση του δήμου Μεγαρέων στην εγκατάσταση κέντρου κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Ανάλογες ενστάσεις διατύπωσαν και οι δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, σίγουρα δημιουργεί μεγάλα βάρη στην ελληνική κοινωνία, έτσι η κυβέρνηση επιδεικνύοντας γι’ άλλη μία φορά«γρήγορα» αντανακλαστικά, προεκλογικά, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, όταν όπως υπολογίζεται, σήμερα, στην Αθήνα ζουν περίπου 500.000 λαθρομετανάστες.

Δραματική είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Οι αυτοψίες της Περιφέρειας Αττικής κατέγραψαν περισσότερους από 5.000 μετανάστες – στην πλειονότητά τους παράνομους – να στοιβάζονται σε 500 εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης. Σε κάθε διαμέρισμα «φυτοζωούν» υπό άθλιες συνθήκες μέχρι και 100 μετανάστες, που πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάζουν έως 10 ευρώ ένα στρώμα για τον ύπνο μιας βραδιάς. 

05DCD4634B26C807D12FFDAEA425BEA9

“Οι δικές μας υπηρεσίες χαρακτηρίζουν τους χώρους ως ανθυγιεινές εστίες, ανταλλάσσουν αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συχνά χωρίς ανταπόκριση”, τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, επισημαίνοντας πως “τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς πολλά κτίρια γίνονται αποθήκες ανθρώπινων ψυχών”.

Στο κενό έχουν πέσει προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τη διαμονή παράνομων μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη νομοθετικής διάταξης σχετικά με την υγιεινή της κατοικίας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως η δεν διαθέτει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και ελέγχου. Για τον λόγο αυτό έχει εισηγηθεί να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους ο χαρακτηρισμός μίας κατοικίας ως υγιεινής ή μη και να προβλέπονται κυρώσεις για όσους κριθούν υπαίτιοι δημιουργίας ανθυγιεινών εστιών.

Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από πλευράς Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά το καθεστώς μίσθωσης των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, τα οποία είτε έχουν χρήση κατοικίας είτε όχι, νοικιάζονται τις περισσότερες φορές σε παράνομους μετανάστες. Θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί νομοθετική διάταξη που να προβλέπει αυστηρό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών, καθώς και η πρόβλεψη επιβολής ποινών σε όσους ιδιοκτήτες συνεχίσουν να νοικιάζουν διαμερίσματα στους παράνομους μετανάστες.

Τα υποψήφια στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών 

Τελικά ο άνθρωπος που δεν διάβασε το Μνημόνιο, ο κ. Χρυσοχοϊδης κατάφερε να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της Αθήνας και της περιφέρειας. Η υπόθεση με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών έχει καταντήσει σήριαλ και θέαμα στα κανάλια αφού ο Προστασίας του Πολίτη με απόλυτη προχειρότητα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για 30 καταυλισμούς χωρίς να έχει πετύχει δύο βασικά θέματα:

  • Μίνιμουμ συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες που θα δεχθούν τα κέντρα κράτησης 
  • Λεφτά για να γίνουν αυτά τα στρατόπεδα αλλά κυρίως ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική ώστε να μην είναι 30.000 μέσα και 970.000 απ’ έξω κι ανεξέλεγκτοι. 

Στη σπουδή του να εκλεγεί ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε ένα μέτρο ανακούφισης της Αθήνας στην οποία εκλέγεται, χωρίς να έχει κάνει προεργασία. Και τώρα μαδάμε όλοι τη μαργαρίτα και βλέπουμε περιφερειάρχες και δημάρχους να έχουν βγει στα κάγκελα γιατί αν δεχθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τότε θα παίξουν… ξύλο με τους δικούς τους ψηφοφόρους.

Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με το να γεμίσει «φυλακές» όλη η χώρα, ενώ οι περιοχές στις οποίες εν τέλει θα δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα θα υποστούν ανεπανόρθωτη υποβάθμιση …

Σχετικά
stratopedo1111111Στην Κερατέα ένα από τα υποψήφια στρατόπεδα για τη φιλοξενία μεταναστών
1273876992 quote – (28 Mar 2012)

Διαβάστε ποια στρατόπεδα και ποιες περιοχές βρίσκονται στη λίστα για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών. “Σκούπα” στο κέντρο της Αθήνας και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες Την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, στην Αθήνα ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις-σκούπα.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ