Νέα “Κερατέα” στήνουν στη Π. Φώκαια

Πρόσφατα Άρθρα

sel1 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: Η απόφαση για το αποχετευτικό του Δήμου ερήμην του Δήμου είναι απόφαση χωρίς κανένα νόημα. 
Κύριοι,
  Όπως πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου την Τετάρτη 19/10 συναντηθήκατε για να συζητήσετε σχετικά με την ένταξη στο Πρόγραμμα του για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) του έργου  για το ΚΕΛ του Σαρωνικού, χωρίς όμως να έχουν προσκληθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το θέμα, δηλαδή οι εκπρόσωποι του Δήμου Σαρωνικού, για να εκθέσουν τις απόψεις τους.
           Όσον αφορά στο περιεχόμενο της απόφασης, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
α) Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με την 291/2011 (3-8-2011) κατά απόφασή του αποφάσισε αφενός «να προκρίνει την πρόταση για εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα Παλαιάς Φώκαιας» και αφετέρου «εφόσον υπάρξει σχετική δυνατότητα, ο Δήμος συμφωνεί με τη μεταφορά των παραγόμενων αστικών υγρών αποβλήτων του Δήμου στο ΚΕΛ της Ψυτάλλειας».
Μετά τη λήψη αυτής της απόφασης, δημιουργήθηκαν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, οι οποίες κατά βάση υποκινήθηκαν από δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού και από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι επανειλημμένα και δημόσια δήλωναν ότι τα λύματα του Δήμου μπορούν να μεταφερθούν στην Ψυτάλλεια.
Τότε η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε εναντίον μας εκφράζοντας την απορία και την αγανάκτηση «αφού τα λύματα μπορούν να πάνε στην Ψυτάλλεια, γιατί εμείς ζητήσαμε να κατασκευαστεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού στη Γερακίνα;». Μετά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις, ο Δήμος προσπάθησε να υλοποιήσει το δεύτερο μέρος της απόφασής του (σύνδεση με Ψυτάλλεια), κάτι το οποίο είχε ούτως ή άλλως δημόσια εξαγγελθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ).
β) Σε σύσκεψη που έγινε στην ΕΥΔΑΠ (2/9/2011), παρουσία της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και του Περιφερειάρχη (από την οποία ο κ. Σγουρός αποχώρησε εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Λέκκα και εμμένοντας στην άποψή του να πάνε τα λύματα του Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια), τέθηκαν οι πρώτες βάσεις για να επανεξεταστεί το ζήτημα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού.
γ) Λόγω της διογκούμενης λαϊκής αντίδρασης, πραγματοποιήθηκε επόμενη σύσκεψη με του Περιφερειάρχη (27/9/2011), παρουσία στελεχών της Περιφέρειας, της ΕΥΔΑΠ, του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλου, εκπροσώπου του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρεαδάκη και εκπροσώπων του Δήμου Σαρωνικού. Από την ΕΥΔΑΠ ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα τα λύματα του δήμου μας να μεταφερθούν στην Ψυτάλλεια. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ο Δήμος Σαρωνικού να συνδεθεί με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας και εντός 15 ημερών να γίνει νέα σύσκεψη για τη λήψη οριστικής απόφασης και την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης.
δ) Όλο αυτό το διάστημα των 15 ημερών σε επαφή που είχαμε με τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ που επεξεργάζονταν το θέμα, μας διαβεβαίωναν ότι οριστικοποιούν τις αποφάσεις από τεχνικής πλευράς, οι οποίες είναι θετικές και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να αποχετευτεί ο Δήμος Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια, κάτι για το οποίο διαβεβαιώναμε και εμείς πλέον τον κόσμο.
           Ωστόσο, στην τελευταία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 17/10/2011 στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού, του Δ/ντος Συμβούλου κ. Μπάρδη, του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Φιλίππου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, καθώς και στελεχών της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ, παρατηρήσαμε μια στροφή στη στάση του κ. Σγουρού, ο οποίος σε έντονο ύφος δήλωσε «εγώ είμαι φίλος με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και δε θα έρθω σε αντίθεση μαζί του».
Όλοι έμειναν έκπληκτοι τόσο οι εκπρόσωποι του Δήμου Σαρωνικού όσο και εκείνοι της ΕΥΔΑΠ, από αυτήν την αλλαγή. Και ενώ η ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι θα μας προσκόμιζε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Σαρωνικού μπορεί να συνδεθεί με την Ψυτάλλεια, τελικά μας ζητήθηκε για να μπορέσει να προχωρήσει η όλη διαδικασία, να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία να ζητάμε τη σύνδεσή μας με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας. Πράγματι, την ίδια ημέρα (17/10) το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (δύο μόνο ψήφοι παρόν από την ελάσσονα αντιπολίτευση) να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΥΔΑΠ και του Περιφερειάρχη προκειμένου να συνδεθούμε με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας. Τη συγκεκριμένη απόφαση την επομένη (18/10) κοινοποιήσαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
           Σημειωτέον ότι ο Δήμος Σαρωνικού έχει ήδη υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ο δε κ. Ανδρεαδάκης μας διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση σε οποιαδήποτε πρόταση αρκεί αυτή να είναι τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη.
           Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε για τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/10/2011 ερήμην μας και κυρίως χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω.
Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας θέσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:
  1. Γιατί δεν κληθήκαμε και εμείς στη σύσκεψη της Τετάρτης 19/10 ως άμεσα ενδιαφερόμενοι;
  2. Γιατί αγνοήθηκαν όλες αυτές οι συζητήσεις – συσκέψεις του τελευταίου διμήνου που όλες κατέτειναν στη λύση της Ψυτάλλειας;
  3. Γιατί αγνοήθηκε η με συντριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (17/10/2011) για την Ψυτάλλεια;
  4. Πώς και από ποιον θα υλοποιηθεί το έργο όταν ο Δήμος κατά συντριπτική είναι αντίθετος;
  5. Μπορούν να προγραμματίζονται τέτοιας σημασίας έργα στηριζόμενα σε φιλίες και πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε πραγματικά τεχνοκρατικά στοιχεία σαν και αυτά που το τελευταίο διάστημα επίσημα επεξεργάστηκε η ΕΥΔΑΠ;
  6. Από ποιον απαγορεύθηκε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά της ΕΥΔΑΠ;
Κύριοι,
για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να συγκαλέσετε εκ νέου σύσκεψη προκειμένου να ξανασυζητηθεί το σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και να ανακαλέσετε την απόφασή σας.
Στο τέλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αναφέρει «Τα παραπάνω έργα θα συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να εξαφανιστεί το αίσχος των βόθρων από την Περιφέρεια Αττικής».  
Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι η Αττική θα μείνει, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, για πολλά ακόμα χρόνια με βόθρους, όσο εσείς αποφασίζετε ερήμην και αντίθετα στη γνώμη του λαού, με πολιτικές σκοπιμότητες και μόνο, και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια προς όφελος των κοινωνιών.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ Ι. ΦΙΛΙΠΠΟΥ
http://sarwnikos.wordpress.com

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ