Δήμαρχος Μαρκοπούλου προς ΚΕΔΕ για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»: «Αντισταθείτε η σκάστε!»

Πρόσφατα Άρθρα

Αναπαράγοντας στο από το epoli.gr την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σχετικά με την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για αλλαγές προτείνει η Επιτροπή του Υπ. Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήρης Μεθενίτης, καλεί την Ένωση σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου κι όχι σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. «….Όπως σωστά λένε, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι: Put up or Shut up !! (Αντισταθείτε η σκάστε!)», συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση

“Ας ενημερώσει κάποιος την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ότι ο διαρκής (και μόνο) χαρτοπόλεμος Ανακοινώσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα πολιτικής μάχης, μας έχει πλέον, κουράσει αφόρητα…

Όπως σωστά λένε, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι: Put up or Shut up !! (Αντισταθείτε η σκάστε!)

Εάν έχουμε τα κότσια για μάχη, πάμε σε έκτακτο Συνέδριο, με σκληρό πρόγραμμα κινητοποιήσεων!

Αλλιώς αφήστε μας ήσυχους, γιατί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, για να ασχολούμαστε και με το εκ των υστέρων, διαρκές κλαψούρισμά σας…

Βαρεθήκαμε !!”

Metheniths Facebook KEDE

Νέος «Καλλικράτης»: Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους Δημάρχους

Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει μεταξύ άλλων το της Επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ., ορίστηκε για το Νέο Καλλικράτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής:
  • Καθιέρωση απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για την πρώτη παράταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.
  • Εκλογή του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη με 50%+1 την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή.
  • Μείωση της θητείας στα 4 από τα 5 έτη ισχύει τώρα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1ου του επόμενου έτους.
  • ψήφου στους νόμιμους αλλοδαπούς.
  • Οι προτάσεις τοπικών-λαϊκών συνελεύσεων να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι συνελεύσεις να έχουν διοργάνωσης και τοπικών δημοψηφισμάτων.
  • Να καταργηθούν οι δημοτικές-τοπικές κοινότητες, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, τα επαρχεία, οι εκλογικές περιφέρειες, οι επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομική επιτροπή, ο συμπαραστάτης του δημότη και οι σχολικές επιτροπές.
  • Αναβάθμιση των γενικών γραμματέων.
  • Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης εκπρόσωποι εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων, κληρωτών συμβούλων.
  • Δικαίωμα “εκλέγεσθαι” συμβασιούχων Δήμων αλλά και υποψηφίων με οικονομικές οφειλές.
Ειδικότερα,
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Θα ισχύει και στις Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές και οι έδρες των Δημοτικών – Περιφερειακών Συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.
Για να εκλεγεί Δήμαρχος – Περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.
Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι Ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1ου του επόμενου έτους.
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Βάσει των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Έως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το και για τις Περιφερειακές Εκλογές. Προτείνεται επίσης να συμμετέχουν σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.

Πηγή: epoli.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ