13.9 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για τις πνευμονικές παθήσεις στην Κερατέα

Πρόσφατα Άρθρα

image03
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ           Ημερίδα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, ,με θέμα:
“ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ”
 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝδιοργανώθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ “ΚΕΦΑΛΟΣ”, του Δήμου Λαυρεωτικής και το ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου μας,
παρακολούθησαν οι του Δήμου Λαυρεωτικής, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 17:30 – 20:30 μ.μ. ,στο  ΚΑΠΗ Δημοτικής Ενότητας Κερατέας  (οδός Ευεργ.Κων/νου Πρίφτη).
   Βασικό ιατρικό θέμα της Ημερίδας, το οποίο και ανέλυσε λεπτομερώς  η Ιατρός – Πνευμονολόγος κα Δημητρίου Μαρία, ήταν η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
   Η γιατρός εξήγησε  ότι με τον όρο ΧΑΠ εννοούμε τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο.  Η νόσος παρουσιάζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς, οι οποίοι χάνουν τη δύναμη επαναφοράς τους, κλείνουν πιο γρήγορα, οπότε εγκλωβίζουν τον αέρα στους πνεύμονες και δεν τον αφήνουν να βγει με την εκπνοή. Ακολουθεί η πάχυνση των αεραγωγών, η παραγωγή βλέννας και τελικά η καταστροφή των κυψελίδων.
   Κύριες αιτίες προκαλούν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι κυρίως    το κάπνισμα αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σοβαρά συμπτώματα της νόσου, εκδηλώνονται κυρίως πρωινές ώρες, είναι η δύσπνοια, ο έντονος βήχας, η παραγωγή βλέννας, ο συριγμός και σφίξιμο στο στήθος.
σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι 210..000 άνθρωποι, υποφέρουν από τη νόσο.       
    Στη χώρα μας περίπου 500. άνθρωποι έχουν ΧΑΠ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν οι άντρες, λόγω καπνίσματος. Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
    Η ΧΑΠ μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες νόσους, όπως την ισχαιμική ανεπάρκεια, το σάκχαρο, την κατάθλιψη κ.α.
   Η γιατρός τόνισε ότι δυστυχώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, υποεκτιμάται, σε αντίθεση με το φόβο προκαλεί  ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι ασθενείς δεν πάνε εύκολα στο γιατρό, συνηθίζουν το πρόβλημα τους και μαθαίνουν να ζουν με αυτό. Μόνο που έτσι, ζουν λιγότερο, αφού δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση. Επίσης δε δίνουν την απαιτούμενη σημασία στις αλλαγές που επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητα τους, όπως τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσιάζονται και γενικά την κακή ποιότητα ζωής που έχουν!
    Επίσης η πνευμονολόγος κα Μ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις αρχικές ενέργειες διάγνωσης της νόσου, είναι η λήψη ιστορικού του ασθενούς, η ακτινογραφία θώρακος και η σπιρομέτρηση. Η εξέταση της σπιρομέτρησης μας δείχνει την ποσότητα αέρα που βγαίνει απ’ τους πνεύμονες του ασθενούς και ανάλογα με αυτή την ποσότητα, καταλαβαίνουμε σε ποιο στάδιο της νόσου, βρίσκεται ο ασθενής. Η γιατρός τόνισε άτι στόχος μας είναι:
-Να σταματήσουμε τη νόσο στο στάδιο που βρίσκεται (να μην εξελιχθεί)
-Να μειώσουμε τις παροξύνσεις ώστε να παρατείνουμε το χρόνο ζωής του ασθενούς      και γενικά
-Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
   Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους δημότες και η γιατρός απάντησε σε ερωτήσεις
τους σχετικές με τη νόσο. Τους διευκρίνισε ότι η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται και επισήμανε πως  ό,τι έχει καταστραφεί δεν επανέρχεται.  Όμως μπορούμε να θεραπεύσουμε τη φλεγμονή των πνευμόνων και τις παροξύνσεις που εκδηλώνονται, ώστε να βελτιωθεί η αναπνευστική λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο και ο ασθενής να αισθάνεται καλύτερα.
   Επίσης η πνευμονολόγος τόνισε τη σημαντικότητα των εμβολίων, που πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες στις αρχές του φθινοπώρου, τα οποία προφυλάσσουν ιδιαίτερα από τις παροξύνσεις και τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτά.
   Η ομιλία της γιατρού τελείωσε με τη φράση: “’Αν δε μπορούμε να θεραπεύσουμε τη ΧΑΠ, μπορούμε να τη σταματήσουμε για να μην εξελιχθεί. Γι’ αυτό δεν αγνοούμε ποτέ τα συμπτώματα που μας παρουσιάζονται”.
   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, στους δημότες
που παραβρέθηκαν στην Ημερίδα.

yet3T3PfNudb91 abntzlv0sYmONFS

sCD0RlsadaVIUCz74rKXc8IG60P5PZx6SnYzfi TDB90NgwjcXBiHbpFVm69iG8AIot euqajZIWdp8E9pvmtYIXbWy7hE3hAQcEDTPQ7hdM

4Bf1P Bhhsb Tq gV5p8F7z7qm8RAeWfRalC4ru6KlaPWD9YmpCiB21P4aH4xRMLxyWk6pXPjvodnl WrZojoGK2HKseTNCRqI58erEI5LYz0vER GNqoB BrkHrwPiFU9qHIHbatvW7edL44Q

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ