Τροπολογία “Φοβόλες”: Και με τη βούλα της βουλής κουρελόχαρτο το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής

Πρόσφατα Άρθρα

Της Γεωργίας Ασημακοπούλου*
Στο ίδιο έργο θεατές !!
Το 2003 με μια της τελευταίας στιγμής που έφερε η Βάσω Παπανδρέου φόρεσαν τον μανδύα νόμου (αρ.33, ν.3164/2003) σε ένα Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής που ήθελε η διαχείριση τουλάχιστον του 85% των απορριμμάτων να γίνεται στη Φυλή, ο αρχαιολογικός χώρος στο Οβριόκαστρο Κερατέας και το ρέμα στο Γραμματικό να είναι κατάλληλες θέσεις για ΟΕΔΑ.

Ενδιάμεσος σταθμός η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ το 2006, με μία και μόνη υπογραφή του διορισμένου τότε Περιφερειάρχη Αττικής και με την παράνομη παράλειψη της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης αφού δεν τηρήθηκε η Οδηγία 2001/42/ΕΚ , προάγγελος για τις fast track διαδικασίες που ακολούθησαν , άνοιξε το δρόμο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας 1.350. τόνων το χρόνο σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας και την παραχώρηση της εκμετάλλευσης στους ιδιώτες.
Το 2013, Παρασκευή απόγευμα 25/1 με μια ακόμη της τελευταίας στιγμής, παγιωμένη τακτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης, για το άρθρο 33 του ν.3164/2003, επιχειρείται στο σ/ν για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων να διασφαλιστεί και η ομαλή εξέλιξη των ΣΔΙΤ για την ενεργειακή απόδοσης των απορριμμάτων!
Εξ άλλου οι εντολές της κας Μέρκελ δίνουν σαφή προτεραιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων.
Η Συγκυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας . Για να μη γίνει …της Κερατέας, καλείται η Βουλή να δώσει πράσινο φως για την χωροθέτηση ΟΕΔΑ στις «Φοβόλες». Και αν όλα πάνε καλά και αν οι αφήσουν το σχέδιο να εξελιχθεί θα τους χαρίσει το Οβριόκαστρο…
Αποκαλυπτική η αιτιολογική έκθεση : Δεν αποδέχονται το λάθος για το Οβριόκαστρο… Για το Γραμματικό και τη Φυλή κουβέντα !!
Στο ίδιο έργο θεατές 10 χρόνια μετά … Μόνο που τώρα πλέον ζούμε τη καταστροφή. Αν το 2003 οι περισσότεροι βρίσκονταν στη νιρβάνα των ολυμπιακών αγώνων και του ευρώ σήμερα ολόκληρη η κοινωνία μέρα τη μέρα βυθίζεται στην εξαθλίωση. Αντί να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές δραστηριότητες και η αξιοποίηση του εγχωρίου δυναμικού, δεσμεύονται οι τελευταίοι πόροι του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν εισαγόμενες τεχνολογίες και επιχειρηματικά συμφέροντα στη παραγωγή ενέργειας, που μάλιστα θα επιδοτείται ως ΑΠΕ.
Κύριοι, της συγκυβέρνησης η κοινωνία, και όχι μόνο η τοπική κοινωνία, αντιδρά γι αυτό που πάτε να κάνετε και όχι μόνο για το που θα το κάνετε!
Για τη συγκυβέρνηση και τους συνεργάτες της στο χώρο της αυτοδιοίκησης «συναίνεση της κοινωνίας» σημαίνει «να τα βρούμε με τις χωροθετήσεις» και γι αυτό αναζητούνται πρόθυμοι αιρετοί που στο τέλος, τέλος μπορούν να γίνουν οι θυρωροί στις μονάδες με αφεντικό τον επενδυτή. Και ανησυχούν όταν δεν τους βρίσκουν.. Αυτό κάνουν τριάντα χρόνια και γι αυτό μένουν στην εξουσία, τώρα θα αλλάξουν !!
Γι αυτό υπάρχει και συνέχεια… με την προτεινόμενη δίνεται η αρμοδιότητα στην 7 μελή Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή στους εκπροσώπους σήμερα της τρικομματικής κυβέρνησης, να αποφασίζουν την ανάθεση της διαχείρισης μέρους ή συνόλου των έργων όπου και όποτε θέλουν.
Στις σημερινές συνθήκες είναι και αυτό ακόμη μία επιχείρηση «σφιχτού εναγκαλισμού» με αντάλλαγμα την πεπονόφλουδα της “αυτοδιαχείρισης” για τους πρόθυμους. Όμως, άλλο πράγμα η αποκέντρωση των δράσεων και η συμμετοχή και έλεγχος των τοπικών κοινωνιών συντονισμένα και στα πλαίσια του περιφερειακού συνδέσμου και άλλο πράγμα η διάλυση του περιφερειακού συνδέσμου για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες της.
Συμπέρασμα και για τους συναδέλφους μου στον ΕΔΣΝΑ : Άρα δεν πάμε μόνο για τις Φοβόλες, πάμε και για νέους συνδέσμους, συνάδελφοι και γιατί όχι ανοίγει ο δρόμος να πάρει το ΣΜΑ Ελαιώνα δια νόμου ο Δ. Αθηναίων. Κατά τα άλλα, όπως λέει ο Πρόεδρος Γ.Σγουρός το ΠΕΣΔΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ! ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!
Οι πολιτικές και τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων εξυπηρέτησαν την εκμετάλλευση των Κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων και την εκχώρηση των δημόσιων υποδομών και πόρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η υποβάθμιση του ΠΕΣΔΑ σε κατάλογο εργολαβιών είναι «ελληνική πρωτοτυπία» . Όμως ξέρουμε όλοι καλά ότι τελείωσε η ανοχή των πολιτών .
Αυτό δείχνει η εμπειρία με τις των κατοίκων για το ΧΥΤΑ Κερατέας και για τα ρέματα που “δεν είδαν” οι ειδήμονες στο και για το έγκλημα της υπερσυγκέντρωσης  έργων στη Φυλή!!
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ.
Επιβάλλεται αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού όχι αύριο, όχι κατόπιν εορτής και αφού θα έχουν υπογραφεί οι με τους επενδυτές
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή σε ένα προαποφασισμένο πριν από χρόνια σχέδιο διαχείρισης, που σκοπό έχει την τροφοδότηση με σύμμεικτα απορρίμματα μονάδων επεξεργασίας για παραγωγή ενέργειας τις οποίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες επενδυτές είναι καταστροφική. Θα θησαυρίζουν ανέξοδα οι γνωστές οικονομικές ελίτ σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής για δεκαετίες. Όλα αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τη προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Πρόκειται για βιομηχανία σκουπιδιών και ενέργειας. Με τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος για τους πολίτες.
*Η Γεωργία είναι Mηχανικός ,
μέλος του  ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ

http://www.askota.gr/

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ