37.6 C
Keratea
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

«Αποκαλυπτήρια» για τα απορρίμματα…

Πρόσφατα Άρθρα

  • Το σχέδιο του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου για το θέμα που καίει την Αττική

Κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών η μάχη για τη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αποκάλυψη σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής αναφοριά με τις 14 Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, μόνο για την Αττική, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τα κρίσιμα διακυβεύματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η παράταξη «Δύναμη Ζωής», με την οποία η Ρένα Δούρου διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής, από την αρχή υποστήριζε ότι πρέπει να αποτραπούν οι προωθούμενοι σχεδιασμοί των τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η παράταξη της Ρένας Δούρου υποστηρίζει την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και όχι «επικαιροποίηση», την οποία προωθεί εδώ και έναν μήνα το ΥΠΕΚΑ, επιχειρώντας να «κλειδώσει» για τις επόμενες τρεις δεκαετίες το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο που «διευκολύνει» τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με παλιότερες καταγγελίες της «Δύναμης Ζωής» – υπήρξε μεθόδευση ώστε το Δημόσιο να δεσμευτεί να διασφαλίσει στις ανάδοχες εταιρείες, για τα επόμενα 30 χρόνια, συγκεκριμένο όγκο – ετησίως – σύμμεικτων απορριμμάτων (1.355 εκατομμύρια τόνους συγκεκριμένα για την Αττική) και ότι, σε περίπτωση που αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη, η περιφέρεια θα αποζημιώνει, μέσω ρητρών, τις εταιρείες με χρήματα που προφανώς θα εξασφαλίζονταν από την αύξηση των δημοτικών τελών.

Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής σχετικά με τις 14 Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πάντως, φέρνει σειρά ανατροπών, καθώς πλέον διαγράφεται η ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και το ΣΕΣ, νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Η παράταξη «Δύναμη Ζωής» εμφανίζεται με σχέδιο για την ανατροπή του μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο δεν θα παράγει σκάνδαλα (σαν και αυτό στο Γραμματικό με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ πάνω σε ρέμα) ή τον εφιάλτη διαρκείας της Φυλής.

Προτείνει συγκεκριμένα μια νέα αρχή που θα βάλει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια νέα αρχή που θα βάζει τέλος στο σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ – αυτές ακριβώς που η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής κατήγγειλε ότι παραβιάζουν βασικά σημεία της κοινοτικής νομοθεσίας. Χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή που θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια νέα αρχή που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής.

Η «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου δεσμεύεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής θα αποτρέψει την εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής νέων μονάδων επεξεργασίας (βιοξήρανσης, δεύτερου ΕΜΑΚ, κομποστοποίησης προδιαλεγμένου υλικού και αεριοποίησης). Θα υποστηρίξει την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, που θα περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση ως χώρος τελικής διάθεσης. Θα υποστηρίξει επίσης τη μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών απορριμμάτων εκτός αστικού ιστού. Και παράλληλα θα προχωρήσει με την ένταξη της ΟΕΔΑ Φυλής και συνολικά της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου σε άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης – αποκατάστασης.

Η προσέγγιση βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της σημερινής: είναι οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με έμφαση στον πολίτη και το περιβάλλον.

Διαβάστε σχετικά:
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ΕΣΠΑσε το πάρτι των σκουπιδιώνΗ Ευρωπαϊκή Ενωση ΕΣΠΑσε το πάρτι των σκουπιδιών

ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΥΠΡΑΞΕΙΣ 2,2 ΔΙΣ.  ΛΟΓΩ ΒΑΡΥΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οδηγούμαστε στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και από το «νέ…
«Φρένο» στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε σε 11 περιφέρειες της χώρας σ…
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Η αμφισβήτηση των διαγωνισμών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτι…

Δηλώσεις Σγουρού για την Κερατέα στο ντιμπέιτ του mega (video)Δηλώσεις Σγουρού για την Κερατέα στο ντιμπέιτ του mega (video)

Ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στο debate του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, μεταξύ τριών εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών της Αττικής.Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απο…

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: