ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Οι κατασκευαστές εξομολογούνται

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

 Η κοινοπραξία από το 2009 είχε εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του έργου.
Σειρά λόγων για τους οποίους δεν μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση εργασιών στον χωροθετημένο ΧΥΤΑ Κερατέας επικαλούνται όχι μόνο οι κάτοικοι και ο δήμαρχος αλλά και… η εργολαβική κοινοπραξία, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.-ΠΡΟΕΤ Α.Ε.-EDRACO ΑΤΕ, που έχει αναλάβει την κατασκευή!
 
Η κοινοπραξία από το 2009 είχε εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του έργου. Σε επίσημο έγγραφό της τον Φεβρουάριο 2009 ζητά τη διάλυση της σχετικής σύμβασης που υπεγράφη το 2008 ανάμεσα στην εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο, διότι αν και «είχαν παρέλθει σχεδόν εννέα μήνες από την υπογραφή της δεν είχε εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου», δηλαδή του Δημοσίου. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων: 
1«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της μη άρσης της κήρυξης ως αναδασωτέας ολόκληρης της έκτασης κατασκευής των ΧΥΤΑ».
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής το 2007 ήρθη μεν η κήρυξη της περιοχής κατασκευής του έργου ως αναδασωτέας, πλην όμως η άρση της κήρυξης της αναδάσωσης δεν αφορά το σύνολο της έκτασης στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο αλλά μέρος μόνον αυτής.
Περίπου 23 στρέμματα «εξαιρούνται της άρσης της αναδάσωσης και εξακολουθούν να αποτελούν δασική έκταση με αποτέλεσμα ουδεμία εργασία δύναται να εκτελεσθεί στα εν λόγω τμήματα». 
2«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της μη συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών εντός των οποίων πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ».
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση έχει μεν κηρυχθεί με την υπ’ αριθμό 417/11-10-2007 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, πλην όμως αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται (από τους ιδιοκτήτες) η είσοδος και η πραγματοποίηση εργασιών στις μη απαλλοτριωθείσες εκτάσεις. 
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες μαζί με τον δήμο Κερατέας, ο οποίος είναι επίσης κάτοχος έκτασης, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και η υπόθεσή τους εκδικάζεται στις 12 Ιανουαρίου 2011.
3«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να γίνει λόγω της αδυναμίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών να προβούν στην προβλεπόμενη στους περιβαλλοντικούς όρους και πριν την έναρξη των εργασιών διενέργεια αυτοψίας». 
Ο χώρος εγκατάστασης του έργου βρίσκεται μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 352/Β/03.09.1980). Κατόπιν αυτού, πριν από την έναρξη εκτέλεσης οποιασδήποτε εργασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 36946/3.12.2003 έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του παρόντος έργου, πριν από την έναρξη των εργασιών θα προηγηθεί αυτοψία της Β’ Εφορείας Κλασικών Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στο χώρο, κάτι που δεν έχει γίνει λόγω των αντιδράσεων. 
Οι εργολάβοι επικαλούνται έγγραφο της 1η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «επειδή έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα χρονολόγησης και εκτίμησης της θέσης, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ σε άμεση γειτνίαση με το Οβριόκαστρο»! 
Σημειώνουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία μπήκε στο χώρο πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τα μηχανήματα. Δεν διενήργησε όμως αυτοψία, όπως προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι ως προϋπόθεση πραγματοποίησης του έργου. Ταυτόχρονα εκκρεμεί προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων.
Μεταξύ των αιτίων που εμποδίζουν την εκτέλεση του έργου επικαλούνται τις κοινωνικές αντιδράσεις και την αδυναμία εξασφάλισης «ασφαλούς εισόδου τους στο χώρο του έργου», καθώς και τη μη χορήγηση οποιασδήποτε πληροφορίας αναφορικά με μεταλλευτικές στοές στην περιοχή. 
«Στην πράξη δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από τότε που συντάχθηκε το έγγραφο. Τι συνέβαλε και τελικά εισέβαλαν στο χώρο;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Σταύρος Ιατρού. 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=234364

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
Μπαράζ-σεισμικών-δονήσεων-ανατολικά-της-Κερατέας!
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες-–-anatolika24-–-anatolika24.gr
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Η-βραχονησίδα-που-βρίσκεται-απέναντι-από-το-Σούνιο-και-δίνει-ρεύμα-σε-50.000-νοικοκυριά!

Διαβάστε επίσης...

16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)

16 μικροσεισμοί στη θάλασσα ανατολικά της Κερατέας τις τελευταίες 43 ώρες (Δείτε τη σεισμική ακολουθία)

Ακολουθία μικροσεισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κερατέας η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι

Πάρης-Ευαγγελίου-(υπ.-Περιφερειακός-σύμβουλος-στην-Αττική):-Αντιπλημμυρικά-έργα,-αναβάθμιση-στα-λιμάνια-–-Ελεύθερος-Τύπος

Πάρης Ευαγγελίου (υπ. Περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική): Αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση στα λιμάνια – Ελεύθερος Τύπος

Πρόκειται για ένα πρόσωπο με πλούσια δράση και περγαμηνές που όμως την προηγούμενη 5ετία επέλεξε να απέχει από τη συμμετοχή στην περιφέρεια, αν και ήταν

Σε-Κλοιο-Σεισμικων-Δονησεων-Η-Αττικη

Σε Κλοιο Σεισμικων Δονησεων Η Αττικη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ Η ΑΤΤΙΚΗ Σε κλοιό σεισμικών επικέντρων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αττική θέτοντας σε επιφυλακή τους σεισμολόγους. Αν και οι περισσότερες από τις εκατοντάδες

Σε-Σπάτα,-Κορωπί,-Λαύριο-&-Κερατέα-ο-Νίκος-Χαρδαλιάς:-“Πρέπει-να-κερδίσουμε-το-στοίχημα-της-καθημερινότητας

Σε Σπάτα, Κορωπί, Λαύριο & Κερατέα ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας

Σε Σπάτα, Κορωπί, Λαύριο & Κερατέα ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας «Αν υπάρχει ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, αυτό

Scroll to Top