10.3 C
Keratea
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Η εποχή της ελιάς. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ελαιοκομιδή στα Μεσόγεια

Πρόσφατα Άρθρα

IMG 1308
“Την ελιά να τη φυτεύει ο νοικοκύρης 
και να την κλαδεύει ο εχτρός.
Η ελιά δεν πεθαίνει ποτέ. Γιατί,
και να την ξεριζώσεις,
η κόρδα της θα βγάλει φυτό.”

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς στα Μεσόγεια. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Λόγω της αυξημένης παραγωγής οι ”ουρές” στα λιοτρίβια της περιοχής φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα!

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Κερατέα μας είπε ότι μετά από περίπου 10 χρόνια έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή ελιάς στην Κερατέα. Η ποιότητα του λαδιού που παράγεται είναι πολύ καλή. Η αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου υψηλής μάλιστα ποιότητας οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περυσινής χαμηλής παραγωγής και ο δεύτερος σχετίζεται με τις μειωμένες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τις αυξημένες θερμοκρασίες τον Αύγουστο.

proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F YFrZUUyzjxs%2FVHQrLw mubI%2FAAAAAAAAbIg%2FufcTmMlNwis%2Fs1600%2FWP 000895Ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, είναι η επίσπευση του χρόνου συγκομιδής σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρώιμη παραγωγή ελαιολάδου οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο ποιοτικά είναι ανώτερο διαθέτοντας εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Αυτό ναι μεν βέβαια οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις αφού ο καρπός της ελιάς δεν έχει ωριμάσει πλήρως, ωστόσο οι παραγωγοί που προχωρούν σε πρόωρη συγκομιδή του καρπού κερδίζουν από την υψηλότερη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Στην Κερατέα λειτουργούν δύο ελαιοτριβεία

α. του ‘’ΜΠΕΘΑΝΗ’’ (τηλ.2299069265, 2299067209, 2299066514 πλησίον των κτιρίων του Συνεταιρισμού Κερατέας) και


β .του‘’ΤΟΥΝΤΑ’’ (τηλ. 2299069356, 6974040258 κοντά στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ).

Επίσης στα Μεσόγεια ελαιοτριβεία λειτουργούν και στα Καλύβια, Μαρκόπουλο, Παιανία, Σπάτα, και το Κορωπί.

IMG 1288

Μια καλή συμβουλή για εκείνους που θέλουν να βγάλουν λάδι σε κάποιο ελαιοτριβείο της περιοχής μας είναι να επικοινωνούν με αυτά και να δηλώσουν την ακριβή ποσότητα ελιών έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Ενδιαφέρουσες οδηγίες για την αποθήκευση, παραγωγή ελαιολάδου παραθέτουμε παρακάτω:ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

  • Περιορίζουμε το χρόνο παραμονής του καρπού στο ελαιουργείο. Φροντίζουμε να βρίσκετε σε σκιερό, αεριζόμενο και καθαρό μέρος.
  • Εξασφαλίζουμε καθαριότητα (αποφύλλωση, καλό πλύσιμο του καρπού),
  • Αλλάζουμε συχνά το νερό.
  • Διατηρούμε χαμηλά , κάτω από τους 32ο C την θερμοκρασία μάλαξης,
  • Διατηρούμε χαμηλά , κάτω από τους 30ο τη θερμοκρασία του νερού σε όλες τις υπόλοιπες φάσεις της επεξεργασίας,
  • Χρησιμοποιούμε στο διαχωριστήριο νερό ίσο με το μισό της ροής λαδιού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή από αδιαφανές γυαλί ή από λευκοσίδηρο μιας χρήσης , χωριστά για κάθε ποιοτική κατηγορία. Γεμίζουμε καλά τις δεξαμενές, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
  • Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Αποφεύγουμε τις χωρίς λόγο μεταφορές του ελαιολάδου και την Άνοιξη φροντίζουμε για την μετάγγισή του.

Η Ελλάδα – Τρίτη σε παραγωγή, πρώτη σε ποιότητα

%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%2B1

Η είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Με κριτήριο την ποιότητα όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Στην Ελλάδα οι εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση. Η Ελλάδα εξάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, σε μορφή «χύμα» στην Ιταλία.

Οι ιταλικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο ως βελτιωτικό στα διαφόρων ειδών ελαιόλαδα που παράγονται στην Ιταλία, και στη συνέχεια το προωθούν στην αγορά, ακόμη και στην ελληνική, σαν τυποποιημένο ιταλικό ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή κατατάσσει την ως χώρα που κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς σε ό,τι αφορά το «επώνυμο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Σε γενικές γραμμές, οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου σε μορφή «χύμα» αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας.

Στην σχεδόν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους της είναι ελαιώνες, ενώ διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρων ελιών και τρίτη στην παραγωγή ελαιολάδου.

Η ελιά καλύπτει σήμερα το 75,4% της καλλιεργούμενης έκτασης με δενδροκομικές καλλιέργειες. Με την ελαιοκομία ασχολείται το 34% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, ενώ υπάρχουν στην χώρα μας 2.700 ελαιοτριβεία. Η μέση κατανάλωση ελαιολάδου σε εθνικό επίπεδο είναι η υψηλότερη στον κόσμο.

Συλλογή στοιχείων – φωτογραφίες 
Παναγιώτης Αθανασίου 
και με πληροφορίες από το “ΕΘΝΟΣ” και ΝΕΡΙΤ

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ