Κερατέα: Να θέσουμε τέλος στο σήριαλ της ντροπής

Οι θέσεις και οι απόψεις μας
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.
 
Τα επεισόδια, οι βιαιοπραγίες, η παρουσία των ματ, καθώς και η αδυναμία των εμπλεκόμενων φορέων -Πολιτείας και αυτοδιοίκησης- να βρουν ένα πεδίο επικοινωνίας και συνεννόησης, δεν συνάδουν με μια χώρα που θέλει να είναι σοβαρή.
 
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 35 χρόνια η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με σοβαρό, αξιόπιστο και επιστημονικό τρόπο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κι ενώ τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν σαν βροχή, εμείς στρουθοκαμηλίζουμε αρνούμενοι ακόμη και να συζητήσουμε για τα αυτονόητα.
 
Ας το αντιληφθούμε όλοι -Πολιτεία και φορείς- ότι το ζήτημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Έχουμε υποχρέωση, απαλλαγμένοι από φτηνούς λαϊκισμούς και εύκολες κορώνες, να πάρουμε αποφάσεις χωρίς να εθελοτυφλούμε, χωρίς να μετακυλύουμε τις ευθύνες σε άλλους. Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι του πολιτικού κόστους προέχει το κοινωνικό όφελος.
 
Να κλείσουν οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές
Η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής θεωρεί ζήτημα μείζονος σημασίας τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, γι’ αυτό και στην πρώτη της εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2010, συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.
 
Οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ξεχωριστή αρχαιολογική αξία, διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και οφείλουμε να τις προστατεύσουμε από την υποβάθμιση και την κακοποίηση. Διαθέτουν δυνατότητες βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης, γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπούν σε σκουπιδότοπο της Ανατολικής Αττικής.
 
Πρώτη προτεραιότητα η ανακύκλωση
Το κλείσιμο όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών καθίσταται ζωτική ανάγκη. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων με αξιοποίηση-κομποστοποίηση (και όχι ταφή) των ζυμώσιμων υπολειμμάτων.
 
Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των κατοίκων της Κερατέας, όπως και κάθε δήμου, να αποφασίζουν εάν στην περιοχή τους θα γίνει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ υποδοχής απορριμμάτων προερχόμενων από την ευρύτερη περιοχή.
 
Να αντιμετωπιστεί δραστικά η ταφή και η καύση
Όμως οφείλουμε να σεβαστούμε το δικαίωμα και την υποχρέωση της Πολιτείας και των φορέων της αυτοδιοίκησης να αναζητήσουν κοινές προσεγγίσεις, συνδιαμορφώνοντας ολοκληρωμένες πολιτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να εξαντλούν όλα τα περιθώρια ανακύκλωσης ώστε να ελαχιστοποιούνται ή και εκμηδενίζονται οι όποιες λογικές ταφής ή καύσης.
 
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να μπει ένα τέλος στις βιαιοπραγίες, τις βιαιότητες, στην αντιπαράθεση πολιτών και αστυνομίας. Απαιτείται να διατυπωθούν θέσεις και προτάσεις, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις.
 
Έφτασε πλέον η ώρα να συμφωνήσουμε με το αυτονόητο: ότι απαιτείται γόνιμος διάλογος, πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, χωρίς καμία αναβλητικότητα και χωρίς μετάθεση των αποφάσεων σε βάθος χρόνου, ότι πρέπει να αποσυρθούν τα ματ από την περιοχή, προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση και να λάβει τέλος η τυφλή αντιπαράθεση. Η εμπόλεμη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην Κερατέα δεν αρμόζει στην Πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών.
 
Ζωτική ανάγκη ο διάλογος
Η διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε έρμαιο στις σκοπιμότητες, τις υστεροβουλίες, τις εμμονές, στους ετσιθελισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς.
Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να επιδείξει διάθεση για ουσιαστική συζήτηση, να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των αποφάσεών της, εγκαταλείποντας τις μέχρι σήμερα αλαζονικές και αυταρχικές πρακτικές. Άλλωστε να της υπενθυμίσουμε ότι σημαία της ήταν -και θέλουμε να πιστεύουμε ότι παραμένει- η συμμετοχική δημοκρατία.
 
Η αυτοδιοίκηση οφείλει να προσέλθει στον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, για να συμβάλλει κι αυτή στην εξεύρεση κοινού πλαισίου. Ο λόγος και ο ρόλος της δεν μπορεί παρά να έχει θετικό προσδιορισμό.
 
Η Κερατέα δε μπορεί να ζει άλλο κάτω από τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που εδώ και αρκετούς μήνες βιώνει.
http://ecosaronikoulavreotikis.wordpress.com/
  Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ διοργανώνουν τηλεημερίδα για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Αττικής, αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 11.30